Відповіді на запитання №№ 351 - 400 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді надані та розміщуються з дозволу Юрія Феленко


351. Особа  вчинила  розбійний  напад  з  метою  заволодіння  вогнепальною  зброєю. Дайте кримінально-правову оцінку діям.

Частина 3 статті 262 КК.
Стаття 262 КК. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем
1. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства -
2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, а також заволодіння предметами, що перелічені в частині першій цієї статті, шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем -
3. Дії, передбачені частинами першою чи другою цієї статті, якщо вони вчинені організованою групою, розбій з метою викрадення вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або радіоактивних матеріалів, а також вимагання цих предметів, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров'я, -

352. Особа з метою заволодіння майном застосовує насильство, (середньої тяжкості тілесне ушкодження), спрямоване на одержання майна в майбутньому. Дайте кримінально-правову оцінку діям особи.
Частина 3 статті 189 КК.
Стаття 189 КК. Вимагання.
1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання).
2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому.
3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах.
4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження.

353. Особа невиліковно захворіла, пережила кілька операційних втручань за кордоном. До лікаря цієї особи звернулись за інформацією про стан самопочуття хворого і про хворобу. Стосовно кого з адресатів поширення цих відомостей буде порушенням ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод?
Стосовно хворого.
Європейський Суд зазначив (Рішення у справі "М.С. проти Швеції", 1997 p.): "Охорона даних особистого характеру, й особливо медичних даних, має основоположне значення для здійснення права на повагу до приватного та сімейного життя. Дотримання конфіденційності відомостей про здоров'я становить основний принцип правової системи всіх держав-учасниць Конвенції. Він є важливим не лише для захисту приватного життя хворих, а й для збереження їхньої довіри до працівників медичних закладів і системи охорони здоров'я взагалі. Національне законодавство має забезпечувати відповідні гарантії, щоб унеможливити будь-яке повідомлення чи розголошення даних особистого характеру стосовно здоров'я, якщо це не відповідає гарантіям, передбаченим ст. 8 Конвенції".

354. Особа незаконно придбала зброю з метою організації банди, попередньо досягнув домовленості з 4-ма іншими особами про здійснення декількох нападів на підприємства. Дайте кримінально правову оцінку діям винної особи.
Стаття 257 КК, частина 1 статті 263 КК.
Стаття 257 КК. Бандитизм.
Організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а також участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі.
Частина 1 статті 263 КК. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.
Пункт 21 Постанови Пленуму ВСУ № 13 від 23.12.2005 «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об'єднаннями».
21. Роз'яснити судам, що дії, які полягають у незаконному заволодінні вогнепальною зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями, їх придбанні, виготовленні, ремонті, або в незаконному заволодінні радіоактивними матеріалами чи їх придбанні, або у виготовленні, ремонті холодної зброї, вчинені з метою організації банди, а також аналогічні дії учасників уже існуючої банди чи збут останніми зазначених предметів належить кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ст. 257 і ст. 262 або ч. 1 чи ч. 2 ст. 263 КК.

355. Особа незаконно проникла в житло іншої особи і вчинила крадіжку, за яку, з огляду на вартість викраденого, законом не передбачена кримінальна відповідальність. Ознаки якого злочину є в діяннях особи?
Стаття 162. Порушення недоторканності житла

356. Особа, щодо якої був застосований акт амністії, звернулася до суду з проханням відшкодувати їй шкоду, завдану незаконним притягненням до кримінальної відповідальності, відповідно до положень Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду". Що має роз'яснити особі суддя?

357. Особа, щодо якої прийнято рішення про видачу (екстрадицію), перебуває під вартою. До кого особа може звернутися зі скаргою на рішення про видачу (екстрадицію)?
Стаття 591 КПК. Порядок оскарження рішення про видачу особи (екстрадицію).
1. Рішення про видачу особи (екстрадицію) може бути оскаржено особою, стосовно якої воно прийняте, її захисником чи законним представником до слідчого судді, в межах територіальної юрисдикції якого така особа тримається під вартою. Якщо до особи застосовано запобіжний захід, не пов'язаний із триманням під вартою, скарга на рішення про видачу такої особи (екстрадицію) може бути подана до слідчого судді, в межах територіальної юрисдикції якого розташований відповідний центральний орган України.

358. Особа, яка видала явно злочинний наказ…
За віддання і виконання злочинного наказу кримінальній відповідаль­ності підлягає як особа, що видала такий наказ, так і особа, яка виконала явно злочинний наказ. Службова особа, що віддала злочинний наказ підля­гає відповідальності за зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК) і за підбурювання чи організацію вчинення злочину, передба­ченого в наказі.

359. Особа, яка забезпечувала фінансування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації, є…
Частина 3 статті 27 КК. Види співучасників.
3. Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

360. Особі призначено реальне покарання у виді позбавлення волі. З якого моменту кримінальна відповідальність буде повністю реалізована?
З моменту погашення або зняття судимості.

361. Особою надано до банку завідомо неправдиву інформацію з метою одержати кредит, використати його не за цільовим призначенням, але своєчасно повернути. На цьому етапі злочинну поведінку особи було викрито. Яка кримінально-правова оцінка дій винної особи?
Частина 1 статті 222 КК. Шахрайство з фінансовими ресурсами.

362. Офіційний спостерігач під час виборчого процесу НЕ має права…
Частина 10 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України».
10. Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації не має права:
1) безпідставно втручатися в роботу виборчої комісії, чинити дії, що порушують законний хід виборчого процесу або неправомірно заважають членам виборчої комісії здійснювати свої повноваження;
2) заповнювати замість виборця (у тому числі і на його прохання) виборчий бюлетень;
3) бути присутнім при заповненні виборцем виборчого бюлетеня у кабіні (кімнаті) для таємного голосування або іншим чином порушувати таємницю голосування.

363. Оцініть ситуацію: результати проведення оперативних закупівель наркотичних засобів таємним агентом слідчих органів були використані у кримінальному провадженні за обвинуваченням Б. у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.307 КК України. В кримінальному провадженні стороною обвинувачення не було забезпечено допиту в судовому засіданні легендованої особи Р., яка безпосередньо придбала у обвинуваченого Б. наркотичні засоби. Як в даному випадку суд може оцінити дану ситуацію, використовуючи практику ЄСПЛ?
Рішення Європейського суду з прав людини, Справа "Корнєв і Карпенко проти України" (Заява N 17444/04) 21 жовтня 2010 року
54. Суд повторює, що докази мають, як правило, подаватись у відкритому судовому засіданні у присутності обвинуваченого з розрахунку на аргумент у відповідь. З цього правила існують винятки, але вони не можуть порушувати права захисту. Як загальне правило пункти 1 і 3(d) статті 6 Конвенції вимагають надання підсудному відповідної та належної можливості заперечувати докази свідка обвинувачення і допитати його або під час надання останнім своїх показань, або пізніше (див. рішення у справі "Люді проти Швейцарії" (Ludi v. Switzerland) від 15 червня 1992 року, серія A, N 238, c. 21, п. 49). Засудження не може ґрунтуватись виключно чи вирішальною мірою на показаннях, які сторона захисту не може заперечити (див., mutatis mutandis, рішення у справі "Дорсон проти Нідерландів" (Doorson v. the  Netherlands) від 26 березня 1996 року, Reports 1996-II, ст. 472, п. 76).
55. Суд уже неодноразово зазначав (див., зокрема, згадане вище рішення у справі "Люді проти Швейцарії", ст. 21, п. 47), що за певних обставин може виникнути потреба послатись на показання, отримані на стадії досудового слідства. Якщо підсудному було надано відповідні й належні можливості заперечити такі показання, чи то при їх наданні, чи на пізнішому етапі, прийняття їх як доказів не суперечитиме саме по собі вимогам пунктів 1 і 3(d) статті 6 Конвенції. Але з цього випливає, що якщо засудження виключно або вирішальною мірою ґрунтується на показаннях особи, допитати яку чи домогтися допиту якої підсудний не мав можливості ані під час досудового слідства, ані під час судового розгляду, права захисту виявляються обмеженими в тій мірі, що є несумісною з гарантіями, передбаченими статтею 6 Конвенції (див. рішення у справах "Унтерпертингер проти Австрії" (Unterpertinger v. Austria) від 24 листопада 1986 року, серія A, N 110, cc. 14-15, пп. 31-33, "Саїді  проти Франції" (Saidi v. France) від 20 вересня 1993 року, серія A, N 261-C, cc. 56-57, пп. 43-44, "Лука проти Італії" (Luca v. Italy), N 33354/96, п. 40, від 27 лютого 2001 року, та згадане вище рішення у справі "Солаков проти "Колишньої Югославської Республіки Македонії", п. 57).

364. П. вирішив провідати свою давню знайому Л. Коли він постукав до її квартири, двері відчинила п'ятирічна донька Л., яка повідомила що її мати вийшла до магазину. Тоді П., зрозумівши що в квартирі більше нікого немає, з корисливою метою вирішив обдурити дівчинку, сказавши їй щоб вона передала йому всі мамині коштовності. Коли дівчинка засумнівалась, П. сказав їй, що так попросила зробити її мати, якій просто не вистачило грошей у магазині. Дівчинка винесла П. усі дорогоцінності. Правоохоронці піймали П. при спробі збути дорогоцінності в ломбарді. Який злочин учинив П.?
Частина 1 статті 190 КК. Шахрайство.
1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

365. П. у день свого 14-го дня народження, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, під час сварки спричинив ножем тяжкі тілесні ушкодження одному із гостей. Наступного дня він пішов до лікарні і намагався примиритися з потерпілим, зокрема, запропонував понести витрати на ліки за ті гроші, що П. їх заробив під час канікул, на що потерпілий погодився. З яких підстав неможливо застосувати до П. норму про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК України)?
Відсутній склад злочину, а саме суб’єкт. Особа вважається такою, яка досягла певного віку, починаючи з наступної доби після дня народження.

366. Перед яким суб'єктом Кабінет Міністрів України складає свої повноваження?

367. Під час вирішення клопотання про здійснення кримінального провадження у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені КПК, слідчий суддя в ухвалі вказав, що у кримінальному провадженні мало достовірних та достатніх доказів, що й обумовлює тривалість строків досудового розслідування. Чи правильне обґрунтування судді?
Ні.
Пункт 1 Постанови Пленуму ВССУ № 11 від 17.10.2014 «Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення».
6. За результатами розгляду клопотання підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого про необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені КПК (частина шоста статті 28 КПК), прокурор виносить мотивовану постанову, а слідчий суддя, суд постановляє мотивовану ухвалу, в якій при встановленні підстав для прискорення кримінального провадження може бути вказано, у межах якого строку має бути здійснено кримінальне провадження або окрема процесуальна дія. При цьому слід виходити із недопустимості порушення процесуальної самостійності слідчого, незалежності та безсторонності суддів. Тому при розгляді такого клопотання прокурор, слідчий суддя або суд не вправі вирішувати питання щодо достовірності та достатності доказів, надання переваги будь-якому з них; визначати, які саме процесуальні рішення мають бути прийняті при здійсненні кримінального провадження; або вчиняти інші будь-які дії, спрямовані на втручання до законної діяльності слідчого, прокурора, слідчого судді або суду щодо здійснення кримінального провадження.

368. Під час відкриття матеріалів стороні захисту, прокурор надав протоколи проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Сторона захисту заявила клопотання про можливість ознайомлення окрім протоколу ще й з ухвалою слідчого судді про дозвіл на проведення таких дій задля оцінки допустимості їх результатів як доказів. Прокурор відмовив, вказавши, що відкриттю підлягають лише протоколи. Яке рішення повинен прийняти суд?
Визнати докази недопустимими.
Пункт 12 статті 290 КПК. Відкриття матеріалів іншій стороні.
12. Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття матеріалів відповідно до положень цієї статті, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази.
Розглядаючи вказані питання, варто звернутись до судової практики, зокрема до Ухвали Апеляційного суду м. Києва від 3.11.2016р. № 11-кп/796/1295/2016  з описової частини якої зрозуміло, що особа була засуджена за ч.2 ст.307 ККУ, і доказом вини якого окрім усіх інших був протокол про результати контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупки. Однак з ухвали слідує, що в матеріалах кримінального провадження немає постанови прокурора про  проведення такої негласної слідчої (розшукової) дії, як контроль за вчиненням злочину. Відомості про прийняття такого процесуального рішення прокурором відсутні в реєстрі матеріалів досудового розслідування, стороні захисту постанова прокурора про проведення контролю за вчиненням злочину, згідно з вимогами ст. 290 КПК України не відкривалася, отже сторона обвинувачення не надала суду доказів на підтвердження наявності передбачених законом підстав для проведення оперативних закупок наркотичного засобу, у зв’язку з чим докази отримані в результаті проведення контролю за вчиненням злочину слід визнати недопустимими.

369. Під час відкриття судового засідання обвинувачений, спираючись на Рішення Конституційного Суду України (справа про право вільного вибору захисника), заявив клопотання про його бажання мати як захисника "іншого фахівця в галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги", що працює юрисконсультом його фірми.
Як повинен поступити суд?
Стаття 45 КПК. Захисник.
1. Захисником є адвокат, який здійснює захист підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, а також особи, стосовно якої передбачається розгляд питання про видачу іноземній державі (екстрадицію).
2. Захисником не може бути адвокат, відомості про якого не внесено до Єдиного реєстру адвокатів України або стосовно якого у Єдиному реєстрі адвокатів України містяться відомості про зупинення або припинення права на зайняття адвокатською діяльністю.

370. Під час дії воєнного стану закінчився строк повноважень Верховної Ради України. Які правові наслідки такої ситуації?
Частина 4 статті 83 Конституції України.

371. Під час допиту підозрюваний відкрив стрільбу по поліцейських. У відповідь офіцер поліції вистрілив у підозрюваного і наніс смертельну рану. Яким чином у даному випадку застосовується ст.2 п.2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод?
Суд не встановив порушення права на життя, справа «Діаз Руано проти Іспанії» (Diaz Ruano v. Spain). Під час допиту двадцятиоднорічний підозрюваний вихопив в одного зі співробітників поліції пістолет й відкрив вогонь по поліцейським, але не влучив. У відповідь один з офіцерів поліції вистрелив у підозрюваного й застрелив його. Комісія дійшла висновку, що дії поліції підпадають під пункт “а” частини 2 статті 2, оскільки вони були виключно необхідними для самозахисту.

372. Під  час  досудового  розслідування  злочину,  передбаченого  ч.  1  ст.  115  КК (умисне вбивство), у слідчого виникла необхідність отримати відомості щодо факту надання підозрюваному телекомунікаційних послуг (які абоненти дзвонили підозрюваному протягом останнього місяця та яка була тривалість цих дзвінків). Яким чином слідчий може отримати такі відомості?
За ухвалою слідчого судді  про тимчасовий доступ до речей і документів.
Пункт 7 частини 1 статті 162 КПК. Речі і документи, які містять охоронювану законом таємницю.
1. До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:
7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.
Частина 6 статті 163 КПК. Розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.
6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

373. Під час досудового розслідування особі було повідомлено про підозру. Згодом слідчий встановив, що в діянні підозрюваного відсутній склад злочину. Хто повинен закрити таке кримінальне провадження?
Прокурор.
Частина 4 статті 284 КПК. Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи.
4. Про закриття кримінального провадження слідчий, прокурор приймає постанову, яку може бути оскаржено у порядку, встановленому цим Кодексом.
Слідчий приймає постанову про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 частини першої цієї статті, якщо в цьому кримінальному провадженні жодній особі не повідомлялося про підозру.
Прокурор приймає постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного з підстав, передбачених частиною першою цієї статті.

374. Під час досудового розслідування прокурор дійшов висновку про можливість виправлення неповнолітнього, який підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, без застосування кримінального покарання. Яке рішення він має скласти по закінченню досудового розслідування?
Звернутись до суду з обвинувальним актом.
Стаття 283 КПК. Загальні положення закінчення досудового розслідування
1. Особа має право на розгляд обвинувачення проти неї в суді в найкоротший строк або на його припинення шляхом закриття провадження.
2. Прокурор зобов'язаний у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру здійснити одну з таких дій:
2) звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;
3) звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.
Частина 1 статті 97 КК. Звільнення від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру
Частина 1 статті 105 КК. Звільнення від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру
1. Неповнолітній, який вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнений судом від покарання, якщо буде визнано, що внаслідок щирого розкаяння та подальшої бездоганної поведінки він на момент постановлення вироку не потребує застосування покарання.

375. Під час досудового розслідування слідчий звернувся з клопотанням до слідчого судді про проведення допиту свідка (в порядку ст. 225 КПК). В якості обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що свідок тривалий час зловживає наркотичними засобами, що утворює небезпеку для його життя. На підтвердження цих обставин слідчим була надана медична довідка, згідно з якою підозрюваному було встановлено діагноз "наркоманія". Жодних інших доказів слідчим надано не було. Яким повинно бути рішення слідчого судді?
Задовольнити клопотання.
Частина 1 статті 225 КПК. Допит свідка, потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні
1. У виняткових випадках, пов'язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров'я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

376. Під час досудового розслідування тяжкого злочину щодо особи А. проводилися негласні слідчі (розшукові) дії, які обмежували конституційні права А. Під час підготовчого судового засідання прокурор повідомив обвинуваченого про проведення таких дій та відкрив докази, отримані у їх результаті. Чи правомірні дії прокурора?
Правомірні.
Стаття 290 КПК. Відкриття матеріалів іншій стороні
1. Визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов'язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.
2. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов'язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом'якшенню покарання.
3. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов'язаний надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді.
4. Надання доступу до матеріалів включає в себе можливість робити копії або відображення матеріалів.
5. У документах, які надаються для ознайомлення, можуть бути видалені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Видалення повинно бути чітко позначено. За клопотанням сторони кримінального провадження суд має право дозволити доступ до відомостей, які були видалені.
6. Сторона захисту за запитом прокурора зобов'язана надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до житла чи іншого володіння, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем сторони захисту, якщо сторона захисту має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді.
Сторона захисту має право не надавати прокурору доступ до будь-яких матеріалів, які можуть бути використані прокурором на підтвердження винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення. Вирішення питання про віднесення конкретних матеріалів до таких, що можуть бути використані прокурором на підтвердження винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення і, як наслідок, прийняття рішення про надання чи ненадання прокурору доступу до таких матеріалів, може бути відкладено до закінчення ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування.
7. Про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів прокурор або слідчий за його дорученням повідомляє потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, після чого останній має право ознайомитися з ними за правилами, викладеними в цій статті.
8. Про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів повідомляються цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач, його представник, після чого ці особи мають право ознайомитися з ними в тій частині, яка стосується цивільного позову, за правилами, викладеними в цій статті.
10. Сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов'язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п'яти днів з дня його надходження до суду з повідомленням сторін кримінального провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засідання, не перешкоджає розглядові клопотання.
11. Сторони кримінального провадження зобов'язані здійснювати відкриття одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судового розгляду.
12. Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття матеріалів відповідно до положень цієї статті, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази.

377. Під час здійснення досудового розслідування прокурор для забезпечення безпеки неповнолітнього А. самостійно прийняв рішення про тимчасове поміщення останнього до дошкільної виховної установи. Чи правомірні дії прокурора?
Неправомірні. Тільки за письмовою згодою батьків або інших законних представників.
Стаття 14 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві». Поміщення до дошкільної виховної установи або установи органів соціального захисту населення.
Для забезпечення безпеки неповнолітніх за письмовою згодою батьків або інших законних представників вони можуть бути тимчасово поміщені до дошкільних виховних установ, а повнолітні непрацездатні особи - до установ органів соціального захисту населення.

378. Під час здійснення досудового розслідування тяжкого злочину, слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про здійснення відео контролю місця - квартири обвинуваченого, з метою отримання інформації, яка має значення для кримінального провадження. Слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання. Чи правомірні дії слідчого судді?
Правомірні, якщо слідчим не доведено обставини, передбачені ст.ст. 246, 248 КПК або клопотання не погоджено з прокурором.
Частина 2 статті 246 КПК. Підстави проведення негласних слідчих (розшукових) дій
2. Негласні слідчі (розшукові) дії проводяться у випадках, якщо відомості про злочин та особу, яка його вчинила, неможливо отримати в інший спосіб. Негласні слідчі (розшукові) дії, передбачені статтями 260, 261, 262, 263, 264 (в частині дій, що проводяться на підставі ухвали слідчого судді), 267, 269, 2691, 270, 271, 272, 274 цього Кодексу, проводяться виключно у кримінальному провадженні щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.
Стаття 248 КПК. Розгляд клопотання про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії.
3. Слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що:
1) вчинений злочин відповідної тяжкості;
2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з'ясування обставин злочину або встановлення осіб, які вчинили злочин.
5. Постановлення слідчим суддею ухвали про відмову в наданні дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії не перешкоджає повторному зверненню з новим клопотанням про надання такого дозволу.
379. Під час здійснення перевірки дотримання антикорупційного законодавства посадовими особами Н-ської обласної державної адміністрації, працівниками Національного агентства з питань запобігання корупції виявлені ознаки адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією. Як уповноважене діяти Національне агентство у такому випадку?
Частина 3 статті 12 Закону України «Про запобігання корупції».
3. У разі виявлення ознак адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, уповноважені особи Національного агентства складають протокол про таке правопорушення, який направляється до суду згідно з рішенням Національного агентства. У разі виявлення ознак іншого корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, Національне агентство затверджує обґрунтований висновок та надсилає його іншим спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції. Висновок Національного агентства є обов’язковим для розгляду, про результати якого воно повідомляється не пізніше п’яти днів після отримання повідомлення про вчинене правопорушення.

380. Під час обчислення процесуальних строків, які обчислюються днями та місяцями, чи повинен суд брати до уваги той день, від якого починається строк?
Частина 5 статті 115 КПК. Обчислення процесуальних строків.
5. При обчисленні строків днями та місяцями не береться до уваги той день, від якого починається строк, за винятком строків тримання під вартою, проведення стаціонарної психіатричної експертизи, до яких зараховується неробочий час та які обчислюються з моменту фактичного затримання, взяття під варту чи поміщення до відповідного медичного закладу.

381. Під час підготовчого судового засідання сторони не заявили клопотання про зміну або скасування запобіжного заходу у вигляді тримання обвинуваченого під вартою, обраного під час досудового розслідування. Як має діяти суд?
Частина 3 статті 315 КПК. Вирішення питань, пов'язаних з підготовкою до судового розгляду.
3. Під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом II цього Кодексу. За відсутності зазначених клопотань сторін кримінального провадження застосування заходів забезпечення кримінального провадження, обраних під час досудового розслідування, вважається продовженим.
Абзац 2 пункту 21 Листа ВССУ від 04.04.2013 р. N 511-550/0/4-13 «Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України».
Суд із урахуванням думки інших присутніх учасників підготовчого судового засідання вирішує питання про обрання, доцільність зміни чи скасування заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжного заходу, обраного обвинуваченому з урахуванням ризиків, визначених ст. 177 КПК, та обставин кримінального провадження. За відсутності зазначених клопотань від сторін кримінального провадження застосування заходів забезпечення кримінального провадження, обраних під час досудового розслідування, вважається продовженим (у межах строку, визначеного ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування) та відповідно обраний запобіжний захід щодо обвинуваченої особи - незмінним.

382. Під час побутової сварки К. повалив М. на землю і, міцно тримаючи останнього, сокирою відрубав йому стопу. Через яку ознаку має бути визначено ступінь тяжкості спричиненого М. тілесного ушкодження?
Небезпечне для життя в момент заподіяння.
Пункти 2.1.2 та 2.1.3 Наказу МОЗ N 6 від 17.01.95 «Правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень».
2.1.2. Небезпечними для життя є ушкодження, що в момент заподіяння (завдання) чи в клінічному перебігу через різні проміжки часу спричиняють загрозливі для життя явища (див. п.2.1.3.о) і котрі без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть закінчитися смертю. Запобігання смерті, що обумовлене наданням медичної допомоги, не повинно братися до уваги при оцінюванні загрози для життя таких ушкоджень. Загрозливий для життя стан, який розвивається в клінічному перебігу ушкоджень, незалежно від проміжку часу, що минув після його заподіяння, повинен перебувати з ним у прямому причинно-наслідковому зв'язку.
2.1.3
о) ушкодження,  що  спричинили  шок тяжкого ступеня,  масивну крововтрату, кому, гостру ниркову, печінкову недостатність, гостру недостатність дихання, кровообігу, гормональну дисфункцію, гострі розлади регіонарного і органного кровообігу, жирову чи газову емболію. Всі вони мусять підтверджуватись об'єктивними клінічними даними, результатами лабораторних та інструментальних досліджень;

383. Під час повернення з роботи був вбитий У. Слідством було доведено, що вбивство вчинив Щ., який ніде не працював, мав постійну потребу в придбанні наркотиків, тому на пропозицію невідомого йому громадянина вбити У. та отримати за це 1000 у.е. з радістю погодився. Дайте кримінально-правову оцінку діям Щ.
Пункти 6 та 11 частини 2 статті 115 КК України. Умисне вбивство.
Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині з корисливих мотивів, вчинене на замовлення.
2. Умисне вбивство:
У випадках, коли умисне вбивство на замовлення вчинюється з метою одержання від замовника грошей, матеріальних цінностей чи інших вигод мат. характеру (тобто з корисливих мотивів), дії виконавця кваліфікуються за п.п. 6 та 11 ч. 2 ст 115 КК.

384. Під час полювання Р., з порушенням встановлених правил, зробив кілька пострілів. Одним пострілом був тяжко поранений його брат Т., який знаходився на лінії вогню. Дайте кримінально-правову оцінку діям Р.
Стаття 128 КК. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження.

385. Під   час   проведення   досудового   розслідування   за   ознаками   злочину, передбаченого ст. 203-2 (Зайняття гральним бізнесом), слідчим було подано клопотання про проведення обшуку в приміщенні, де (на думку слідчого) може здійснюватись незаконна гральна діяльність. В клопотанні зазначено, що метою обшуку є виявлення "речей і документів, які мають значення для кримінального провадження". При розгляді цього клопотання слідчим суддею сам слідчий повідомив, що чітко зазначити речі і документи, які планується відшукати, неможливо, адже достовірно невідомо, яка саме техніка та устаткування забезпечують роботу незаконного грального закладу. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя?
Задовольнити клопотання.
Частини 3, 5 статті 234 КПК. Обшук.
3. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:
1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;
2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з розслідуванням якого подається клопотання;
3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;
4) підстави для обшуку;
5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;
6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;
7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.
До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.
5. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:
1) було вчинено кримінальне правопорушення;
2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;
3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;
4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

386. Під  час  проведення  мітингу  Ш.  з  метою  вбивства  кинув  скляну  пляшку, наповнену піском, у свого знайомого Д. з мотивів ревнощів, які виникли на ґрунті залицяння Д. до подруги Ш. Однак пляшка влучила в народного депутата Р., який стояв поруч з Д., заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Дайте кримінально-правову оцінку діям Ш.
Частина 2 статті 15 КК частина 1 статті 115 КК – закінчений замах на умисне вбивство.
Стаття 128 КК. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження.

387. Під час проведення мітингу, дозволеного виключно в межах однієї із міських площ, активна його учасниця Л., що перебувала в стані алкогольного сп'яніння, з метою звернення уваги журналістів демонстративно оголилася. Поліцейський К., що знаходився при виконанні обов'язків з охорони громадського порядку, наполегливо вмовляв Л. припинити свої незаконні дії, а коли вона відмовилась та облаяла поліцейського, то він спробував здійснити затримання Л. з метою припинення її незаконних дій. Л. почала пручатися та бити поліцейського сумкою по різних частинах тіла, заподіявши йому середньої тяжкості тілесне ушкодження. Кваліфікуйте дії Л.
Частина 3 статті 296 КК. Хуліганство.
1. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.
3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, чи пов'язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії.

388. Під час проведення обшуку автомобіля підозрюваного слідчим було запрошено двох понятих, один з яких був неповнолітнім. Чи будуть результати такого обшуку допустимими доказами?
Результати такого обшуку НЕ будуть допустимими доказами.

389. Під час проведення обшуку у житлі особи слідчим було залучено понятих,один з яких був неповнолітнім. Чи будуть визнані допустимими доказами результати такого обшуку?
Результати такого обшуку НЕ будуть допустимими доказами.

390. Під час проведення слідчого експерименту у житлі підозрюваного без ухвали слідчого судді підозрюваному не було роз'яснено його право, не давати згоду на проведення цієї слідчої (розшукової) дії. Яке рішення повинен прийняти суд?
Визнати доказ недопустимим.
Частина 5 статті 240 КПК. Слідчий експеримент.
5. Слідчий експеримент, що проводиться в житлі чи іншому володінні особи, здійснюється лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, або прокурора, яке розглядається в порядку, передбаченому цим Кодексом, для розгляду клопотань про проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи.
Частина 1 статті 86 КПК. Допустимість доказу.
1. Доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

391. Під час проголошення останнього слова обвинувачений заявив, що дійшов згоди з прокурором щодо укладення угоди про визнання винуватості. Які дії суду?
Зупинити проведення процесуальних дій і перейти до розгляду угоди.
Частина 5 статті 469 КПК. Ініціювання та укладення угоди.
5. Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.
Частина 3 статті 474 КПК. Загальний порядок судового провадження на підставі угоди.
3. Якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди.

392. Під час розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про продовження строку тримання підозрюваного під вартою з'ясувалося, що обвинувальний акт направлено до суду першої інстанції. Як має діяти суд апеляційної інстанції?
Закрити апеляційне провадження, оскільки питання обрання, скасування, зміни запобіжного заходу належить до компетенції суду, який розглядає справу.
Стаття 331 КПК. Обрання, скасування або зміна запобіжного заходу в суді
1. Під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого.

393. Під час розгляду клопотання Міністерства юстиції України про виконання вироку суду іноземної держави, які питання не розглядаються та не вирішуються судом?
Суд не перевіряє фактичні обставини, встановлені вироком суду іноземної держави, та не вирішує питання щодо винуватості особи.
Частина 3 статті 603 КПК. Розгляд судом питання про виконання вироку суду іноземної держави
3. При розгляді клопотання Міністерства юстиції України про виконання вироку суду іноземної держави суд встановлює, чи дотримані умови, передбачені міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або цією главою. При цьому суд не перевіряє фактичні обставини, встановлені вироком суду іноземної держави, та не вирішує питання щодо винуватості особи.

394. Під час розгляду скарги потерпілого на рішення слідчого про закриття кримінального провадження слідчому судді стало відомо, що прокурор сам скасував постанову слідчого про закриття провадження, і досудове розслідування продовжується. Проте потерпілий наполягає на продовженні розгляді його скарги, адже прокурор (на думку потерпілого) зробив це для того, щоб потерпілий відмовився від скарги, і після цього кримінальне провадження знову буде закрите. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя?
Закрити провадження за скаргою.
Абзац 2 частини 2 статті 305 КПК. Правові наслідки подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування
Прокурор може самостійно скасувати рішення, що передбачене пунктом 3 частини першої статті 303 цього Кодексу (рішення слідчого про закриття кримінального провадження) і оскаржується в порядку, передбаченому частиною шостою статті 284 цього Кодексу, що тягне за собою закриття провадження за скаргою.

395. Під час розслідування кримінального правопорушення захисник подав клопотання слідчому щодо проведення експертизи, проте слідчий відмовив у задоволенні такого клопотання. Захисник звернувся до слідчого судді з клопотанням про залучення експерта, зазначаючи, що питання, які повинен вирішити експерт, мають істотне значення для кримінального провадження, і дати відповідь на них може виключно експерт. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя?
Частина 6 статті 244 КПК. Розгляд слідчим суддею клопотання про залучення експерта.
6. Слідчий суддя за результатами розгляду клопотання має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам, якщо особа, що звернулася з клопотанням, доведе, що:
1) для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта, проте сторона обвинувачення не залучила його або на вирішення залученого стороною обвинувачення експерта були поставлені запитання, що не дозволяють дати повний та належний висновок з питань, для з'ясування яких необхідне проведення експертизи, або існують достатні підстави вважати, що залучений стороною обвинувачення експерт внаслідок відсутності у нього необхідних знань, упередженості чи з інших причин надасть або надав неповний чи неправильний висновок;
2) вона не може залучити експерта самостійно через відсутність коштів чи з інших об'єктивних причин.

396. Під час складної політичної кризи Президент України вчинив державну зраду й продовжував перебувати на своєму посту. Хто та які дії має вчинити аби Президента України було усунуто з посади?
Стаття 111 Конституції України. Президент України може бути усунений з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.
Питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.
Для проведення розслідування Верховна Рада України створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.
Висновки і пропозиції тимчасової слідчої комісії розглядаються на засіданні Верховної Ради України.
За наявності підстав Верховна Рада України не менш як двома третинами від її конституційного складу приймає рішення про звинувачення Президента України.
Рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту приймається Верховною Радою України не менш як трьома четвертими від її конституційного складу після перевірки справи Конституційним Судом України і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент та отримання висновку Верховного Суду про те, що діяння, в яких звинувачується Президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

397. Під час судових дебатів захисник дійшов висновку про недопустимість доказів сторони обвинувачення, які вже були предметом дослідження суду. Ним було заявлено клопотання про визнання їх недопустимими. Яке рішення повинен прийняти суд?
Вирішити питання допустимості доказів під час їх оцінки в нарадчій кімнаті під час ухвалення судового рішення.
Стаття 89 КПК. Визнання доказів недопустимими.
1. Суд вирішує питання допустимості доказів під час їх оцінки в нарадчій кімнаті під час ухвалення судового рішення.
2. У разі встановлення очевидної недопустимості доказу під час судового розгляду суд визнає цей доказ недопустимим, що тягне за собою неможливість дослідження такого доказу або припинення його дослідження в судовому засіданні, якщо таке дослідження було розпочате.
3. Сторони кримінального провадження, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право під час судового розгляду подавати клопотання про визнання доказів недопустимими, а також наводити заперечення проти визнання доказів недопустимими.

398. Під час судового розгляду до суду надійшла угода про примирення з узгодженою сторонами мірою покарання. Розглянувши матеріали кримінального провадження та заслухавши думку сторін, суд вбачає підстави для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру. Яке рішення має прийняти суд щодо угоди про примирення?
Відмовити в затвердженні угоди.
Частина 7 статті 474 КПК. Загальний порядок судового провадження на підставі угоди.
7. Суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:
1) умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;
2) умови угоди не відповідають інтересам суспільства;
3) умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;
4) існують обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;
5) очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань;
6) відсутні фактичні підстави для визнання винуватості.
У такому разі досудове розслідування або судове провадження продовжуються у загальному порядку.

399. Під час судового розгляду свідком було подано клопотання про визнання протоколу огляду місця події очевидно недопустимим доказом, на підставі того, що його було проведено у нічний час. Яке рішення повинен прийняти суд?
Свідок не має право подавати такого роду клопотання. (ст. 66 КПК. Права та обов’язки свідків).
400. Під час судового розгляду суд встановив обставини, що свідчать про те, що подальша участь законного представника неповнолітнього обвинуваченого може завдати шкоди його інтересам. Яке рішення має прийняти суд?
Частина 4 статті 44 КПК. Законний представник підозрюваного, обвинуваченого.
4. У разі якщо дії чи інтереси законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє, за рішенням слідчого, прокурора, слідчого судді, суду такий законний представник замінюється іншим з числа осіб, зазначених у частині другій цієї статті.


Питання №№ 301 - 350                                                                          Питання №№ 401 - 450


Коментарі

  1. Оксана Алтухова14 вересня 2017 р. о 08:37

    № 375
    Витяг з узагальнення ВССУ від 03.06.2016р. Про практику вирішення слідчими суддями питань, пов’язаних із слідчими (розшуковими) діями
    Згідно з частиною першою ст. 255 КПК до виняткових випадків, пов’язаних із необхідністю отримання показань свідка або потерпілого під час досудового розслідування, належить тяжка хвороба зазначених осіб. Поняття “тяжка хвороба” є оціночною ознакою, що не визначена у статтях КПК та нормативно-правових актах Міністерства охорони здоров’я України.
    У кримінальному процесуальному розумінні поняття “тяжка хвороба” – це фізичний стан особи, в якому вона перебуває тривалий час, внаслідок чого виникає вірогідність того, що на час судового розгляду кримінального провадження вона може бути неспроможною брати участь у судовому засіданні. Такий фізичний стан може бути наслідком травми або соматичного захворювання.
    Доцільно зауважити, що в цьому випадку слідчий суддя обґрунтовано відмовив у задоволенні клопотання, що було зумовлено відсутністю причинно-наслідкового зв’язку між зловживанням свідка наркотичними засобами та неможливістю його допиту в судовому засіданні або впливом цього факту на повноту чи достовірність показань. Разом з тим, розглядаючи клопотання про допит у судовому засіданні, подане за таких підстав, слідчий суддя повинен дослідити відомості про стан здоров’я такого свідка, що підтверджуються доказами, зокрема медичним довідками. Висновок слідчого судді про наявність небезпеки для життя свідка внаслідок зловживання ним наркотичними засобами або про те, що стан здоров’я cвідка може унеможливити його допит у судовому засіданні, зумовлює задоволення клопотання. Саме по собі зловживання потерпілого або свідка алкогольними або наркотичними засобами, хоча об’єктивно і становить небезпеку для здоров’я особи, проте за відсутності підтвердження, що воно може унеможливити допит особи в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, не може бути визнане винятковим випадком, пов’язаним з існуванням небезпеки для життя та здоров’я, в розумінні ст. 225 КПК.

    ВідповістиВидалити
  2. Оксана Алтухова14 вересня 2017 р. о 08:41

    № 376
    Не правомірні, прокурор повідомив особу після звернення до суду.
    ст. 253 КПК Повідомлення осіб, щодо яких проводилися негласні слідчі (розшукові) дії
    1. Особи, конституційні права яких були тимчасово обмежені під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також підозрюваний, його захисник мають бути письмово повідомлені прокурором або за його дорученням слідчим про таке обмеження.
    2. Конкретний час повідомлення визначається із урахуванням наявності чи відсутності загроз для досягнення мети досудового розслідування, суспільної безпеки, життя або здоров’я осіб, які причетні до проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Відповідне повідомлення про факт і результати негласної слідчої (розшукової) дії повинне бути здійснене протягом дванадцяти місяців з дня припинення таких дій, але не пізніше звернення до суду з обвинувальним актом.

    ВідповістиВидалити
  3. Оксана Алтухова14 вересня 2017 р. о 09:00

    № 385
    Відмовити.
    ВССУ Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи
    Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3 ст. 234 КПК вимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.
    Слід звернути увагу на те, що норми КПК, які регламентують порядок надання слідчим суддею дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи, не передбачають повноваження слідчого судді постановляти ухвалу про повернення клопотання в разі його невідповідності вимогам, встановленим у ч. 3 ст. 234 КПК. Процесуальними рішеннями, які приймаються слідчим суддею за результатами розгляду клопотання про обшук, є ухвала про відмову в задоволенні клопотання про обшук та ухвала про дозвіл на обшук.
    Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.
    З метою належного виконання зазначеної вимоги слідчим суддям доцільно керуватись правовими позиціями ЄСПЛ. Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.
    Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.
    Для дотримання зазначеної вимоги слідчим суддям необхідно відмовляти в задоволенні клопотань про обшук, які не містять відомостей про конкретні речі, документи, а також осіб, яких планується відшукати. Водночас у разі задоволення клопотань, що містять такі відомості, в ухвалах необхідно зазначати конкретні речі, документи, а також осіб, для виявлення яких надається дозвіл.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів