Відповіді на запитання №№ 401 - 450 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді надані та розміщуються з дозволу Юрія Феленко



401. Підозрюваний П. звернувся до прокурора-процесуального керівника із клопотанням про проведення слідчої дії - одночасного допиту декількох свідків, у задоволенні якого відмовлено постановою від 05 травня 2016 року. Захисник підозрюваного П. 13 травня 2016 р. подав скаргу на зазначену постанову. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя?

Розглянути скаргу.
Пункт 7 частини 1 ст. 303 КПК. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження
7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником;

402. Підозрюваний уклав договір про надання правової допомоги з шістьма захисниками. Чи допускається така кількість захисників до участі у кримінальному провадженні?
Не допускається.
Частина 3 статті 46 КПК. Загальні правила участі захисника у кримінальному провадженні.
3. Одночасно брати участь у судовому розгляді можуть не більше п'яти захисників одного обвинуваченого.

403. Підозрюваний, який не був присутній при розгляді питання про арешт майна, оскаржив у апеляційному порядку ухвалу слідчого судді про арешт майна. Суддя-доповідач відмовив у відкритті провадження, оскільки апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає апеляційному оскарженню. Оцініть рішення судді-доповідача.
Рішення законне.
Стаття 174 КПК. Скасування арешту майна
1. Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

404. Підозрюваного було допитано за відсутності захисника право на допомогу якого, йому не було роз`яснено. З показань підозрюваного слідчому стало відомо про місцезнаходження викрадених речей, на підставі цього слідчим було проведено обшук та вилучено речі. Яке юридичне значення показань підозрюваного та вилучених речей?
Докази є недопустимими.
Стаття 87 КПК. Недопустимість доказів, отриманих внаслідок істотного порушення прав та свобод людини
1. Недопустимими є докази, отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також будь-які інші докази, здобуті завдяки інформації, отриманій внаслідок істотного порушення прав та свобод людини.
2. Суд зобов'язаний визнати істотними порушеннями прав людини і основоположних свобод, зокрема, такі діяння:
1) здійснення процесуальних дій, які потребують попереднього дозволу суду, без такого дозволу або з порушенням його суттєвих умов;
2) отримання доказів внаслідок катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність особи, поводження або погрози застосування такого поводження;
3) порушення права особи на захист;
4) отримання показань чи пояснень від особи, яка не була повідомлена про своє право відмовитися від давання показань та не відповідати на запитання, або їх отримання з порушенням цього права;
5) порушення права на перехресний допит.

405. Підозрюваному, за відсутності його згоди, було надано блювотний засіб з метою вилучення пакету із наркотиками, який той заковтнув. Чи буде визнано пакет з наркотиками допустимим доказом?
Пакет є недопустимим доказом.
Див. попереднє питання (п. 2 ч. 2 ст. 87 КПК).

406. Після останнього слова обвинуваченого суд, який розглядав кримінальне провадження у складі трьох професійних суддів, негайно вийшов до нарадчої кімнати для ухвалення вироку. Суд перервав нараду з настанням нічного часу. Наступного дня один із суддів захворів, у зв'язку з чим не з'явився до нарадчої кімнати. В той же день один із суддів, який входив до складу суду, розглянув клопотання про надання дозволу на обшук та постановив відповідне рішення. Коли суддя, який захворів, одужав та повернувся до роботи, колегія суду ухвалила вирок в цьому кримінальному провадженні. Порушення яких вимог КПК має місце в даному випадку, що може бути підставою для скасування або зміни судового рішення?
Частина 1 статті 322 КПК. Безперервність судового розгляду
1. Судовий розгляд відбувається безперервно, крім часу, призначеного для відпочинку.
Частини 1, 2 статті 367 КПК. Таємниця наради суддів
1. Під час ухвалення вироку ніхто не має права перебувати в нарадчій кімнаті, крім складу суду, який здійснює судовий розгляд.
2. Суд вправі перервати нараду лише для відпочинку з настанням нічного часу. Під час перерви судді не можуть спілкуватися з особами, які брали участь у кримінальному провадженні.
Частина 1 статті 412 КПК. Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону
1. Істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону є такі порушення вимог цього Кодексу, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.

407. Після  початку  судового  розгляду  потерпілий  заявив  відвід  прокурору, зауваживши, що підстава для відводу йому стала відома вже після початку судового розгляду. Як повинен діяти суд?
Розглянути заяву.
Частина 4 статті 80 КПК. Заява про відвід.
4. Заяви про відвід під час досудового розслідування подаються одразу після встановлення підстав для такого відводу. Заяви про відвід під час судового провадження подаються до початку судового розгляду. Подання заяви про відвід після початку судового розгляду допускається лише у випадках, якщо підстава для відводу стала відома після початку судового розгляду.

408. Після проведення невідкладного обшуку у житлі підозрюваного, до постановлення ухвали слідчого судді слідчий звернувся до прокурора за погодженням клопотання до слідчого судді про обшук. Прокурор відмовився погодити таке клопотання. Яке юридичне значення матимуть результати обшуку?
Результати обшуку є недопустимими доказами.
Частина 3 статті 233 КПК. Проникнення до житла чи іншого володіння особи.
3. Слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов'язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

409. Після роз'яснення головуючим суті обвинувачення обвинувачений заперечив проти затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної під час досудового розслідування. Які дії суду?
Відмовляє в затвердженні угоди.
Стаття 474 КПК. Загальний порядок судового провадження на підставі угоди
7. Суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:
1) умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;
2) умови угоди не відповідають інтересам суспільства;
3) умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;
4) існують обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;
5) очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань;
6) відсутні фактичні підстави для визнання винуватості.
У такому разі досудове розслідування або судове провадження продовжуються у загальному порядку.

410. Після спливу п'яти місяців з моменту обрання секретарем сільської ради, особа на громадських засадах продовжувала бути членом комісії з перевірки фінансової діяльності юридичної особи приватного права, утвореної загальними зборами учасників юридичної особи. Що в даному випадку є кваліфікуючою ознакою скоєння адміністративного правопорушення про обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності?
Членство у комісії з перевірки фінансової діяльності юридичної особи приватного права, утвореної загальними зборами учасників юридичної особи.

411. Після укладення угоди про прибирання сміття на території населеного пункту Н-ськ, між підприємством "Мрія" та Н-ською міською радою виявилось, що підприємство "Мрія" в даній угоді представляв колишній начальник відділу житлово-комунального господарства Н-ської міської ради, який звільнився з посади 10 місяців тому. В якому порядку така угода може бути визнана недійсною?
Судом за позовом НАЗК.
Стаття 26 Закону України «Про запобігання корупції». Обмеження після припинення діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування
1. Особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється:
1) протягом року з дня припинення відповідної діяльності укладати трудові договори (контракти) або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями, якщо особи, зазначені в абзаці першому цієї частини, протягом року до дня припинення виконання функцій держави або місцевого самоврядування здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців;
2. Порушення встановленого пунктом 1 частини першої цієї статті обмеження щодо укладення трудового договору (контракту) є підставою для припинення відповідного договору.
Правочини у сфері підприємницької діяльності, вчинені з порушенням вимог пункту 1 частини першої цієї статті, можуть бути визнані недійсними.
У разі виявлення порушень, передбачених частиною першою цієї статті, Національне агентство звертається до суду для припинення трудового договору (контракту), визнання правочину недійсним.

412. Повернення апеляційної скарги захисника з підстав відсутності згоди засудженого на апеляційне оскарження судового рішення…
Залежно від варіантів відповідей.

413. Повноваження яких органів публічної влади вичерпно визначені Конституцією України?

Залежно від варіантів відповідей.
Конституційний Суд України, Президент України (не є органом).

414. Повнолітній громадянин І. вчинив закінчений замах на умисне вбивство з особливою жорстокістю (ч. 2 ст. 15, п. 4 ч. 2 ст. 115 КК). Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі. Яке максимальне покарання може призначити громадянину І. суд?
Довічне позбавлення волі.
Абзац 2 п. 6-1 Постанови Пленуму ВСУ № 7 від 24.10.2003 «Про практику призначення судами кримінального покарання»
Правила частин 2 і 3 статті 68 КК не можуть бути застосовані при призначенні покарання особі, яка  у  віці 18 і більше років вчинила злочин, за який передбачено найбільш суворий вид покарання - довічне позбавлення волі, оскільки цей вид покарання є таким, що виключає можливість визначення його половини чи двох третин. Однак до осіб, які вчинили готування до такого злочину або вчинення замаху на злочин у віці до 18 років, і до осіб у віці понад 65 років, а також до жінок, що були у стані вагітності під час вчинення злочину або на момент постановлення вироку, і яким не може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі, мають застосовуватися вимоги частин 2 і 3 статті 68 КК, виходячи з максимального покарання позбавлення волі на певний строк.

415. Поліцейський,   здійснюючи   патрулювання   вулиць,   правомірно   виніс   Р. попередження за куріння тютюнових виробів у місці, забороненому законом. Наступного дня Р. побачив, що згаданий поліцейський йде безлюдним парком, підбіг до нього та з помсти за застосоване стягнення заподіяв йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Який злочин учинив Р.?
Частина 2 статті 345 КК. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.
2. Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків.

416. Порушення якого права встановлює ЄСПЛ у випадку, якщо твердження посадової особи стосовно людини, обвинуваченої у скоєнні злочину, відображає думку, що людина винна?
Частина 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Право на справедливий суд.
2. Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.
Рішення ЄСПЛ «Грабчук проти України» Заява N 8599/02 Страсбург, 21 вересня 2006 року
42. Практика Суду встановлює, що презумпція невинуватості порушена, якщо твердження посадової особи щодо особи, обвинуваченої у вчиненні злочину, відображає думку, що особа винна, коли цього не було встановлено відповідно до закону. Цього достатньо, навіть за відсутності жодного формального висновку, що існує деяка підстава припустити, що посадова особа вважає цю особу винною (див. Daktaras v. Lithuania, заява N 42095/98, п. 41, ECHR 2000-X; A.L. v. Germany, заява N 72758/01, п. 31, від 28 квітня 2005 року). Питання, чи порушує твердження посадової особи принцип презумпції невинуватості, має бути з'ясоване у контексті тих фактичних обставин, у яких це твердження було зроблене (див. Daktaras, цитоване вище, п. 43). Межі п. 2 ст. 6 Конвенції не обмежуються порушенням кримінальної справи, а поширюються на судові рішення, прийняті після того, як переслідування було припинено (див. Nolkenbockhoff, цитоване вище, п. 37; та Capeau, цитоване вище п 25) або після засудження (див., зокрема, Sekanina v. Austria, рішення від 25 серпня 1993, п. 30, Series A no.  266  А; та O. v. Norwau, заява N 29327/98, ECHR 2003-II).

417. Порушенням якої статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод може бути визнане використання людського ембріону для наукових дослідів і лікування?
Право людської гідності.

418. Порядок продовження строку тримання під вартою, закріплений у статті 199 КПК, не передбачає обов'язку прокурора надати підозрюваному копію клопотання про продовження строку тримання під вартою до початку його розгляду слідчим суддею. Які дії має вчинити прокурор з метою забезпечення можливості підозрюваного підготуватися до судового розгляду клопотання?
Залежно від варіантів відповідей.

419. Посадовець повідомив своє керівництво про призначення на більш високу посаду своєї близької особи, внаслідок чого він тепер перебуває в її безпосередньому підпорядкуванні. У встановлений законом строк обставини підпорядкування не було добровільно усунуто самими особами. Які організаційні заходи в такій ситуації може застосувати керівництво установи?
Перевести особу на іншу роботу, у разі неможливості – звільнити.
Частина 2 статті 27 Закону України «Про запобігання корупції». Обмеження спільної роботи близьких осіб.
2. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк.
Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування.
У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

420. Посадові особи якого органу уповноважені складати протоколи у справах про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією?
Стаття 255 КУпАП.

421. Пособник не підлягає кримінальній відповідальності при добровільній відмові, якщо…
Залежно від варіантів відповідей.
Стаття 17 КК. Добровільна відмова при незакінченому злочині.
1. Добровільною відмовою є остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця.
2. Особа, яка добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця, підлягає кримінальній відповідальності лише в тому разі, якщо фактично вчинене нею діяння містить склад іншого злочину.

422. Постановою слідчого задоволено клопотання потерпілого про проведення одночасного допиту свідків. Разом з тим, слідчий не провів вказані слідчі дії, посилаючись на те, що свідки не бажають приймати участь в одночасному допиті. Потерпілий через 7 днів подав скаргу на бездіяльність слідчого. Узявши це до уваги, слідчий суддя постановив ухвалу про відмову у задоволенні скарги, оскільки, на думку слідчого судді, якщо слідчий задовольнив клопотання про проведення слідчих дій, то бездіяльності слідчого немає. Чи правомірні дії слідчого судді?
Неправомірні.
Частина 3 статті 95 КПК. Показання.
3. Свідок, експерт зобов'язані давати показання слідчому, прокурору, слідчому судді та суду в установленому цим Кодексом порядку.

423. Потерпілий вказав, що отримав листа від свідка, в якому той вказував на іншу особу, яка спільно із обвинуваченим вчинила злочин. Вкажіть процесуальне джерело таких доказів.
Стаття 97 КПК. Показання з чужих слів.
1. Показаннями з чужих слів є висловлювання, здійснене в усній, письмовій або іншій формі, щодо певного факту, яке ґрунтується на поясненні іншої особи.

424. Правоохоронні органи зібрали та використали конфіденційну інформацію про особисте життя громадянина В., який звернувся до суду за захистом свого приватного життя. Суд відмовив у задоволенні позовної заяви, посилаючись на необхідність такого втручання в приватну сферу певними інтересами. З метою захисту яких інтересів суд міг відмовити у задоволенні позовної заяви?
Частина 2 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Право на повагу до приватного і сімейного життя.
2. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров'я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

425. Працівник підприємства Б., скориставшись відсутністю бухгалтера в кабінеті, таємно вилучила з каси 10 тис. грн. Під час  виходу з кабінету, хвилюючись, вона випустила з рук сумку, яка при падінні розкрилася, гроші випали на землю, що побачили інші працівники та викликали охорону. Дайте кримінально-правову оцінку діям Б.
Частина 2 статті 15 (Закінчений замах) ч. 1 статті 185 КК (Крадіжка).

426. Працівник підприємства Р. непомітно вилучив з каси підприємства 2800 грн., коли бухгалтер вийшла із кабінету, а сейф закрити забула. Наступного дня, побоюючись покарання, Р. повернув гроші в касу. Визначте стадію злочину, вчиненого громадянином Р.
Закінчений злочин. Частина 1 статті 185 КК (Крадіжка).

427. Працівник підприємства Ю., знаючи про те, що в сейфі бухгалтерії підприємства є 30 тис. грн., вирішила їх украсти. Розбивши шибку у вікні, вона проникла туди і за допомогою принесеного засобу намагалася зламати замок сейфа. Проте їй вдалося лише відігнути лівий кут верхньої частини дверцят. Зрозумівши, що відкрити сейф не вдається, вона пішла додому. Дайте кримінально-правову оцінку діям Ю.
Частина 3 статті 15 (Незакінчений замах) ч. 3 статті 185 КК (Крадіжка).

428. Представник компетентного органу іноземної держави на підставі наданого дозволу був присутній під час судового провадження у суді першої інстанції. Чи розповсюджується на нього обов'язок незастосування технічних засобів у разі прийняття судом рішення про заборону їх застосування на підставі нерозголошення відомостей, які стосуються інтимного життя особи?
Розповсюджується.

429. Представник персоналу органу пробації в підготовчому провадженні заявив клопотання суду про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження щодо наявності дорослих підбурювачів та інших співучасників кримінального правопорушення. Яке рішення вправі постановити суд?
Задовольнити клопотання.

430. Представник персоналу органу пробації в підготовчому провадження заявив клопотання суду про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження щодо обставин, що є підставою для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності. Яке рішення вправі постановити суд?
Задовольнити клопотання.

431. Представник персоналу органу пробації в підготовчому провадження заявив клопотання суду про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження щодо виду і розміру шкоди, завданої обвинуваченим. Яке рішення вправі постановити суд?
Відмовити в задоволенні клопотання.
Див. попереднє питання. Вид і розмір шкоди, завданої обвинуваченим – п. 3 частини 1 ст. 91 КПК, а не 4 або 5.

432. Представники сусідніх територіальних громад Вінницької області зібралися на загальні збори з пропозиціями об’єднатися для виконання спільних проектів. Що може бути об'єднано за законом на договірних засадах територіальними громадами для виконання поставлених цілей?
Стаття 4 Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Форми співробітництва
1. Співробітництво здійснюється у формі:
2) реалізації спільних проектів, що передбачає координацію діяльності суб’єктів співробітництва та акумулювання ними на визначений період ресурсів з метою спільного здійснення відповідних заходів.

433. Президент України проголосив про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питань, що стосуються внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України" на вимогу трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу. Підписи були зібрані у вісімнадцяти областях України, не менш як по 100 тис. підписів у кожній. Яке з нижченаведених суджень є вірним при розгляді даної ситуації?
Залежно від варіантів відповідей.

434. При використанні якого способу незаконне позбавлення волі або викрадення людини (ч. 1 ст. 146 КК) є кримінально-караним?
Залежно від варіантів відповідей.

435. При вчиненні яких злочинів допускається звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності?
Залежно від варіантів відповідей.
Частини 4, 5 статті 49 КК. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності
4. Питання про застосування давності до особи, що вчинила особливо тяжкий злочин, за який згідно із законом може бути призначено довічне позбавлення волі, вирішується судом. Якщо суд не визнає за можливе застосувати давність, довічне позбавлення волі не може бути призначено і заміняється позбавленням волі на певний строк.

436. При заповненні декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік суддя Н-ського суду значно занизив вартість придбаного у минулий рік автомобіля, мотивуючи це тим, що за звітний рік автомобіль набув певних технічних пошкоджень і по цій причині значно знецінився. Як вірно відобразити у декларації вартість транспортного засобу у такому випадку?
Вартість на момент придбання та вартість за останньою оцінкою (якщо відомо).

437. При наданні клопотання компетентними органами іноземної держави про перейняття Україною кримінального провадження, не було надано гарантій, що у разі ухвалення вироку в Україні особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, не піддаватиметься у запитуючій державі державному обвинуваченню за те ж кримінальне правопорушення. Які правові наслідки не надання такої гарантії?
Відмовляється в перейнятті кримінального провадження, а матеріали повертаються.
Частина 2 статті 595 КПК. Порядок і умови перейняття кримінального провадження від іноземних держав
2. Кримінальне провадження, в якому судовими органами іноземної держави не було ухвалено вирок, може бути перейняте Україною за таких умов:
1) особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, є громадянином України і перебуває на її території;
2) особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, є іноземцем або особою без громадянства і перебуває на території України, а її видача згідно із цим Кодексом або міжнародним договором України неможлива або у видачі відмовлено;
3) запитуюча держава надала гарантії, що у разі ухвалення вироку в Україні особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, не піддаватиметься у запитуючій державі державному обвинуваченню за те ж кримінальне правопорушення;
4) діяння, якого стосується запит, є кримінальним правопорушенням за законом України про кримінальну відповідальність.
3. У разі перейняття кримінального провадження Генеральна прокуратура України в порядку, передбаченому цим Кодексом, доручає здійснення досудового розслідування відповідному прокурору, про що повідомляє державу, яка надіслала запит.
4. При відмові перейняти кримінальне провадження Генеральна прокуратура України повертає матеріали відповідним органам іноземної держави з обґрунтуванням підстав відмови.
Пункт 1 частини 2 статті 596 КПК. Неможливість перейняття кримінального провадження
1. Кримінальне провадження не може бути перейняте, якщо:
1) не дотримані вимоги частини другої статті 595 цього Кодексу або міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України;

438. При настанні яких умов допускається обмеження прав територіальних громад на місцеве самоврядування?
Стаття 21 Закону України «Про місцеве самоврядування». Обмеження прав територіальних громад на місцеве самоврядування
Обмеження прав територіальних громад на місцеве самоврядування згідно з Конституцією та законами України може бути застосоване лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

439. При настанні якого з перелічених наслідків настає кримінальна відповідальність за кваліфікований склад злочину "Порушення вимог законодавства про охорону праці" (ст. 271 КК)?
Якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.
Стаття 271 КК. Порушення вимог законодавства про охорону праці
1. Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, -
2. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

440. При  перевірці  апеляційної  скарги  на  відповідність  вимогам  закону  суддя-доповідач встановив, що в ній не зазначено у чому полягає незаконність чи необґрунтованість оскаржуваного судового рішення. Яке рішення він повинен прийняти?
Залишити апеляційну скаргу без руху.
Частина 2 статті 396 КПК. Вимоги до апеляційної скарги.
2. В апеляційній скарзі зазначаються:
1) найменування суду апеляційної інстанції;
2) прізвище, ім'я та по батькові (найменування), місце проживання (перебування) особи, яка подає апеляційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;
3) судове рішення, яке оскаржується, і назва суду, який його ухвалив;
4) вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, та їх обґрунтування із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення;
5) клопотання особи, яка подає апеляційну скаргу, про дослідження доказів;
6) перелік матеріалів, які додаються.
Частина 1 статті 399 КПК. Залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмова відкриття провадження
1. Суддя-доповідач, встановивши, що апеляційну скаргу на вирок чи ухвалу суду першої інстанції подано без додержання вимог, передбачених статтею 396 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки скарги і встановлюється достатній строк для їх усунення, який не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала апеляційну скаргу. Копія ухвали про залишення апеляційної скарги без руху невідкладно надсилається особі, яка подала апеляційну скаргу.

441. При розгляді угоди про примирення суд встановив наявність в ній неточностей, які обумовлені правовою необізнаністю сторін. При цьому обвинувачений заявив клопотання про надання можливості усунення цих неточностей і внесення змін до угоди. Суд надав йому таку можливість і відповідні зміни були внесені обвинуваченим до змісту угоди. Чи відповідає така угода вимогам закону?
У випадку погодження змін з потерпілим(ими).
Стаття 471 КПК. Зміст угоди про примирення
 В угоді зазначається дата її укладення та вона скріплюється підписами сторін.

442. Приватна фірма займалася виробництвом дисків з комп'ютерними програмами. Відповідної ліцензії та авторських прав на програми фірма не мала. Дохід фірми від цієї діяльності склав 1,5 млн. грн. Дайте кримінально-правову оцінку діям власника, який усвідомлював відсутність ліцензії та авторських прав.
Частина 3 статті 176 КК (Порушення авторського права і суміжних прав) та частина 2 статті 203-1 КК (Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва)

443. Приватний підприємець К., який займався видавничою справою, підтримуючи погляди щодо необхідності виходу N.-ї області зі складу України, самостійно вирішив посприяти цьому. Для цього він спочатку виготовив у своїй друкарні листівки та газети, що містили заклики до виходу N.-ї області зі складу України шляхом проведення лише місцевого референдуму, а потім підшуковував бажаючих за матеріальну винагороду роздавати газети та листівки, здійснював оплату за виконану роботу та визначав місця їх роздавання. Унаслідок цього серед населення було поширено понад 500 газет та біля 2 000 листівок. Кваліфікуйте дії К.
Частина 1 статті 110 КК. Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України
1. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

444. Про що має бути повідомлено близьким родичам, членам сім'ї чи іншим особам за вибором затриманого при затриманні особи?
Про затримання та місце перебування.
Стаття 213. Повідомлення інших осіб про затримання
1. Уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов'язана надати затриманій особі можливість негайно повідомити про своє затримання та місце перебування близьких родичів, членів сім'ї чи інших осіб за вибором цієї особи.
Якщо уповноважена службова особа, що здійснила затримання, має підстави для обґрунтованої підозри, що при повідомленні про затримання ця особа може зашкодити досудовому розслідуванню, вона може здійснити таке повідомлення самостійно, проте без порушення вимоги щодо його негайності.

445. Продюсер одного телеканалу запропонував своїй помічниці роботу телеведучої популярної телепередачі. За це він запропонував вступити з ним в статевий зв'язок. Дайте кримінально-правову оцінку діям продюсера.
Відсутній склад злочину.
Сама лише пропозиція особі, яка залежна по роботі, до вступу у статевий зв'язок, за відсутності примушування, виключає застосування статті 154 КК (Примушування до вступу в статевий зв'язок). Не можна розглядати як примушування обіцянку іншій особі покращити її матеріальне або службове становище, якщо жінка чи чоловік дадуть згоду на вступ в статевий зв'язок.

446. Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про отримання дозволу на проведення слідчого експерименту у житлі особи, який необхідно було провести для виконання запиту компетентного органу іноземної держави. Слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання на підставі того, що законодавство запитуючої держави не передбачає отримання дозволу на проведення цієї процесуальної дії. Оцініть рішення слідчого судді.
Рішення незаконне.
Стаття 561 КПК. Процесуальні дії, які можуть бути проведені в порядку надання міжнародної правової допомоги
1. На території України з метою виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги можуть бути проведені будь-які процесуальні дії, передбачені цим Кодексом або міжнародним договором.

447. Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку житла особи, земельної ділянки, розташованих на ній господарських будівель, надавши докази того, що відшукувана речовина може зберігатися у господарських будівлях, розташованих на земельній ділянці у кримінальному провадженні, відкритому за фактом незаконного вирощування коноплі на території земельної ділянки. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя?
Задовольнити клопотання.
Стаття 234. Обшук
1. Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.
2. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.
3. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:
1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;
2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з розслідуванням якого подається клопотання;
3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;
4) підстави для обшуку;
5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;
6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;
7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.
До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.
4. Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.
5. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:
1) було вчинено кримінальне правопорушення;
2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;
3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;
4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

448. Прокурор місцевої прокуратури звернувся до слідчого судді місцевого суду з клопотанням про проведення обшуку автомобіля, який є власністю адвоката, з метою відшукання підроблених документів, які на думку прокурора є предметом вчинення злочину. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя?
Відмовити в задоволенні клопотання. Клопотання може подати лише Генеральний прокурор, його заступник, прокурор Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.
Пункт 3 частини 1 статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Гарантії адвокатської діяльності.
1. Професійні права, честь і гідність адвоката гарантуються та охороняються Конституцією України, цим Законом та іншими законами, зокрема:
3) проведення стосовно адвоката оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, що можуть проводитися виключно з дозволу суду, здійснюється на підставі судового рішення, ухваленого за клопотанням Генерального прокурора, його заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.

449. Прокурор подав апеляційну скаргу на вирок, ухвалений у провадженні на підставі угоди про примирення, у зв'язку з неправильним застосуванням норм КК. Як має діяти суд?
Відмовити у відкритті апеляційного провадження.
Частина 4 статті 399 КПК. Залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмова відкриття провадження
4. Суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження лише, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями статті 394 цього Кодексу.
Частина 3 статті 394 КПК. Особливості апеляційного оскарження окремих судових рішень
3. Вирок суду першої інстанції на підставі угоди про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим може бути оскаржений в апеляційному порядку:
1) обвинуваченим, його захисником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами п'ятою - сьомою статті 474 цього Кодексу, в тому числі нероз'яснення йому наслідків укладення угоди;
2) потерпілим, його представником, законним представником, виключно з підстав: призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; нероз'яснення йому наслідків укладення угоди; невиконання судом вимог, встановлених частинами шостою чи сьомою статті 474 цього Кодексу;
3) прокурором виключно з підстав затвердження судом угоди у кримінальному провадженні, в якому згідно з частиною третьою статті 469 цього Кодексу угода не може бути укладена.

450. Прокурор подав апеляційну скаргу на вирок, ухвалений у провадженні на підставі угоди про примирення, у зв'язку з істотним порушенням положень КПК, передбачених ст. 412 КПК. Як має діяти суд?
Відкрити апеляційне провадження.
Стаття 412 КПК. Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону.
1. Істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону є такі порушення вимог цього Кодексу, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.
2. Судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо:
1) за наявності підстав для закриття судом провадження в кримінальній справі його не було закрито;
2) судове рішення ухвалено незаконним складом суду;
4) судове провадження здійснено за відсутності захисника, якщо його участь є обов'язковою;
5) судове провадження здійснено за відсутності потерпілого, належним чином не повідомленого про дату, час і місце судового засідання;
6) порушено правила підсудності;
7) у матеріалах провадження відсутній журнал судового засідання або технічний носій інформації, на якому зафіксовано судове провадження в суді першої інстанції.



Питання №№ 351 - 400                                                                         Питання №№ 451 - 500


Коментарі

  1. По 401 вопрос... Спрашивают какое решение должен принять следственный судья. Варианты в ст.307 УПК. Думаю, п.3 ч.2 - "зобов’язання вчинити певну дію".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Думаю, что могут быть варианты: 1) просто отменить постановление об отказе. Пусть следователь по новому рассматривает ходатайство. Может у него найдутся еще и другие аргументы. 2) отменить и обязать - если в судебном заседании следователь ничего толком не пояснит о причинах отказа.

      Видалити
  2. Есть сомнения по 404 вопросу. А все ли доказательства следует признавать недопустимыми? Показания - однозначно ДА. А вещи, найденные по результатам обыска? Был ли обыск санкционирован? Возможно, следственный судья, предоставляя санкцию, опирался не только на показания подозреваемого. Хотя... Учитывая, что в условиях задачи об этом вообще ничего нет, то может и так правильно.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Показания недопустимые - 100%. Хотя какое это имеет значение? Все равно в судебном будем допрашивать по-новому. А вот оглашать такие показания конечно не будем. А вещественные доказательства - допустимые (если не было других нарушений). В даном случае следователь получил информацию НЕЗАКОННО. Однако, от этого сами вещественные доказательства не могут стать недопустимыми.

      Видалити
  3. 417. Порушенням якої статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод може бути визнане використання людського ембріону для наукових дослідів і лікування?
    Право людської гідності.

    Є великі сумніви у правильності відповіді

    ВідповістиВидалити
  4. 430 відповідь невірна. П.1 ч.4 ст 314-1. У випадку звільнення від відповідальності досудова доповідь не складається

    ВідповістиВидалити
  5. Оксана Алтухова14 вересня 2017 р. о 10:03

    № 412
    Відповідно до вимог ст. 50 КПК повноваження захисника на участь у кримінальному провадженні підтверджуються свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю та ордером, договором із захисником або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Встановлення будь-яких додаткових вимог, крім пред’явлення захисником документа, що посвідчує його особу, або умов для підтвердження повноважень захисника чи для його залучення до участі у кримінальному провадженні не допускається. Статтями 50 та 393 КПК передбачено, що адвокат, з яким укладено угоду, має право на звернення з апеляційною скаргою. При цьому процесуальні норми не містять вимог про надання документів, що підтверджують згоду засудженого на апеляційне оскарження.
    Повернення апеляційної скарги захисника з підстав відсутності згоди засудженого на апеляційне оскарження судового рішення не ґрунтується на вимогах процесуального закону. (Ухвала ВССУ від 26 листопада 2015 року, справа № 5-2335км15).

    ВідповістиВидалити
  6. 403 - ответ неправильный. Ст.309 ч.1 п.9 Під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про:
    9) арешт майна або відмову у ньому
    и в ст.173 тоже указано, что это оспаривается)))

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів