Відповіді на запитання №№ 601 - 650 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного цивільного суду

Відповіді підготовлені помічником судді, який побажав залишитись невідомим.

Деякі відповіді подверглись коригуванню та редакційним правкам з мого боку, з урахуванням змін внесених до ЦПК законом від 03.10.2017 року.


601. Хто здійснює державний нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю?
Державна інспекція України з питань праці (ПОЛОЖЕННЯ про Державну інспекцію України з питань праці України з питань праці). 
602. Хто із зазначених суб’єктів уповноважений визнавати незаконними акти, прийняті із порушенням антикорупційного законодавства?
 Суд (ст. 67 ЗУ «Про запобігання корупції»).
1. Нормативно-правові акти, рішення, видані (прийняті) з порушенням вимог цього Закону, підлягають скасуванню органом або посадовою особою, уповноваженою на прийняття чи скасування відповідних актів, рішень, або можуть бути визнані незаконними в судовому порядку за заявою заінтересованої фізичної особи, об’єднання громадян, юридичної особи, прокурора, органу державної влади, зокрема Національного агентства, органу місцевого самоврядування.
Орган або посадова особа надсилає до Національного агентства протягом трьох робочих днів копію прийнятого рішення про скасування або одержаного для виконання рішення суду про визнання незаконними відповідних актів або рішень.
2. Правочин, укладений внаслідок порушення вимог цього Закону, може бути визнаним недійсним. 
603. Хто має право відкликати з посад Голову Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України?
Верховна Рада України (ст. 88 Конституції).

604. Хто може бути орендодавцем щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутного (складеного) капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), що є державною власністю, крім майна, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та галузевих академій наук, а також майна, що належить вищим навчальним закладам та/або науковим установам, що надається в оренду науковим паркам та їхнім партнерам?
Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва (ст. 5 
ЗУ «Про оренду державного та комунального майна»).

605. Хто може висловити недовіру голові районної державної адміністрації?
Ст. 118 Конституції.України.
Обласна чи районна рада може висловити недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації, на підставі чого Президент України приймає рішення і дає обґрунтовану відповідь.
Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації.

606. Хто належить до зайнятого населення?
Стаття 4 ЗУ «Про зайнятість населення». Зайняте населення
1. До зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, що навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах та поєднують навчання з роботою.
До зайнятого населення також належать:
непрацюючі працездатні особи, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, інвалідом I групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, та отримують допомогу, компенсацію та/або надбавку відповідно до законодавства;
батьки - вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства;
особа, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, та одержує грошову допомогу на догляд за ним відповідно до законодавства.
2. До зайнятого населення не належать іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні і зайнятість яких пов'язана із забезпеченням діяльності іноземних посольств і місій або виконанням своїх професійних чи трудових обов'язків перед роботодавцем - нерезидентом.

607. Хто несе відповідальність за втрату (нестачу) або пошкодження речі, прийнятої на зберігання у місцях, спеціально відведених для цього, в закладах охорони здоров'я,культури, освіти та інших закладах?
Заклади охорони здоров'я, культури, освіти та інші заклади, які прийняли на зберігання річ (ст. 973 ЦК).

608. Хто несе відповідальність за моральну шкоду, заподіяну працівником під час виконання трудових обов'язків?
Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків (ч. 1 ст. 1172 ЦК).

609. Хто призначає опікуна над майном фізичної особи у разі визнання її безвісно відсутньою або такою, місце перебування якої невідоме?
Нотаріус (ст. 44 ЦК).

610. Хто приймає рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України?
Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається Президентом України після консультацій з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України (ст. 90 Конституції).

611. Хто скликає позачергові сесії Верховної Ради України?
Голова Верховної Ради України на вимогу Президента України або на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України (ст. 83 Конституції).

612. Хто спрямовує та координує діяльність Державної служби зайнятості?
Кабінет Міністрів України через Міністра соціальної політики України (п. 1 ПОЛОЖЕННЯ про Державну службу зайнятості України).

613. Хто та за яких умов здійснює призначення судді на посаду?
Президент України на підставі та в межах подання Вищої ради правосуддя, без перевірки додержання встановлених цим Законом вимог до кандидатів на посаду судді та порядку проведення добору чи кваліфікаційного оцінювання кандидатів (ч. 1 ст. 80 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

614. Хто уповноважений звільняти міністра закордонних справ України?
Верховна Рада України за поданням Президента України (п. 12 ст. 85 Конституції).

615. Хто формує персональний склад Ради національної безпеки і оборони України відповідно до Конституції України?
Президент України (ст. 107 Конституції).

616. Хто формує та веде перелік суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні?
Державна служба зайнятості (п. 4 ПОРЯДКУ формування та ведення переліку суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців).

617. Через який період спливає строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком смерті автора чи останнього із співавторів, який пережив інших співавторів?
Через 70 років (ст. 446 ЦК).

618. Чи вважається прогулом використання працівником без попередньої згоди роботодавця права на продовження відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, засвідченою в установленому порядку?
Ні.
Ст.. 11 З.У. «Про відпустки», ст.. 80 КЗпП
Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі:
1) тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;

619. Чи відноситься до нещасного випадку на виробництві травма, отримана працівником при вчиненні дій, що не входять в трудові обов'язки працівника, але здійснюються в інтересах роботодавця?
Так.

620. Чи відповідають учасники повного товариства за його зобов'язаннями?
Так.
У разі недостатності у повного товариства майна для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі учасники повного товариства солідарно відповідають за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, на яке може бути звернене стягнення (ч. 1 ст. 124 ЗУ «Про господарські товариства»).


621. Чи дозволяє антикорупційне законодавство України здійснювати самостійне врегулювання конфлікту інтересів шляхом позбавлення відповідного приватного інтересу?
Так.
Особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, у яких наявний реальний чи потенційний конфлікт інтересів, можуть самостійно вжити заходів щодо його врегулювання шляхом позбавлення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджуючих це документів безпосередньому керівнику або керівнику органу, до повноважень якого належить звільнення/ініціювання звільнення з посади.
Позбавлення приватного інтересу має виключати будь-яку можливість його приховування (ч. 2 ст. 29 ЗУ «Про запобігання корупції»).

622. Чи допускається наступна застава майна, що вже є предметом застави і за яких умов?
Наступна застава майна, що вже заставлене, допускається, якщо інше не встановлено попереднім договором застави або законом (ст. 588 ЦК).

623. Чи є не вихід працівника на роботу внаслідок не ознайомлення з наказом про відкликання його з відпустки для відвернення виробничої аварії підставою для застосування дисциплінарного стягнення?
Ні.
 Ч. 12 З.У. Про відпустки
Відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. 


624. Чи застосовується до удаваного правочину такий наслідок недійсності як двостороння реституція?
Так, але у випадку, коли правочин, який сторони насправді вчинили, є нікчемним або суд визнає його недійсним як оспорюваний.

625. Чи має право суд замінити неналежного відповідача?
Так, за клопотанням позивача.
Стаття 51 ЦПК Укр в редакції закону від 03.10.2017). 
Залучення до участі у справі співвідповідача. Заміна неналежного відповідача
1. Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.
2. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.
3. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.
4. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.
5. Відповідач, замінений іншим відповідачем, має право заявити вимогу про компенсацію судових витрат, здійснених ним внаслідок необґрунтованих дій позивача. Питання про розподіл судових витрат вирішується в ухвалі про заміну неналежного відповідача.

626. Чи має право суд замінити неналежного позивача?
Ні.

627. Чи має право суд розглядати справи про позбавлення батьківських прав без участі органу опіки та піклування і чому?
Ні, тому що відповідно до ч. 4 ст. 19 СК при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов'язковою є участь органу опіки та піклування.

628. Чи може бути кваліфікований як фіктивний правочин у разі, якщо на його виконання було передано майно?
Ні.

629. Чи може голова окружного суду одноособово, без попередніх обговорень з іншими суддями, обрати суддю для здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх?
Ні.
Судді (суддя), уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, обираються з числа суддів відповідного суду зборами суддів цього суду за пропозицією голови суду або за пропозицією будь-якого судді цього суду, якщо пропозиція голови суду не була підтримана, на строк не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно (ч. 4 ст. 18 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

630. Чи може юридична особа бути стороною договору найму житла?
Так.
Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб (ч. 2 ст. 813 ЦК).

631. Чи можливо притягнути до субсидіарної (додаткової) відповідальності батьків (усиновлювачів) або піклувальника за шкоду, завдану неповнолітньою особою?
Так.
Стаття 1179 ЦК. Відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою
1. Неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.
2. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Якщо неповнолітня особа перебувала у закладі, який за законом здійснює щодо неї функції піклувальника, цей заклад зобов'язаний відшкодувати шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі, якщо він не доведе, що шкоди було завдано не з його вини.
3. Обов'язок батьків (усиновлювачів), піклувальника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, відшкодувати шкоду припиняється після досягнення особою, яка завдала шкоди, повноліття або коли вона до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди.

632. Чи можна вважати дотриманням "справедливої рівноваги" між загальним інтересом суспільства та захистом основних прав конкретної особи за умови скасування постанови про присудження компенсації під час проведення конфіскації за порушення митних правил у заявника автомобіля, використовуваного ним за довіреністю у відповідності до рішення Європейського суду з прав людини "Христов проти України"?
46. Отже,   залишається   встановити,   чи   було   втручання виправданим.  У цьому зв'язку Суд знову наголошує на  необхідності підтримання   "справедливої  рівноваги"  між  загальним  інтересом суспільства та захистом основних прав конкретної особи.  Необхідну рівновагу   не   буде  забезпечено,  якщо  відповідна  особа  несе "особистий і надмірний тягар" (див.  згадане вище рішення у справі Брумареску, п. 78).
47. Суд  зауважує,  що аргумент Уряду про те,  що оскаржуване втручання  здійснено  в  суспільних  інтересах,  схожий  на доводи Уряду, подані в контексті пункту 1 статті 6 Конвенції ( 995_004 ). Оскільки  наявність  у  цій  справі  порушення  пункту  1 статті 6 Конвенції   уже  встановлено,  Суд  доходить  висновку,  що,  хоча виправлення  помилок  у застосуванні закону, безперечно, становить "суспільний  інтерес",  в  обставинах цієї справи таке виправлення здійснювалося  на  порушення  основоположного  принципу  юридичної визначеності. Тому цей аргумент відхиляється.
48. Отже,   зважаючи   на   ці   обставини,  Суд  визнає,  що "справедлива рівновага"  виявилася  порушеною  і  що  заявник  ніс особистий і надмірний тягар. Це означає, що було порушено статтю 1 Першого протоколу ( 994_535 ).
  
633. Чи можна звільнити вагітну жінку через відмову від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці?
Так, оскільки звільнення за п. 6 ст. 36 не є звільненням з ініціативи роботодавця.
Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ст. 184 КЗпПУ).

634. Чи підлягає застосуванню реституція як правовий наслідок недійсності правочину для повернення майна, переданого на виконання недійсного правочину, яке було відчужене третій особі?
Ні.

635. Чи підлягають стягненню інфляційні витрати (ч. 2 ст. ст. 625 ЦК) за порушення грошових зобов'язань, визначених в іноземній валюті?
Ні.
Індексації внаслідок знецінення підлягає тільки грошова одиниця України, а іноземна валюта, яка була предметом договору, індексації не підлягає (рішення Верховного Суду від 28.03.2012 у справі №6-36736вов10). Тому норми ч.2 ст.625 ЦК щодо сплати боргу з урахуванням установленого індексу інфляції поширюються лише на випадки прострочення грошового зобов’язання, яке визначене в гривні.

636. Чи повинен роботодавець виплатити працівникові компенсацію за невикористану відпустку при звільненні?
Так (ст. 24 ЗУ «Про відпустки»).

637. Чи повинен суд встановити наявність порушеного цивільного права або інтересу для задоволення позову про визнання правочину недійсним?
Так.
При вирішенні позову про визнання недійсним оспорюваного правочину підлягають застосуванню загальні приписи ст.ст. 3, 15, 16 ЦК, які передбачають право кожної особи на судовий захист саме порушеного цивільного права. За результатами розгляду такого спору вирішується питання про спростування презумпції правомірності правочину й має бути встановлено не лише наявність підстав недійсності правочину, передбачених законом, але й визначено, чи було порушене цивільне право особи, за захистом якого позивач звернувся до суду, яке саме право порушене, в чому полягає його порушення, оскільки залежно від цього визначається необхідний спосіб захисту порушеного права, якщо таке порушення відбулось (Постанова ВСУ від 10 лютого 2016 року №6-3005цс15).

638. Чи поширюється дія ч. 2 ст. 625 ЦК ("Відповідальність за порушення грошового зобов'язання") на правовідносини, що виникають у зв'язку із завданням шкоди?
Ні.
Відшкодування шкоди - це відповідальність, а не боргове (грошове) зобов'язання, на шкоду не повинні нараховуватись проценти за користування чужими грошовими коштами, що теж є відповідальністю. Отже, нарахування процентів на суму шкоди є фактично подвійною мірою відповідальності (лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10-74/0/4-13 від 16 січня 2013 p .). Таким чином, дія ч. 2 ст. 625 ЦК України не поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку із завданням шкоди (Аналіз практики застосування ст. 625 Цивільного кодексу України в цивільному судочинстві, ВСУ).

639. Чи поширюються на юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах положення Цивільного кодексу України?
Так (ст. 82 ЦК).

640. Чим визначається обсяг правової охорони на винахід?
Формулою винаходу (корисної моделі)(ч. 5 ст. 6 ЗУ «Про охорону прав на винаходи і 
корисні моделі»).

641. Чим визначається форма відмови від правочину?
Відмова від правочину вчиняється у такій самій формі, в якій було вчинено правочин (ч. 3 ст. 214 ЦК).

642. Чим є виконання працівником, крім своєї основної роботи, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або на іншому підприємстві?
Сумісництвом (ПОЛОЖЕННЯ про умови роботи за сумісництвом працівників
 державних підприємств, установ і організацій).

643. Чим є політична партія за законодавством України?
Політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах (ст. 2 ЗУ «Про політичні партії в Україні»).

644. Чим є свобода вираження поглядів та отримання інформації за позицією Європейського суду з прав людини?
стаття 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини проголошує наступне:
"1. Кожна людина має право на свободу виявлення поглядів. Це право включає свободу дотримуватись своїх поглядів, одержувати і поширювати інформацію та ідеї без втручання держави і незалежно від кордонів. Ця стаття не перешкоджає державам вимагати ліцензування радіо -, теле- або кіно підприємств.
2. Здійснення цих свобод, оскільки воно пов'язане з обов'язками і відповідальністю, може бути предметом таких формальностей, умов, обмежень, або покарання, які встановлені законом і необхідні в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, з метою запобігання заворушенням або злочинам, для захисту здоров'я і моралі, для захисту репутації або прав і інших людей, для запобіганню розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя ".
Європейський суд з прав людини висловив своє ставлення до свободи вираження поглядів наступним чином: свобода слова являє собою одну з головних опор демократичного суспільства і є основоположною умовою, яка слугує його прогресу і самореалізації кожного індивіда.
При дотриманні умов пункту 2 статті 10 вона застосовується не тілью до "інформації"" чи "ідей", які зустрічають сприятливий прийом чи розглядаються як необразливі чи нейтральні, але також і де тих, які ображають, шокують чи турбують. Того потребують плюралізм, терпимість чи відкритість, без яких немає "демократичного суспільства". Свобода слова в тому вигляді, як вона представлена в статті 10 Конвенції, має численні виключення, які, однак, повинні тлумачитись шляхом обмежень, а необхідність будь-яких обмежень має бути ґрунтовно підтверджена.
Згідно з Конвенцією про захист прав і основних свобод людини (далі - Конвенція), свобода вираження поглядів і отримання інформації є практично необмеженою. Держава може на законній підставі обмежувати це право тільки в тому випадку, коли дотримані умови, зазначені в пункті 2 статті 10. Якщо ж ці умови не задоволені, втручання з боку органів державної влади в право на свободу висловлювань є порушенням Конвенції.


645. Чим компенсуються надурочні роботи?
Стаття 106 КЗпП. Оплата роботи в надурочний час
За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки.
За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години.
У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті.
Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

646. Чим може встановлюватися норма тривалості робочого часу менша за 40 годин на тиждень?
Колективним договором (ст. 50 КЗпПУ).

647. Чоловік з дружиною уклали в письмовій формі договір дарування, за яким чоловік зобов'язувався подарувати дружині на 40-річний ювілей свій автомобіль, однак до настання ювілею чоловік помер. Який правовий наслідок цієї події?
Договір дарування припиняється (ст. 723 ЦК).

648. Чоловік і жінка тривалий час спільно проживали. Після смерті чоловіка жінка звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім'єю. У якому випадку заява підлягатиме задоволенню?
Стаття 74 СК Укр. 1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
Суд вправі розглядати справи про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу за таких умов: має місце спільне проживання чоловіка та жінки однією сім’єю, термін спільного проживання (не менше п’яти років); мета встановлення факту (розподіл спільно набутого майна, спадкування за законом), крім того, важливою складовою є відсутність спору про право.
Із прийняттям Сімейного кодексу України (далі — СК) законодавець закріпив рівні права чоловіка та жінки, які проживають у незареєстрованому шлюбі, зокрема на придбане майно в період цього шлюбу, а в ЦК — право на спадщину. Слід звернути увагу, що оскільки СК набрав чинності з 1 січня 2004 р. і зворотної сили не має, то положення ст. 74 цього Кодексу застосовуються виключно до правовідносин, які виникли після дати набрання ним законної сили.
Дещо інакше законодавець визначився із застосуванням ст. 1264 ЦК, у Перехідних положеннях якого зазначено, що правила кн. 6 цього Кодексу застосовуються також до спадщини, яка відкрилась, але ніким не була прийнята до набрання чинності ЦК.
Водночас слід зазначити, що проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них права першої черги спадкоємців спадкування за законом.
До заяви про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу додаються документи та докази того, що між заявником та іншою особою (померлим) мали місце фактичні шлюбні стосунки (свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із «подружжя», свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з погосподарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що «подружжя» вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства. (Лист В СУ від 01.01.2012 року)

 649. Що вважається прогулом?
Прогулом визнається відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, 
так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин
 (п. 24 ПП ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів»).

650. Що відноситься до об'єктів цивільних прав, що обмежені в цивільному обороті?
Види об'єктів цивільних прав, які можуть належати лише певним учасникам обороту або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об'єкти, обмежено оборотоздатні), встановлюються законом. Ст. 178 ЦКУ.
 До об'єктів, які обмежені в обороті, зокрема, належать ті з них, для правочинів з якими необхідне одержання спеціального дозволу (ліцензії), наприклад для торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, для правочинів з банківськими металами і валютними цінностями, зі спортивною та мисливською зброєю.

Питання №№ 551 - 600                                                         Питання №№ 651 - 700

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів