Чи всі судді мають право на відставку?



У зв’язку з реформуванням та «оптимізацією» судів у деяких суддів виникає питання, а що робити якщо ти не згодний з таким баченням організації своєї роботи.
Мало хто з діючих суддів, коли призначався (обирався) на посаду, міг припустити, що доживе до таких геніальних рішень у оптимізації судового процесу, як зобов’язати суддю поїхати розглядати справу за 50-70 км. від місця роботи
На мою думку, відповідь на це питання надана самим законодавцем під час запровадження змін до Конституції України.
Президенти, уряди та склади парламенту, їх так багато за час роботи всього одного судді і примхи цих суб’єктів не повинні впливати на кар’єру доброчесних суддів.
Зроблений аналіз буде найбільш цікавим для суддів, які не мають права на відставку за ст. 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і разом з тим не погоджуються з суттєвими змінами в організації процесу своєї роботи.
І так перейдемо до аналізу діючого законодавства.
Підпунктом 5 пункту 16-1 Розділу XV «Перехідні положення» Конституції України встановлено, що з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)»: у випадках реорганізації чи ліквідації окремих судів, утворених до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», судді таких судів мають право подати заяву про відставку або заяву про участь у конкурсі на іншу посаду судді у порядку, визначеному законом. Особливості переведення судді на посаду в іншому судді можуть бути визначені законом.
Спробуємо знайти відповідь на питання чи всі судді мають право подати заяву про відставку на підставі зазначеної норми Конституції України, чи то стосується лише суддів, які мають не менше 20 років стажу як це встановлено ст. 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
Щоб знайти відповідь на це не просте питання, ми з початку розкладемо правову норму на загальновизнані складові, надамо визначення терміну «відставка судді», а потім проаналізуємо норму у її зв’язку з іншими нормативно-правовими актами.
Щодо часу та умов застосування цієї норми є пряма вказівка у ній самій -  з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», тобто з 30.09.2016 року та виключно у випадках реорганізації чи ліквідації окремих судів, утворених до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», тобто до 30.09.2016 року.
Щодо коло суб’єктів на яких розповсюджується дія цієї норми Конституції України, то це судді судів утворених до 30.09.2016 року, які реорганізуються чи ліквідуються після 30.09.2016 року.
Закінчивши з визначенням гіпотези, перейдемо до диспозиції яка визначає, описує дозволену (можливу) поведінку суб'єкта.
Диспозицією зазначеної норми суб’єкту надається на вибір дві можливості:
1. подати заявку про відставку;
2. подати заяву про участь у конкурсі на іншу посаду судді.
І першу, і другу можливість суб’єкт повинен реалізовувати у порядку визначеному законом.
Вирішуючи питання хто саме з суддів має право подавати заяву про відставку слідує чітко відрізняти:
1. Безпосереднє відставку судді, як явище (визначення якому ще потрібно надати).
2. Порядок реалізації права судді на подання заяви про відставку.
3. Підстави за яких у судді з’являється  право на подання заяви про відставку.

Передусім слід зазначити, що  Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року № 1401-VIII містить 22 згадування терміну «відставка судді», а саме у статтях 48, 97, 116, 131, 142, 143, 144, 145 та у пунктах 25, 36 Розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення», але не містить визначення терміну «відставка».
Визначення терміну «відставка судді» містилося у статті 43 Закону України «Про статус суддів» від 15.12.1992 року №2862-ХІІ. Цією нормою відставка визначається як звільнення судді від виконання обов’язків за власним бажанням або з закінченням строку повноважень.
Визначення терміну відставка також надає словник української мови: відставка остаточне звільнення від служби (тепер, звичайно, військової) із забезпеченням пенсії (Словник української мови в 11 т./АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред.. І.К. Білодіда. – К.: Наукова думка, 1970-1980. – Т.1. – С. 640.).
Порядок реалізації права судді на відставку визначений частиною 3 статті 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та частиною 1 статті 55 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», які встановлюють хто і до якого органу подає заяву про відставку та в якому порядку така заява розглядається уповноваженим органом (Вищою радою правосуддя).
Щодо підстав за яких у судді з’являється право на подання заяви про відставку, то Законом України «Про судоустрій і статус суддів» встановлена лише одна підстава за якої суддя має право подати заяву про відставку, це наявність 20 років стажу роботи на посаді судді. Стаж роботи на посаді судді може визначатися як у відповідності до ст. 137 цього Закону так і відповідності до законодавства, що діяло на день призначення (обрання) судді на посаду (п. 34 розділу ХІІ цього Закону).
Відповідно ж до пункту 40 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про судоустрій, положення цього закону застосовуються з урахуванням норм Розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.
В свою чергу, підпункт 5 пункту 16-1 Розділу XV «Перехідні положення» Конституції України містить ще одну підставу за якої у судді з’являється право на подання заяви про відставку, - це реорганізація чи ліквідація після 30.09.2016 року суду в якому працює суддя, за умови що такий суд був утворений до 30.09.2016 року.
Ця додаткова підстава виникнення права судді на подання заяви про відставку прямо встановлена Конституцією України та є додатковою гарантією незалежності суддів від свавілля виконавчої та законодавчої гілок влади у питаннях системи судоустрою України.
Таким чином, слід зробити висновок, що всі судді (не залежно від стажу роботи на посаді судді) мають право на подання заяви про відставку у випадку якщо суд у якому вони працюють був створений до 30.09.2016 року та реорганізується чи ліквідується після 30.09.2016 року.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів