Запитання № 14 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Пропонується для обговорення питання № 14.


У колег розійшлися думку з приводу відповіді.
Приєднуйтесь. Нам дуже важлива Ваша думка!

14. Апеляційну скаргу сторони захисту було визнано такою, що не підлягає задоволенню, зокрема, й в частині визнання недопустимими показань з чужих слів. Суд зазначив, що доводи захисників про те, що суд першої інстанції необґрунтовано прийняв як доказ показання працівників міліції не свідчать про істотні порушення прав і свобод особи, оскільки отримання таких показань відбувалося за часів дії КПК 1960 р. Оцініть рішення суду.
            Рішення незаконне. А взагалі, залежно від варіантів відповідей.

Пункт 8 Перехідних положень КПК.
Допустимість доказів, отриманих до набрання чинності цим Кодексом, визначається у порядку, що діяв до набрання ним чинності.
Частина 3 статті 68 КПК (в ред. 1960 р.). Показання свідків.
Не можуть бути доказами дані, повідомлені свідком, джерело яких  невідоме. Якщо  показання свідка базуються на повідомленнях інших осіб, то ці особи повинні бути також допитані.
Частина 7 статті 97 КПК. Показання з чужих слів.

7. У будь-якому разі не можуть бути визнані допустимим доказом показання з чужих слів, якщо вони даються слідчим, прокурором, співробітником оперативного підрозділу або іншою особою стосовно пояснень осіб, наданих слідчому, прокурору або співробітнику оперативного підрозділу під час здійснення ними кримінального провадження.

Коментарі

  1. . Оцініть рішення суду.
    Ст.97 КПК. 7. У будь-якому разі не можуть бути визнані допустимим доказом показання з чужих слів, якщо вони даються слідчим, прокурором, співробітником оперативного підрозділу або іншою особою стосовно пояснень осіб, наданих слідчому, прокурору або співробітнику оперативного підрозділу під час здійснення ними кримінального провадження.
    Ст.95 КПК. 4. Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 цього Кодексу. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них.
    Перехідні положення. 8. Допустимість доказів, отриманих до набрання чинності цим Кодексом, визначається у порядку, що діяв до набрання ним чинності.
    Лист ВССУ: У разі коли особа під час досудового слідства була допитана як свідок за правилами КПК 1960 р. і відповідно до положень КПК 2012 р. суд міг посилатися на ці показання як на доказ, то, якщо кримінальна справа надійде до суду для розгляду по суті за цим Кодексом, показання свідка, дані під час досудового слідства, не можуть мати доказового значення і не повинні визнаватися допустимими доказами.

    ВідповістиВидалити
  2. Є думка-КПК Перехідні положення п.8 - правомірно

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів