Запитання № 18 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Пропонується для обговорення питання № 18


У колег розійшлися думку з приводу відповіді.
Приєднуйтесь. Нам дуже важлива Ваша думка!


18. Б. зґвалтував Р., а потім з метою приховати цей злочин, попросив свого сусіда Н. допомогти йому у вбивстві та приховуванні трупа, попередньо розповівши йому про зґвалтування. Н. погодився, що вони і реалізували: Н. тримав потерпілу, а Б. її задушив мотузкою. Після цього вони відвезли труп у ліс і з метою уникнення ідентифікації потерпілої розрізали його на частини та закопали в різних частинах лісу. Дайте кримінально-правову оцінку діям Н.

Пункти 9, 12 частини 2 статті 115 КК – умисне вбивство з метою приховати інший злочин, вчинене за попередньою змовою групою осіб.
Пункт 13 Постанови Пленуму ВСУ № 2 від 07.02.2003 «Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи»
13. За п. 9 ч. 2 ст. 115 КК настає відповідальність за умисне вбивство з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення.
Для кваліфікації умисного вбивства як такого, що вчинене з метою приховати інший злочин, не має значення, чи був винний причетним до злочину, який приховується. Якщо він вчинив умисне вбивство з метою приховати раніше вчинений ним злочин, його дії кваліфікуються за тією статтею КК, якою передбачено відповідальність за приховуваний злочин, та за п. 9 ч. 2 ст. 115 КК.

Дії винного, який вчинив умисне вбивство з метою приховати злочин іншої особи, додатково кваліфікувати ще й за ст. 396 КК не потрібно. Якщо вбивство з метою приховання злочину, вчиненого іншою особою, було заздалегідь обіцяне, відповідальність настає за п. 9 ч. 2 ст. 115 КК і за пособництво в тому злочині, який приховувався.

Коментарі

  1. Уточнюю,п. 9 ч. 2 ст. 115 КК – з метою приховати інший злочин
    п. 12 ч. 2 ст. 115 КК – вчинене за попередньою змовою групою осіб
    відсутня особлива жорстокість, немає потреби кваліфікувати за ст. 396 КК

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів