Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді надані та розміщуються з дозволу Юрія Феленко


251. Іноземця І. було затримано на території України за запитом компетентного органу іноземної держави. Судом до нього було застосовано екстрадиційний арешт без ознайомлення зі змістом обвинувачення, за яке запитується видача та без надання можливості скористатися послугами перекладача в процесі судового розгляду питання про його видачу. Визначте яке (або всі, які, якщо їх декілька) з передбачених Європейською Конвенцією з прав людини прав порушено стосовно іноземця І.?


Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Право на справедливий суд та…

252. Інспектор поліції несе службу у селі і при цьому прямо підпорядкований у зв'язку з виконанням службових обов'язків своєму тестю, місцем проходження служби якого є інше село зі статусом районного центру. Як слід кваліфікувати зазначені обставини в контексті положень статті 27 Закону України "Про запобігання корупції"?
Стаття 27 Закону України "Про запобігання корупції". Обмеження спільної роботи близьких осіб
1. Особи, зазначені у підпунктах "а", "в"-"з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.
Особи, які претендують на зайняття посад, зазначених у підпунктах "а", "в"-"з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб.
Положення абзаців першого та другого цієї частини не поширюються на:
1) народних засідателів і присяжних;
2) близьких осіб, які прямо підпорядковані один одному у зв’язку з набуттям одним з них статусу виборної особи;
3) осіб, які працюють у сільських населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських населених пунктах.
2. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п’ятнадцятиденний строк.
Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування.
У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

253. К. вчинив три крадіжки, поєднані з незаконним проникненням до житла. За жодну з них його не було засуджено. Кваліфікуйте злочин, вчинений К. (відповідальність за просту крадіжку передбачена у ч. 1 ст. 185 КК, за крадіжку, вчинену повторно, у ч. 2 ст. 185 КК, за крадіжку, поєднану з незаконним проникненням до житла, у ч. 3 ст. 185 КК).
Частина 3 статті 185 КК – крадіжка, поєднана з проникненням у житло та частина 3 статті 185 КК - крадіжка, вчинена повторно, поєднана з проникненням у житло.
Стаття 185 КК. Крадіжка.
1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -
3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -
4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах, -

254. К. завдав багатьох ударів по різних частинах тіла В. та Л. Наслідком побиття став розлад здоров'я В. - тривалістю 7 днів та Л. - тривалістю 21 день. Як слід кваліфікувати дії К?
Частина 2 статті 125 КК. Умисне легке тілесне ушкодження.
2. Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності.

255. К. на продуктовому ринку відкрито з метою заволодіння грошима вихопив у потерпілої Р. гаманець, у якому знаходилась одна тисяча гривен, та зник в натовпі людей. Через пів години, коли К. підійшов до трамвайної зупинки, Р. побачила К. та разом зі своїм чоловіком спробувала затримати злочинця та забрати гроші. У відповідь К. ударив потерпілу по обличчю, заподіявши легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров'я. Кваліфікуйте дії К.
Частина 2 статті 125 КК. Умисне легке тілесне ушкодження.
2. Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності.
Частина 1 статті 186 КК. Грабіж.
1. Відкрите викрадення чужого майна (грабіж).

256. К. під час багатотисячного мітингу виголосив зі сцени в гучномовець промову, якій він благав керівництво іноземної держави N. негайно ввести війська в Україну, силою захопити військові частини Збройних Сил України, будинок Верховної Ради України та примусити народних депутатів України прийняти рішення про негайне приєднання України до іноземної держави N. Як належить кваліфікувати дії К?
Частина 1 статті 110 КК. Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України
1. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

257. К. підстерігав свою начальницю по роботі Т. біля її приватного будинку, в якому Т. проживала сама. Коли Т. підійшла до будинку, К. облив вікна будинку бензином та почав з запальничкою в руках погрожувати підпалити будинок, якщо Т. відмовиться вступити з ним у статеві зносини. Боячись, що залишиться без житла, Т. погодилась та вступила з К. у статевий зв'язок. Надайте кримінально-правову оцінку діям К.
Стаття 195 КК. Погроза знищення майна.
Погроза знищення чужого майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози.

258. К. умовив свою 18-літню коханку Р., яка перебувала на 7-му місяці вагітності, штучно викликати пологи. Він надав Р. спеціальний засіб, що викликає пологи. Дитина народилася живою, а тому Р. одразу ж зателефонувала К., який умовив коханку задушити та закопати дитину, що Р. негайно реалізувала. Як належить кваліфікувати дії К.?
Частина 4 статті 27 КК (Види співучасників) стаття 117 КК (Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини).
Частина 4 статті 27 КК. Види співучасників.
4. Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину.
Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини
Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів.
259. К. учинила злочин, який згідно санкції статті, що передбачає відповідальність за його вчинення, карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до 2 років. На час постановлення обвинувального вироку К. була вагітною. Які покарання та у яких межах можуть бути призначені К.?
Штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.
Частина 3 статті 56 КК. Громадські роботи
3. Громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби.
Частина 2 статті 57 КК. Виправні роботи
2. Виправні роботи не застосовуються до вагітних жінок та жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, до непрацездатних, до осіб, що не досягли шістнадцяти років, та тих, що досягли пенсійного віку, а також до військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, приватних виконавців, суддів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування.

260. К., М. та Р. на території державного заповідника без передбаченого законом дозволу із застосуванням сіток, неводів та інших засобів виловлювали бобрів з метою подальшого продажу їх хутра. Слідством було встановлено, що за весняно-літній період указані громадяни незаконно виловили 40 особин бобрів, унаслідок чого була повністю знищена їх популяція в заповіднику. Який (які) злочин (злочини) було вчинено К., М. та Р.?
Частина 2 статті 248 КК. Незаконне полювання.
Стаття 248 КК. Незаконне полювання.
1. Порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України, -
2. Ті самі дії, якщо вони вчинені службовою особою з використанням службового становища, або за попередньою змовою групою осіб, або способом масового знищення звірів, птахів чи інших видів тваринного світу, або з використанням транспортних засобів, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, -

261. Кабінетом Міністрів України було прийняте рішення про утворення нового державного агентства. Який орган уповноважений проводити спеціальну перевірку претендентів на посади новоствореного агентства, за умови відсутності в ньому відповідного структурного підрозділу?
Абзац 4 пункту 2 статті 56 Закону України «Про запобігання корупції». Спеціальна перевірка.
Організація проведення спеціальної перевірки у новостворених державних органах покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної служби, до моменту утворення у такому новоствореному органі відповідального за це структурного підрозділу.

262. Кандидат на посаду судді Верховного Суду в поданих документах вказав, що у нього відсутній стаж на посаді судді, але є досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді протягом 12-ти років. Яке рішення має прийняти Вища кваліфікаційна комісія суддів стосовно цього кандидата?
Допустити кандидата до участі в конкурсі.
Стаття 38 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Суддя Верховного Суду.
1. Суддею Верховного Суду може бути особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а також відповідає одній із таких вимог:
1) має стаж роботи на посаді судді не менше десяти років;
2) має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років;
4) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до вимог, визначених пунктами 1 - 3 цієї частини, щонайменше десять років.

263. Кандидат на посаду судді під час складання повторного кваліфікаційного іспиту в 2016 році набрав менше 75 відсотків правильних відповідей. В 2017 році останній подав заяву на проходження наступного іспиту. Вища кваліфікаційна комісія суддів надала можливість скласти наступний іспит. Чи відповідає прийняте рішення вимогам законодавства?
Не відповідає.
Стаття 38 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Кваліфікаційний іспит.
7. Якщо особа набрала менше 75 відсотків максимально можливого балу кваліфікаційного іспиту, вона вважається такою, що не склала кваліфікаційний іспит.
8. Особа, яка не склала кваліфікаційний іспит, може бути допущена до складення такого іспиту повторно не раніше ніж через рік. Особа, яка не склала кваліфікаційний іспит повторно, може бути допущена до наступного іспиту не раніш як через два роки.

264. Касир  "Ощадбанку"  К.  з  метою  збагачення  вилучила  з  каси  15500  грн. Наступного дня, дізнавшись, що наближається ревізія, вона повернула гроші. Проте правоохоронними органами цей факт було з'ясовано, а К. затримано. Яким чином вирішується питання про кримінальну відповідальність К.?
Стаття 191 КК. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.
1. Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні.

265. Ким встановлюється факт непоправності і знівечення при умисному тілесному ушкодженні, що спричинило непоправне знівечення обличчя?
Факт непоправності чи поправності встановлюється судово-медичним експертом.
Факт знівечення обличчя встановлюється слідчим і судом.

266. Ким здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів виховного характеру?
Частина 1 статті 499 КПК. Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів виховного характеру.
1. Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів виховного характеру здійснюється згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом. Таке досудове розслідування здійснюється слідчим, який спеціально уповноважений керівником органу досудового розслідування на здійснення досудових розслідувань щодо неповнолітніх.

267. Ким здійснюється засекречування ухвал слідчого судді про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії?
Пункти 5.1, 5.2 Інструкції «Про організацію проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів у кримінальному провадженні», затвердженої Наказом Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України 16.11.2012 № 114/1042/516/1199/936/1687/5.
5.1. Постанова слідчого, прокурора про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, клопотання про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, ухвала слідчого судді про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії та додатки до нього, протокол про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, які містять відомості про факт та методи проведення негласної слідчої (розшукової) дії, а також відомості, що дають змогу ідентифікувати особу, місце або річ, щодо якої проводиться або планується проведення такої дії, розголошення яких створює загрозу національним інтересам та безпеці, підлягають засекречуванню.
5.2. Засекречування таких матеріальних носіїв інформації здійснюється слідчим, прокурором, співробітником уповноваженого оперативного підрозділу, слідчим суддею шляхом надання на підставі Зводу відомостей, що становлять державну таємницю (Розгорнутих переліків відомостей, що становлять державну таємницю), відповідному документу грифа секретності.

268. Ким ініціюється питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту?
Частина 2 статті 111 Конституції України.
Питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

269. Ким подається до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України?
Стаття 156 Конституції України. Законопроект про внесення змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" подається до Верховної Ради України Президентом України або не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України і, за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України.

270. Ким проводиться спеціальна перевірка щодо наявності у суб'єктів, на яких поширюється дія Закону "Про запобігання корупції", корпоративних прав?
Пункт 2 частини 4 статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Порядок проведення спеціальної перевірки.
4. Спеціальна перевірка проводиться:
2) Міністерством юстиції України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку - щодо наявності в особи корпоративних прав;

271. Ким проголошується всеукраїнський референдум за народною ініціативою?
Президентом України.
Частина 1 статті 4 Закону України «Про всеукраїнський референдум». Загальні засади всеукраїнського референдуму.
1. Президент України проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою, якщо його ініційовано з додержанням встановлених Конституцією та законами України вимог щодо організації і порядку проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

272. Ким та з яких підстав призначається Прем'єр-міністр України?

273. Кого ЄСПЛ вважає таким, що може порушити презумпцію невинуватості? Як на це питання відповів Європейський суд з прав людини?
Залежно від варіантів відповідей.
Рішення ЄСПЛ «Грабчук проти України» Заява N 8599/02 Страсбург, 21 вересня 2006 року
42. Практика Суду встановлює, що презумпція невинуватості порушена, якщо твердження посадової особи щодо особи, обвинуваченої у вчиненні злочину, відображає думку, що особа винна, коли цього не було встановлено відповідно до закону. Цього достатньо, навіть за відсутності жодного формального висновку, що існує деяка підстава припустити, що посадова особа вважає цю особу винною (див. Daktaras v. Lithuania, заява N 42095/98, п. 41, ECHR 2000-X; A.L. v. Germany, заява N 72758/01, п. 31, від 28 квітня 2005 року). Питання, чи порушує твердження посадової особи принцип презумпції невинуватості, має бути з'ясоване у контексті тих фактичних обставин, у яких це твердження було зроблене (див. Daktaras, цитоване вище, п. 43). Межі п. 2 ст. 6 Конвенції не обмежуються порушенням кримінальної справи, а поширюються на судові рішення, прийняті після того, як переслідування було припинено (див. Nolkenbockhoff, цитоване вище, п. 37; та Capeau, цитоване вище п 25) або після засудження (див., зокрема, Sekanina v. Austria, рішення від 25 серпня 1993, п. 30, Series A no.  266  А; та O. v. Norwau, заява N 29327/98, ECHR 2003-II).

274. Коли має місце ситуація "відхилення дії чи удару"?
Залежно від варіантів відповідей.
Відхилення дії (або удару) це ситуації випадкового заподіяння шкоди стороннім особам (не тим, яким передбачалось за задумом винної особи), стосовно яких у винного не було умислу та спрямованості дій. У випадках відхилення дії або удару винна особа спрямовує свої дії на заподіяння шкоди одній особі, але з причин, які від неї не залежали (а не внаслідок власної помилки), шкода заподіюється іншій особі.
Відхилення дії або удару характеризується наявністю в діях винного, по відношенню до осіб, яким було заподіяно шкоду, непрямого умислу або необережності. В окремих випадках, при відхиленні дії або удару можлива наявність «казусу» (див. Випадок), який, відповідно, виключає кримінальну відповідальність винного в частині шкоди, заподіяній стороннім особам, проте не виключає кримінальної відповідальності через замах на невдалий злочин.
Характерним прикладом відхилення дії або удару є ситуація, при якій винний бажаючи вбити свого партнера по бізнесу, через якого він збанкротував, дочекавшись його на галявині лісу, під час його перебування на полюванні, здійснює постріл в нього, яким ранить його товариша, який в цей же час вийшов перед ним з-за кущів. У випадках відхилення дії або удару, кримінальна відповідальність повинна наставати за замах на запланований, але невдалий злочин, та за фактично заподіяні наслідки, з урахуванням спрямованості умислу винного (у випадку наведеному в прикладі – за вбивство з непрямим умислом, або вбивство через необережність).

275. Коли може бути поданий законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України і не був прийнятий?
Стаття 158 Конституції України. Законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту.

276. Коли набуде чинності Закон про кримінальну відповідальність, при офіційному оприлюдненні котрого не було визначено день набуття ним чинності?
Стаття 4 КК. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі.
1. Закон про кримінальну відповідальність набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

277. Командир батальйону М., маючи дисциплінарну владу, неодноразово застосовував до підлеглого Ш. нестатутний захід стягнення, який принижував його гідність. Такі систематичні приниження призвели до самогубства Ш. Який (які) злочин (злочини) було вчинено М.?
Частина 3 ст. 426-1 КК (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) та ч. 2 ст. 120 КК (Доведення до самогубства).
Стаття 120 КК. Доведення до самогубства
1. Доведення особи до самогубства або до замаху на самогубство, що є наслідком жорстокого з нею поводження, шантажу, примусу до протиправних дій або систематичного приниження її людської гідності, -
2. Те саме діяння, вчинене щодо особи, яка перебувала в матеріальній або іншій залежності від винуватого, або щодо двох або більше осіб.

278. Командир батальйону П. дізнався, що його підлеглий К. більше трьох діб не з'являвся без поважних причин на місце служби після закінчення відрядження. Оскільки К. зустрічався з його дочкою, то П. лише "посварив" К. у приватній розмові і жодних інших заходів не вжив. Який злочин учинено П.?
Частина 1 статті 426 КК (Бездіяльність військової влади), якщо в діях К. є склад злочину.

279. Кому може висловити недовіру обласна рада?
Голові обласної державної адміністрації.
Частини 7, 8 статті 34 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».
Обласна та районна ради можуть висловити недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації, на підставі чого, з урахуванням пропозицій органу виконавчої влади вищого рівня, Президент України приймає рішення і дає відповідній раді обгрунтовану відповідь.
Якщо недовіру голові обласної чи районної державної адміністрації висловили дві третини від складу відповідної ради, Президент України приймає відставку голови відповідної місцевої державної адміністрації.

280. Кому НЕ можуть бути призначені громадські роботи, як вид покарання?
Частина 3 статті 56 КК. Громадські роботи.
3. Громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби.

281. Кому підконтрольні органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади?
Частина 2 статті 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Виконавчі органи рад.
2. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

282. Кому підпорядковується керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури?
Частина 5 статті 8-1 Закону України «Про прокуратуру». Особливості організації і діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури
5. Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури підпорядковується безпосередньо Генеральному прокурору.

283. Кому, згідно з Конституцією України, належить право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України?
Частина 1 статті 93 Конституції України.

284. Кримінальне провадження здійснюється стосовно однієї особи, яка підозрюється у вчиненні кількох окремих кримінальних правопорушень, серед яких є особливо тяжкий злочин і, в тому числі, злочин невеликої тяжкості, внаслідок вчинення якого потерпілому було завдано шкоди. Підозрюваний та потерпілий вирішили укласти угоду про примирення щодо злочину невеликої тяжкості. Яке рішення має прийняти прокурор?

285. Кримінальне провадження щодо обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України, здійснюється в касаційному порядку…
У складі семи професійних суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менше десяти років.
Пункт 3 частини 9 статті 31 КПК. Склад суду.
9. Кримінальне провадження стосовно Президента України, повноваження якого припинено, Прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України, перших заступників та заступників міністрів, членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України, його першого заступника та заступників, членів Центральної виборчої комісії, народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Директора Національного антикорупційного бюро України, членів Національного агентства з питань запобігання корупції, Генерального прокурора, його першого заступника чи заступника, Голови Конституційного Суду України, його заступника чи судді Конституційного Суду України, Голови Верховного Суду України, його першого заступника, заступника чи судді Верховного Суду України, голів вищих спеціалізованих судів, їх заступників чи суддів вищих спеціалізованих судів, Голови Національного банку України, його першого заступника чи заступника, осіб, посади яких належать до категорії "А", а також щодо обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України, здійснюється:
3) в касаційному порядку - колегіально судом у складі семи професійних суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менше десяти років.

286. Кримінальне провадження, яке було передане Україною компетентному органу іноземної держави було закрите на стадії досудового розслідування. Чи може бути таке провадження відновлено в Україні?
Частина 2 статті 601 КПК. Наслідки передання кримінального провадження компетентному органу іншої держави.
2. Закриття компетентним органом іноземної держави переданого кримінального провадження на стадії досудового розслідування не перешкоджає відновленню провадження в Україні та подальшому розслідуванню в порядку, передбаченому цим Кодексом, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, не встановлено інше.

287. Л. вирішила отруїти свого чоловіка, з яким вони постійно сварилися через його пияцтво. З цією метою вона придбала отруту у невстановленої особи, а потім довго її зберігала не наважуючись використати. Після чергової сварки, Л. все ж таки вирішила підсипати в чай отруту своєму чоловіку, але дуже хвилювалася і підсипала замість отрути цукор. Коли чоловік випив чай і з ним нічого не трапилось, Л. зрозуміла, що помилилася. Визначте стадію вчинення злочину з урахуванням фактичної помилки.
Закінчений замах на умисне вбивство.
Частина 2 статті 15 КК. Замах на злочин.
2. Замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі.

288. Л. вчинив злочин, за який у санкції відповідної статті передбачено покарання у виді штрафу від п'яти тисяч до дванадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. Суд на підставі ст. 69 КК ("Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом") призначив Л. покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки. Злочин якого ступеня тяжкості було вчинено Л.?
Злочин середньої тяжкості.

289. Л. за ненадання допомоги хворому медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 139 КК), було призначено покарання у виді обмеження волі на строк 4 роки з позбавленням права займатися медичною практикою на строк 3 роки. На підставі ст. 75 КК суд звільнив К. від відбування покарання у виді обмеження волі зі встановленням іспитового строку на 2 роки. З якого моменту стосовно Л. має обчислюватися трирічний строк позбавлення права займатися медичною практикою?
З моменту набрання законної сили вироком.
Частина 3 статті 55 КК. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.
3. При призначенні позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю як додаткового покарання до арешту, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або позбавлення волі на певний строк - воно поширюється на увесь час відбування основного покарання і, крім цього, на строк, встановлений вироком суду, що набрав законної сили. При цьому строк додаткового покарання обчислюється з моменту відбуття основного покарання, а при призначенні покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю як додаткове до інших основних покарань, а також у разі застосування статті 77 цього Кодексу (Застосування додаткових покарань у разі звільнення від відбування основного покарання з випробуванням) - з моменту набрання законної сили вироком.

290. Л. у серпні досяг призовного віку. З метою ухилення від чергового призову на строкову військову службу Л. переїхав до сусіднього селища. Згідно Указу Президента, черговий призов розпочався 1 жовтня. Повістка була направлена до Л. 2 жовтня із вказівкою прибути до військкомату 7 жовтня, але повістка так і не надійшла до Л. З якого моменту ухилення Л. від призову на строкову військову службу (ст. 335 КК) буде вважатися закінченим злочином, за умови відсутності в нього поважних причин нез'явлення до військкомату та підстав для відстрочки від призову?

291. М. вирішила провідати свою знайому П., яка проживала в приватному будинку, однак П. була відсутньою вдома. М. помітила, що двері будинку відчинені та зайшла в дім, щоб сховатися від дощу. На шухляді М. помітила банківську картку П. разом із пін-кодом до неї, заволоділа ними та поїхала додому. Наступного дня М. підійшла до банкомату та зняла всю суму (10 тис. грн.) із картки П. і оплатила цими грошима свій борг за банківським кредитом. Надайте кримінально-правову оцінку діям М.
Банкомат не є сховищем.
Частина 1 статті 185 КК. Крадіжка.
1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

292. М. з метою вчинення крадіжки з магазину, зателефонував туди продавцю Т. і повідомив, що її сина забрали до лікарні з приступом апендициту. Коли вона побігла додому, залишивши магазин без охорони, М. підійшов до магазину, але крадіжку вчинити не зміг, бо в цей час біля магазину перебувала група людей, які розпивали спиртні напої. Вирішить питання щодо стадії вчинення злочину.
Стаття 14 КК. Готування до злочину.
1. Готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину.

293. М. таємно проник на склад магазину електротехніки та почав згрібати дрібну електротехніку в мішок з метою її викрадення. Раптом з'явився озброєний охоронець, який здійснив постріл в повітря. Злякавшись, М. кинув усе на підлогу та зник. Надайте кримінально-правову оцінку діям М.
Частина 3 статті 15 КК (Незакінчений замах) частина 3 статті 185 КК (Крадіжка).
Частина 3 статті 15 КК. Замах на злочин
3. Замах на вчинення злочину є незакінченим, якщо особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця.
Частина 3 статті 185 КК. Крадіжка.
3. Крадіжка, поєднана з проникненням у сховище.

294. М. таємно проник через вентиляційну систему на склад мобільних телефонів та почав згрібати телефони в сумку з метою їх викрадення. Вхідні двері до складу він підпер зсередини залізною палицею. Охоронець складу помітив викрадення через систему відеоспостереження і почав вибивати підперті двері. Незважаючи на крики охоронця та його погрозу застосувати зброю, М. продовжував згрібати телефони, а коли охоронець вибив двері, М. злякався, кинув усе на підлогу та зник. Надайте кримінально-правову оцінку діям М.
Частина 3 статті 15 КК (Незакінчений замах) частина 3 статті 186 КК (Грабіж).
Частина 3 статті 15 КК. Замах на злочин
3. Замах на вчинення злочину є незакінченим, якщо особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця.
Частина 3 статті 186 КК. Грабіж.
3. Грабіж, поєднаний з проникненням у сховище.

295. Міською радою (іншою, ніж Київська міська рада) впродовж 2-х місяців після подання територіального управління Державної судової адміністрації України не прийнято рішення про затвердження списку присяжних. Окружним судом, у зв'язку із необхідністю забезпечення своєчасного розгляду справ, прийнято рішення про продовження повноважень попередніх присяжних до того часу, поки не буде обрано нових. Чи буде дане рішення правомірним і чому?


296. Н. з мотивів явної неповаги до суспільства, застосовуючи газовий пістолет, який мав при собі, завдав фізичного болю перехожим, яких випадково зустрів по дорозі. Дайте кримінально-правову оцінку діям Н.

297. Н. розкопав три могили на кладовищі з метою виявлення та заволодіння золотими прикрасами, що могли знаходитися на тілах померлих. Однак ніяких прикрас або інших цінних речей він не знайшов. Надайте кримінально-правову оцінку діям Н.

298. Н. систематично надавав послуги "колектора" за зверненням підприємців, які мали боржників. При отриманні таких звернень Н. спочатку пропонував боржникам різні економічні шляхи погашення їх зобов'язань, а коли останні відмовлялися - Н. погрожував їм фізичним насильством у разі несплати боргу, про яке підприємцям-замовникам нічого не було відомо. Яку кримінально-правову оцінку слід надати діям Н.?
Частини 1, 2 статті 190 КК (Вимагання).
Стаття 189. Вимагання.
1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання).
2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому.

299. На вулиці стояла вантажна машина з негашеним вапном, яку розвантажував К. Не переконавшись, що поряд нікого немає, К. кинув лопату негашеного вапна через борт машини. Вапно потрапило на перехожого М., чим йому було заподіяно опік обличчя, який призвів до втрати зору на одне око. Ураховуючи викладене, як належить кваліфікувати дії К.?
Стаття 128 КК – необережне тяжке тілесне ушкодження.
Стаття 128 КК. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження

300. На громадянина І., який працював охоронцем на складі, зненацька напали двоє невідомих, зв'язали йому руки та, погрожуючи ножем, повідомили, що у разі, якщо він зробить спробу розв'язатися та протидіяти викраденню майна, він буде позбавлений життя. Через декілька хвилин громадянин І. розв'язав руки, але продовжував тихо сидіти, побоюючись за власне життя. Нападники заволоділи майном в великому розмірі та залишили склад. Вирішіть питання про кримінальну відповідальність громадянина І.
Частина 4 статті 187 КК – напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій), вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний з проникненням у сховище, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах.
Стаття 187. Розбій
1. Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), -
2. Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм, -
3. Розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, -

4. Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень.


Питання №№ 201 - 250                                                                                 Питання №№ 301-350

Коментарі

  1. Оксана Алтухова13 вересня 2017 р. о 14:52

    Відповідь на питання № 284
    ППВССУ від 11.12.2015 року № 13 Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод
    п. 5 Якщо кримінальне провадження здійснюється стосовно однієї особи, яка підозрюється/обвинувачується у вчиненні кількох окремих кримінальних правопорушеннях, серед яких є тяжкий чи особливо тяжкий злочин і, в тому числі, злочин невеликої тяжкості, внаслідок вчинення якого потерпілому було завдано шкоди, угоду про примирення може бути укладено щодо злочину невеликої тяжкості.
    Кримінальне провадження у такому випадку має бути виділено в окреме провадження, про що прокурор виносить постанову, а суддя постановляє ухвалу. Під окремим кримінальним правопорушенням у таких випадках слід розуміти не лише одиничне суспільно небезпечне діяння, а й діяння, яке отримало повну правову оцінку шляхом застосування двох або більше норм Особливої частини КК, тобто при ідеальній сукупності злочинів.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 301 - 350 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду