Відповіді на запитання №№ 451 - 500 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді надані та розміщуються з дозволу Юрія Феленко



451. Прокурором у кримінальному провадженні, віднесеному до підслідності Служби безпеки України було отримано ухвалу слідчого судді на проведення моніторингу банківського рахунку підозрюваного. Отримана інформація була надана суду як доказ вини обвинуваченого. Яке рішення повинен прийняти суд?
Залежно від обставин.

452. Протягом якого строку копія ухваленого судового рішення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні?
Частина 7 статті 376 КПК. Проголошення судового рішення.
7. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

453. Проявом якого явища є відмова у наданні медичної допомоги особі, яка хвора на ВІЛ і туберкульоз, в умовах позбавлення волі, згідно практики Європейського суду з прав людини?
Проаналізувавши практику ЄСПЛ щодо захисту права на здоров’я через реалізацію права на заборону тортур, Суд прийшов до висновку, що ненадання адекватної і необхідної медичної допомоги особам, позбавленим волі, є  приниженням для особи, які визивають занепокоєння і перевищують допустимий рівень страждань і тлумачиться Судом як тортури.

454. Р. в соціальній мережі створила сторінку, за допомогою якої вона сприяла добровільним статевим стосункам незнайомих між собою осіб. Дописувачі цієї сторінки писали Р. повідомлення, у яких формували своє замовлення. У відповідь Р. здійснювала пошук підходящих кандидатур серед дописувачів сторінки, яким пропонувала таке замовлення і в разі їх згоди знайомила цих дописувачів між собою в соціальній мережі та за їх проханням бронювала для них місця в готелях міста. Ніякої матеріальної вигоди від цього Р. не отримувала. Надайте кримінально-правову оцінку діям Р.
Частина 1 статті 302 КК. Створення або утримання місць розпусти, а також звідництво для розпусти. (в даному випадку звідництво).

455. Р. з дотриманням вимог законодавства відкрив магазин продуктових товарів в одному з мікрорайонів міста, створивши тим самим конкуренцію для К., який також займався продажем продуктових товарів. Одного разу К. в приватній бесіді схопив Р. за горло та сказав, що фізично розправиться з ним та його родиною, якщо Р. не буде сплачувати йому 1 тис. доларів щомісяця як компенсацію за зниження доходів К. На підтвердження реальності своєї погрози К. дістав кухонного ножа та встромив у стіл, за яким сидів Р. Який злочин учинив К.?
Стаття 189 КК. Вимагання
1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання).

456. Р. з дотриманням вимог законодавства відкрив магазин продуктових товарів в одному з мікрорайонів міста, створивши тим самим конкуренцію для К., який також займався продажем продуктових товарів. Одного разу К. підійшов до Р. та в приватній бесіді сказав, що фізично розправиться з ним та його родиною, якщо Р. не перемістить свій магазин в інше місце, яке б не створювало конкуренції для К. На підтвердження реальності своєї погрози К. дістав кухонного ножа та встромив у стіл, за яким сидів Р. Який злочин учинив К.?
Стаття 206 КК. Протидія законній господарській діяльності
1. Протидія законній господарській діяльності, тобто протиправна вимога припинити займатися господарською діяльністю чи обмежити її, укласти угоду або не виконувати укладену угоду, виконання (невиконання) якої може заподіяти матеріальної шкоди або обмежити законні права чи інтереси того, хто займається господарською діяльністю, поєднана з погрозою насильства над потерпілим або близькими йому особами, пошкодження чи знищення їхнього майна або захоплення цілісного майнового комплексу, його частини, будівель, споруд, земельної ділянки, об'єктів будівництва, інших об'єктів та незаконне припинення або обмеження діяльності на цих об'єктах та обмеження доступу до них за відсутності ознак вимагання.

257. Р.  знаходячись  в  гостях  у  потерпілої  С.,  помітив  у  відкритій  сумочці  С. банківську картку з пін-кодом до неї. З метою відволікти увагу потерпілої Р. попрохав зробити йому кави, що дозволило йому заволодіти банківською карткою та прочитати пін-код. Наступного дня Р. шляхом використання банківської картки потерпілої С. зняв 10 тисяч гривень з банкомату та витратив на оплату заборгованості за кредитом. Кваліфікуйте дії Р.?
Банкомат не є сховищем.
Частина 1 статті 185 КК. Крадіжка.
1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

258. Р.  незаконно  заволодів  грошима  із  сейфу підприємства,  на  якому працював. Гроші він приніс до дому батьків і порадився із батьком, як їх краще витратити, щоб на нього не впала підозра у крадіжці. Батько порадив йому віднести гроші назад, а якщо він не погодиться, обіцяв повідомити правоохоронні органи. Наступного дня Р. відніс гроші назад. Дайте кримінально-правову оцінку діям Р.
Частина 3 статті 185 КК. Крадіжка.
3. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка), поєднана з проникненням у сховище.

259. Р. під час відбування покарання за вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 КК) учинив крадіжку (ч. 1 ст. 185 КК). Вирішіть питання щодо наявності в діях Р. множинності злочинів?
Множинність відсутня, оскільки повторність – злочини за однією статтею (частиною), сукупність – не повинна бути засуджена за жоден, рецидив – умисні злочини. Має місце сукупність вироків.
Стаття 32 КК. Повторність злочинів
1. Повторністю злочинів визнається вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини цього Кодексу.
Стаття 33 КК. Сукупність злочинів
1. Сукупністю злочинів визнається вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини цього Кодексу, за жоден з яких її не було засуджено.
Стаття 34 КК. Рецидив злочинів
Рецидивом злочинів визнається вчинення нового умисного злочину особою, яка має судимість за умисний злочин.

460. Р. повідомив співробітників метрополітену про те, що на одній із станцій закладено вибуховий пристрій. Унаслідок цього одна із станцій метрополітену не працювала 15 хвилин. З'ясувалося, що насправді ніякої вибухівки не було, а Р. повідомив про це на спір між друзями з метою одержати ящик горілки. Який злочин було вчинено Р.?
Стаття 259 КК. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності
1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками

461. Р. стояв у черзі до каси банку з метою оплати комунальних послуг. Клієнт банку П., який стояв перед Р., забув забрати здачу та розписатися на бланку квитанції і, поспішаючи, пішов додому. Коли черга надійшла до Р., касир банку одразу ж запропонувала йому розписатися на бланку квитанції з наступним одержанням здачі для П. Зрозумівши, що попередній клієнт каси забув забрати здачу, Р. видав себе за П., користуючись тим, що касир через маленьке віконце не могла його розгледіти, потім розписався на бланку навпроти прізвища П., забрав передані касиром 500 грн. та пішов геть, витративши отримані гроші на алкоголь. Кваліфікуйте дії Р.
Стаття 190. Шахрайство
1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

462. Р. умисно надав неправдиву інформацію банку, яка дозволяла одержати йому кредит на значну суму, завідомо бажаючи обернути банківські кошти на свою користь та не повертати їх банку. Після отримання коштів Р. переїхав на постійне місце проживання за кордон. Надайте кримінально-правову оцінку діям Р.
Стаття 190. Шахрайство
1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

463. Р., не маючи спеціального дозволу, зберігав знайдений на вулиці заряджений пістолет у незамкненій шафі. Одного разу, коли Р. був на роботі, його малолітній син знайшов пістолет та вирішив з ним погратися, унаслідок чого заподіяв собі тяжкі тілесні ушкодження. Кваліфікуйте дії Р.
Частина 1 статті 263 КК та стаття 264 КК.
Стаття 263 КК. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами
Стаття 264 КК. Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів
Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки

464. Р., перебуваючи в нетверезому стані, йшов вулицею та образливо чіплявся до громадян. Потім Р. попросив у незнайомця запальничку, а оскільки в останнього її не було, то Р. підібрав залізний прут, який лежав на тротуарі та кілька разів вдарив ним незнайомця по ногах, заподіявши йому короткочасний розлад здоров'я. Надайте кримінально-правову оцінку діям Р.
Частина 2 статті 125 КК. Умисне легке тілесне ушкодження
2. Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності

465. Р., працюючи на підприємстві, вирішив викрасти комп'ютер колеги, який у цей час був на лікарняному. З цією метою він протягом місяця кілька разів проносив через прохідну окремі деталі, з метою зібрати комп'ютер удома. При спробі винести системний блок, якого не вистачало для повної комплектації комп'ютера, був затриманий працівниками охорони підприємства на прохідній. Дайте кримінально-правову оцінку діям Р.
Частина 3 статті 15 КК (Незакінчений замах) частина 1 статті 185 КК (Крадіжка).
Частина 2 статті 32 КК. Повторність злочинів.
2. Повторність, передбачена частиною першою цієї статті, відсутня при вчиненні продовжуваного злочину, який складається з двох або більше тотожних діянь, об'єднаних єдиним злочинним наміром.

466. Рецидив злочинів - це вчинення нового злочину особою, яка…
Має судимість за умисний злочин.
Стаття 34 КК. Рецидив злочинів
Рецидивом злочинів визнається вчинення нового умисного злочину особою, яка має судимість за умисний злочин.

467. Розглянувши клопотання захисника про допит свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність його задоволення. Вкажіть наступні дії суду.
Допитати свідка у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.
Стаття 225 КПК. Допит свідка, потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні
1. У виняткових випадках, пов'язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров'я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

468. Розслідуючи кримінальне правопорушення, слідчий зобов'язав підозрюваного надати йому докази на підтвердження законності підстав набуття грошових активів, які були перераховані на його банківський рахунок. Чи є вимога слідчого законною?
Вимога не є законною.
Частина 2 статті 62 Конституції України.
Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.
Стаття 92 КПК. Обов'язок доказування
1. Обов'язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

469. Рядовий військовослужбовець строкової служби К. залишив військову частину у зв'язку з отриманням відпустки за сімейними обставинами (хвороба його матері). По приїзду додому виявилось, що його мати видужала, тому К. вирішив скористатися можливістю та разом із друзями поїхав на відпочинок до моря. Через надмірне споживання алкоголю К. забув про час закінчення відпустки, унаслідок чого з'явився на місце служби лише на четверту добу після закінчення строку відпустки. Надайте кримінально-правову оцінку діям К.

470. Рядовий військовослужбовець строкової служби Х. виготовив та надав командиру підроблений документ, який надає тимчасове звільнення від служби. Унаслідок цього Х. безпідставно був тимчасово звільнений від служби. Надайте кримінально-правову оцінку діям Х.

471. С. вирішив обікрасти касу одного з підприємств. Для цього він виготовив і придбав необхідне знаряддя. Уночі він відключив сигналізацію, зробив пролом у стіні і проник у приміщення, де знаходився сейф. Після кількох спроб С. зрозумів, що сейф відкрити він не зможе, і зник з місця події. Яка стадія злочину має місце у цьому випадку?
Незакінчений замах.
Частина 3 статті 15 КК. Замах на злочин.
3. Замах на вчинення злочину є незакінченим, якщо особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця.

472. С. незаконно зберігав пістолет ТТ. Одного разу коли він чистив його, зламав бойову пружину, внаслідок чого зброя перестала бути придатною до стрільби. Через три місяці С. придбав бойову пружину та полагодив ТТ. Вирішіть питання щодо множинності злочинів у діяннях С.
Множинність відсутня.

473. С. учинив злочин, який згідно санкції статті, що передбачає відповідальність за його вчинення, карається громадськими роботами на строк до 240 годин або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років. На час постановлення обвинувального вироку С. досяг пенсійного віку, хоча продовжував працювати. Укажіть, які дії має вчинити суд за умови відсутності підстав для звільнення С. від кримінальної відповідальності?
Постановити обвинувальний вирок і звільнити засудженого від покарання.
Абз. 7 п. 7 Постанови Пленуму ВСУ №  7 від 24.10.2003 «Про практику призначення судами кримінального покарання»
Суд не вправі перейти до більш м'якого виду покарання у випадках, коли санкцією закону, за яким засуджується особа, передбачено лише такі покарання, які з огляду на її вік чи стан не можуть бути до неї застосовані. В таких випадках суд, за наявності до того підстав,  відповідно до ст. 7 КПК повинен закрити справу і звільнити особу від кримінальної відповідальності або постановити обвинувальний вирок і звільнити засудженого від покарання.

474. Свідок у кримінальному провадженні через шість місяців після ухвалення рішення суду апеляційної інстанції, подав касаційну скаргу на вирок суду першої інстанції на підставі угоди, мотивуючи скаргу тим, що суд затвердив угоду у провадженні, в якому згідно з КПК України угода не може бути укладена. Яке рішення повинен прийняти суддя-доповідач?
Повернути апеляційну скаргу. Свідок не має право апеляційного оскарження.
Частина 3 статті 399 КПК Залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмова відкриття провадження
3. Апеляційна скарга повертається, якщо:
1) особа не усунула недоліки апеляційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк;
2) апеляційну скаргу подала особа, яка не має права подавати апеляційну скаргу;
3) апеляційна скарга не підлягає розгляду в цьому суді апеляційної інстанції;
4) апеляційна скарга подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

475. Серед аспектів права на свободу і особисту недоторканість який саме в українському законодавстві не має закріплення?
Залежно від варіантів відповідей.

476. Скільки максимум строків поспіль може обіймати одна і та сама особа посаду Голови Національного агентства з питань запобігання корупції?
Один.
Частина 1 статті 6 Закону України «Про запобігання корупції». Голова та заступник Голови Національного агентства.
1. Голова Національного агентства обирається агентством строком на два роки з числа його членів. Одна й та сама особа не може обіймати цю посаду два строки підряд.

477. Скільки разів Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень може змінювати ті самі положення Конституції України?
Один.
Частина 2 статті 158 Конституції України.
Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції України.

478. Скільки часу надається заявнику для подачі індивідуальної скарги до Європейського суду з прав людини?
Шість місяців від дати постановлення остаточного рішення на національному рівні.

479. Слідчий доручив проведення освідування свідка працівнику патрульної поліції територіального органу поліції у зв'язку із відсутністю необхідності проведення судово-медичної експертизи. Доручення слідчого та протокол освідування було долучено до матеріалів кримінального провадження. Яке рішення повинен прийняти суд?
Визнати доказ недопустимим. Освідування проводиться слідчим, прокурором на підставі постанови прокурора.
Стаття 241 КПК. Освідування особи.
1. Слідчий, прокурор здійснює освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого для виявлення на їхньому тілі слідів кримінального правопорушення або особливих прикмет, якщо для цього не потрібно проводити судово-медичну експертизу.
2. Освідування здійснюється на підставі постанови прокурора та, за необхідності, за участю судово-медичного експерта або лікаря.

480. Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням щодо проведення контролю за вчиненням злочину, слідчий суддя відмовив у задоволені клопотання, мотивуючи своє рішення тим, що слідчий у клопотанні не навів чіткі обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні злочину. Чи правомірні дії слідчого судді?
Правомірні. Вимога міститься в п. 5 ч. 2 ст. 248 КПК.
Стаття 248 КПК. Розгляд клопотання про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії
1. Слідчий суддя зобов'язаний розглянути клопотання про надання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії протягом шести годин з моменту його отримання. Розгляд клопотання здійснюється за участю особи, яка подала клопотання.
2. У клопотанні зазначаються:
1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;
2) короткий виклад обставин злочину, у зв'язку з розслідуванням якого подається клопотання;
3) правова кваліфікація злочину із зазначенням статті (частини статті) Кримінального кодексу України;
4) відомості про особу (осіб), місце або річ, щодо яких необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію;
5) обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні злочину;
6) вид негласної слідчої (розшукової) дії та обґрунтування строку її проведення;
7) обґрунтування неможливості отримання відомостей про злочин та особу, яка його вчинила, в іншій спосіб;
8) відомості залежно від виду негласної слідчої дії про ідентифікаційні ознаки, які дозволять унікальне ідентифікувати абонента спостереження, телекомунікаційну мережу, кінцеве обладнання тощо;
9) обґрунтування можливості отримання під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з'ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

481. Слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку за місцем знаходження приватного підприємства, де працював гр. Ш з метою відшукання та вилучення золотих прикрас. У резолютивній частині ухвали слідчий суддя, задовольняючи клопотання, надав дозвіл на обшук за місцем проживання гр. Ш. Прийняття такого рішення слідчий суддя не вмотивував. Оцініть рішення слідчого судді.
Рішення не вмотивоване. Суддя порушив вимоги ст. 370 КПК.
Стаття 370 КПК. Законність, обґрунтованість і вмотивованість судового рішення.
1. Судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.
2. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.
3. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об'єктивно з'ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу.
4. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

482. Слідчий звернувся до суду з клопотанням про застосування до підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 276 КК (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту, якщо воно спричинило загибель людей), запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Чи має право слідчий суддя при постановленні ухвали про тримання під вартою не визначати розмір застави?
Має право.
Частина 4 статті 183 КПК. Тримання під вартою.
4. Слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 та 178 цього Кодексу, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні:
1) щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування;
2) щодо злочину, який спричинив загибель людини;
3) щодо особи, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею.

483. Слідчий звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно підозрюваного з метою відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Слідчий суддя встановив, що в клопотанні не зазначено розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Яке рішення має постановити слідчий суддя?
Повернути клопотання прокурору та встановити строк в сімдесят дві години для усунення недоліків.
Частина 3 статті 171 КПК. Клопотання про арешт майна
Частина 3 статті 172 КПК. Розгляд клопотання про арешт майна

484. Слідчий звернувся до суду з клопотанням про привід неповнолітнього свідка, якого двічі було викликано через його матір, проте на допит він так і не з'явився. Яке рішення має прийняти слідчий суддя?
Відмовити в задоволенні клопотання. Привід не застосовується до неповнолітніх.
Частина 3 статті 140 КПК. Привід.
3. Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка. Привід свідка не може бути застосований до неповнолітньої особи, вагітної жінки, інвалідів першої або другої груп, особи, яка одноосібно виховує дітей віком до шести років або дітей-інвалідів, а також осіб, які згідно із цим Кодексом не можуть бути допитані як свідки. Привід співробітника кадрового складу розвідувального органу України під час виконання ним своїх службових обов'язків здійснюється тільки в присутності офіційних представників цього органу.
485. Слідчий звернувся до суду з клопотанням про привід свідка. В судове засідання слідчий не з'явився, у зв'язку з чим слідчий суддя постановив ухвалу про залишення клопотання без розгляду. Чи відповідає рішення слідчого судді вимогам КПК?
Не відповідає.
Стаття 142 КПК. Розгляд клопотання про здійснення приводу.
1. Під час досудового розслідування клопотання слідчого, прокурора про здійснення приводу розглядається слідчим суддею у день його надходження до суду. У разі необхідності слідчий суддя може заслухати доводи особи, яка подала клопотання.
2. Під час судового провадження клопотання про здійснення приводу розглядається негайно після його ініціювання.
3. Слідчий суддя або суд, встановивши, що особа, яка зобов'язана з'явитися на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, була викликана у встановленому цим Кодексом порядку (зокрема, наявне підтвердження отримання нею повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), та не з'явилася без поважних причин або не повідомила про причини свого неприбуття, постановляє ухвалу про здійснення приводу такої особи.
4. Копія ухвали про здійснення приводу, завірена печаткою суду, негайно надсилається органу, на який покладено її виконання.
Узагальнення ВССУ судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження від 07.02.2014
4) Разом із тим, існують випадки коли слідчі судді, всупереч встановленому КПК порядку, залишають клопотання слідчих про здійснення приводу без розгляду.
Так, ухвалою слідчого судді Ворошиловського районного суду м. Донецька від 01.04.2013 клопотання слідчого про привід К. як свідка було залишено без розгляду, так як слідчий та прокурор до суду не з'явились та не надали матеріали кримінального провадження.
Даних про те, що слідчий суддя дійшов висновку про необхідність заслухати доводи слідчого у матеріалах провадження не міститься. Наведене рішення слідчого судді не узгоджується із вимогами, закріпленими у ст.ст. 141, 142 КПК, оскільки обов'язкової участі особи, що подала клопотання, та прокурора в судовому засіданні, а також надання слідчому судді матеріалів кримінального провадження не передбачено. Крім того, нормами, які регламентують повноваження слідчого судді після надходження клопотання про привід, не передбачено прийняття такого процесуального рішення як ухвала про залишення клопотання без розгляду.

486. Слідчий прийняв рішення про необхідність проведення контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту та звернувся з клопотанням до слідчого судді. Слідчий суддя постановив ухвалу про дозвіл на його проведення. Яке юридичне значення матимуть результати цієї слідчої (розшукової) дії?
Залежно від варіантів відповідей.
Клопотання має бути погоджене з прокурором.
Стаття 271 КПК. Контроль за вчиненням злочину
1. Контроль за вчиненням злочину може здійснюватися у випадках наявності достатніх підстав вважати, що готується вчинення або вчиняється тяжкий чи особливо тяжкий злочин, та проводиться в таких формах:
1) контрольована поставка;
2) контрольована та оперативна закупка;
3) спеціальний слідчий експеримент;
4) імітування обстановки злочину.
2. Контроль за вчиненням злочину не проводиться, якщо внаслідок таких дій неможливо повністю запобігти:
1) посяганню на життя або заподіянню особі (особам) тяжких тілесних ушкоджень;
2) поширенню речовин, небезпечних для життя багатьох людей;
3) втечі осіб, які вчинили тяжкі чи особливо тяжкі злочини;
4) екологічній або техногенній катастрофі.
3. Під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється провокувати (підбурювати) особу на вчинення цього злочину з метою його подальшого викриття, допомагаючи особі вчинити злочин, який вона би не вчинила, як би слідчий цьому не сприяв, або з цією самою метою впливати на її поведінку насильством, погрозами, шантажем. Здобуті в такий спосіб речі і документи не можуть бути використані у кримінальному провадженні.
4. Про результати контролю за вчиненням злочину складається протокол, до якого додаються речі і документи, отримані під час проведення цієї негласної слідчої (розшукової) дії. Якщо контроль за вчиненням злочину закінчується відкритим фіксуванням, про це складається протокол у присутності такої особи.
5. Порядок і тактика проведення контрольованої поставки, контрольованої та оперативної закупки, спеціального слідчого експерименту, імітування обстановки злочину визначається законодавством.
6. Контроль за вчиненням злочину щодо незаконного переміщення через територію України транзитом, ввезення до України або вивезення за межі України речей, вилучених з вільного обігу, або інших речей чи документів може бути проведений у порядку, передбаченому законодавством, за домовленістю з відповідними органами іноземних держав або на підставі міжнародних договорів України.
7. Прокурор у своєму рішенні про проведення контролю за вчиненням злочину, крім відомостей, передбачених статтею 251 цього Кодексу, зобов'язаний:
1) викласти обставини, які свідчать про відсутність під час негласної слідчої (розшукової) дії провокування особи на вчинення злочину;
2) зазначити про застосування спеціальних імітаційних засобів.
8. Якщо при проведенні контролю за вчиненням злочину виникає необхідність тимчасового обмеження конституційних прав особи, воно має здійснюватися в межах, які допускаються Конституцією України, на підставі рішення слідчого судді згідно з вимогами цього Кодексу.
Стаття 256 КПК. Використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій у доказуванні
1. Протоколи щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, аудіо- або відеозаписи, фотознімки, інші результати, здобуті за допомогою застосування технічних засобів, вилучені під час їх проведення речі і документи або їх копії можуть використовуватися в доказуванні на тих самих підставах, що і результати проведення інших слідчих (розшукових) дій під час досудового розслідування.
2. Особи, які проводили негласні слідчі (розшукові) дії або були залучені до їх проведення, можуть бути допитані як свідки. Допит цих осіб може відбуватися із збереженням у таємниці відомостей про цих осіб та із застосуванням щодо них відповідних заходів безпеки, передбачених законом.
3. У разі використання для доказування результатів негласних слідчих (розшукових) дій можуть бути допитані особи, з приводу дій або контактів яких проводилися такі дії. Такі особи повідомляються про проведення негласних слідчих (розшукових) дій тільки щодо них у строк, передбачений статтею 253 цього Кодексу, і в тому обсязі, який зачіпає їх права, свободи чи інтереси.

487. Слідчий суддя постановив ухвалу про повернення слідчому клопотання про допит свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні у зв'язку з відсутністю виняткових випадків, які можуть унеможливити допит свідка, у суді або вплинути на повноту чи достовірність його показань. Оцініть рішення слідчого судді.
Повинен був відмовити в задоволенні клопотання.
Стаття 225 КПК. Допит свідка, потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні
1. У виняткових випадках, пов'язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров'я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

488. Слідчим було доручено обласному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити захисника підозрюваному, оскільки він є уродженцем Республіки Польщі та не володіє українською мовою. Після залучення захисника з підозрюваним було проведено слідчий експеримент. Яке доказове значення має протокол слідчого експерименту?
Залежно від варіантів відповідей.
Стаття 240 КПК. Слідчий експеримент
1. З метою перевірки і уточнення відомостей, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, слідчий, прокурор має право провести слідчий експеримент шляхом відтворення дій, обстановки, обставин певної події, проведення необхідних дослідів чи випробувань.
2. За необхідності слідчий експеримент може проводитися за участю спеціаліста. Під час проведення слідчого експерименту можуть проводитися вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складатися плани і схеми, виготовлятися графічні зображення, відбитки та зліпки, які додаються до протоколу.
3. До участі в слідчому експерименті можуть бути залучені підозрюваний, потерпілий, свідок, захисник, представник.
4. Проведення слідчого експерименту допускається за умови, що при цьому не створюється небезпека для життя і здоров'я осіб, які беруть у ньому участь, чи оточуючих, не принижуються їхні честь і гідність, не завдається шкода.
5. Слідчий експеримент, що проводиться в житлі чи іншому володінні особи, здійснюється лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, або прокурора, яке розглядається в порядку, передбаченому цим Кодексом, для розгляду клопотань про проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи.
6. Про проведення слідчого експерименту слідчий, прокурор складає протокол згідно з вимогами цього Кодексу. Крім того, у протоколі докладно викладаються умови і результати слідчого експерименту.

489. Слідчим було прийнято рішення про проведення огляду трупа, пов'язаного з ексгумацією. Під час ексгумації трупа з поховання були вилучені речі, які, на думку слідчого, мають значення для встановлення обставин кримінального провадження. Яке юридичне значення цих речей?
Є доказами у кримінальному провадженні.
Стаття 239 КПК. Огляд трупа, пов'язаний з ексгумацією
1. Ексгумація трупа здійснюється за постановою прокурора. Виконання постанови покладається на службових осіб органів місцевого самоврядування.
2. Труп виймається з місця поховання за присутності судово-медичного експерта та оглядається з додержанням правил статті 238 цього Кодексу. Після проведення ексгумації і необхідних досліджень поховання здійснюється в тому самому місці з приведенням могили в попередній стан.
3. Під час ексгумації судово-медичним експертом можуть бути вилучені зразки тканини і органів або частини трупа, необхідні для проведення експертних досліджень.
4. У разі необхідності труп може бути доставлений до відповідного експертного закладу для проведення експертизи.
5. Під час ексгумації трупа з поховання можуть бути вилучені речі, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.
6. Про проведену слідчу (розшукову) дію складається протокол, у якому зазначається все, що було виявлено, у тій послідовності, в якій це відбувалося, і в тому вигляді, у якому спостерігалося під час проведення слідчої (розшукової) дії. Якщо при ексгумації вилучалися речі та об'єкти для досліджень, про це зазначається в протоколі. До протоколу додаються матеріали вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапису, плани і схеми, графічні зображення, відбитки та зліпки.

490. Слідчим  було  проведено  слідчий  експеримент  у  квартирі  громадянина  І. Останній щодо проведення слідчого експерименту не заперечував. Дії слідчого щодо проведення слідчого експерименту у подальшому були оскаржені захисником обвинуваченого з підстав відсутності ухвали слідчого судді про надання дозволу на проведення такої слідчої дії. Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя, розглядаючи таку скаргу захисника?
Відмовити в задоволенні скарги. Зазначені дії слідчого оскарженню не підлягають. Питання допустимості доказів розглядаються під час судового провадження.
Стаття 303 КПК. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження
1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:
1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов'язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна;
2) рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;
3) рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником;
5) рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою;
6) рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора при застосуванні заходів безпеки - особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, передбачені законом;
7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником;
8) рішення слідчого, прокурора про зміну порядку досудового розслідування та продовження його згідно з правилами, передбаченими главою 39 цього Кодексу, - підозрюваним, його захисником чи законним представником, потерпілим, його представником чи законним представником.
2. Скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314 - 316 цього Кодексу.
3. Під час підготовчого судового засідання можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, передбачені пунктами 5 та 6 частини першої цієї статті.

491. Слідчим суддею відмовлено у задоволенні клопотання про обшук зважаючи на те, що жодна копія документів, доданих до клопотання, не засвідчена належним чином. Оцініть дії слідчого судді.
Дії правомірні.
Узагальнення ВССУ судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи від 17.10.2014
Недолучення оригіналів або належним чином засвідчених копій документів, дослідження яких має значення для встановлення обставин, зазначених у клопотанні, також є підставою для відмови в його задоволенні. Так, слідчим суддею Заводського районного суду м. Запоріжжя відмовлено у задоволенні клопотання про обшук зважаючи на те, що жодна копія документів, доданих до клопотання, не засвідчена належним чином, що позбавляє суд можливості вважати це належними доказами.

492. Слідчим суддею якого суду розглядається клопотання про проведення обшуку?
Клопотання про обшук розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.
Узагальнення ВССУ судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи від 17.10.2014.

493. Слідчому територіального відділу Національної поліції стало відомо про вчинення злочину розслідування якого, належить до юрисдикції іншого органу досудового розслідування. Слідчий відкрив кримінальне провадження та проводив досудове розслідування доти, доки прокурором наступного дня не було визначено іншу підслідність. Яке юридичне значення відомостей, отриманих слідчим під час проведення досудового розслідування, якому стало відомо про вчинене кримінальне правопорушення?
Мають доказове значення.
Частина 2 статті 218 КПК. Місце проведення досудового розслідування.
2. Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

494. Спеціаліст управління фінансів районної державної адміністрації зазначив у декларації свої доходи та доходи членів його сім'ї, які були отримані або нараховані упродовж звітного періоду. Який із доходів йому слід вказати у декларації як "соціальні виплати"?
Залежно від варіантів відповідей.
Соціальні виплати, субсидії тощо вважаються доходом і відображаються в декларації лише в разі їх монетизації, тобто виплати(нарахування) у грошовій формі.

495. Сторона захисту в суді заявила клопотання про визнання протоколів слідчих (розшукових) дій очевидно недопустимими доказами, у зв'язку із тим, що обвинувачений, хоча і вільно володіє державною мовою, але є іноземцем, а тому, йому обов'язково повинен був бути наданий перекладач, що слідчим зроблено не було, а це є порушенням порядку, встановленого КПК. Яке рішення має прийняти суд?
Відмовити в задоволенні клопотання. Статус іноземця не є обов’язковою умовою для залучення перекладача.
Частина 1 стаття 68 КПК, Перекладач.
1. У разі необхідності у кримінальному провадженні перекладу пояснень, показань або документів сторони кримінального провадження або слідчий суддя чи суд залучають 


496. Сторона захисту заявила клопотання про визнання висновку експерта психіатричної експертизи підозрюваного недопустимим доказом у зв'язку з тим, що останній був примусово залучений для її проведення за постановою прокурора. Яке рішення повинен прийняти суд?
Доказ є недопустимим. Примусове залучення можливе лише за ухвалою слідчого судді, суду.
Частина 3 статті 242 КПК. Підстави проведення експертизи.
3. Примусове залучення особи для проведення медичної або психіатричної експертизи здійснюється за ухвалою слідчого судді, суду.

497. Сторона обвинувачення в судовому засіданні заявила клопотання про можливість допиту свідка, який чув, що потерпілий перед смертю вказав слідчому, що напад на нього здійснив саме обвинувачений. Яке рішення має прийняти суд?
Можуть бути визнанні допустимими доказами.
Стаття 97 КПК. Показання з чужих слів
1. Показаннями з чужих слів є висловлювання, здійснене в усній, письмовій або іншій формі, щодо певного факту, яке ґрунтується на поясненні іншої особи.
2. Суд має право визнати допустимим доказом показання з чужих слів незалежно від можливості допитати особу, яка надала первинні пояснення, у виняткових випадках, якщо такі показання є допустимим доказом згідно з іншими правилами допустимості доказів.
При прийнятті цього рішення суд зобов'язаний враховувати:
1) значення пояснень і показань, у випадку їх правдивості, для з'ясування певної обставини і їх важливість для розуміння інших відомостей;
2) інші докази щодо питань, передбачених пунктом 1 цієї частини, які подавалися або можуть бути подані;
3) обставини надання первинних пояснень, які викликають довіру щодо їх достовірності;
4) переконливість відомостей щодо факту надання первинних пояснень;
5) складність спростування пояснень, показань з чужих слів для сторони, проти якої вони спрямовані;
6) співвідношення показань з чужих слів з інтересами особи, яка надала ці показання;
7) можливість допиту особи, яка надала первинні пояснення, або причини неможливості такого допиту.
3. Суд має право визнати неможливим допит особи, якщо вона:
1) відсутня під час судового засідання внаслідок смерті або через тяжку фізичну чи психічну хворобу;
2) відмовляється давати показання в судовому засіданні, не підкоряючись вимозі суду дати показання;
3) не прибуває на виклик до суду, а її місцезнаходження не було встановлено шляхом проведення необхідних заходів розшуку;
4) перебуває за кордоном та відмовляється давати показання.
4. Суд може визнати доказами показання з чужих слів, якщо сторони погоджуються визнати їх доказами.
5. Суд має право визнати допустимим доказом показання з чужих слів, якщо підозрюваний, обвинувачений створив або сприяв створенню обставин, за яких особа не може бути допитана.
6. Показання з чужих слів не може бути допустимим доказом факту чи обставин, на доведення яких вони надані, якщо показання не підтверджується іншими доказами, визнаними допустимими згідно з правилами, відмінними від положень частини другої цієї статті.
7. У будь-якому разі не можуть бути визнані допустимим доказом показання з чужих слів, якщо вони даються слідчим, прокурором, співробітником оперативного підрозділу або іншою особою стосовно пояснень осіб, наданих слідчому, прокурору або співробітнику оперативного підрозділу під час здійснення ними кримінального провадження.

498. Сторона обвинувачення у судовому засіданні надала відомості щодо факту притягнення обвинуваченого до адміністративної відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, як доказ на підтвердження його винуватості у вчиненні наїзду на пішохода, внаслідок якого настала смерть останнього. Сторона захисту заявила клопотання про визнання цих відомостей недопустимим доказом. Яке рішення має прийняти суд?
Відповідальність за вказане діяння передбачена КК, а не КУпАП. Доказ не може бути прийнятий судом.

499. Стороною захисту під час судового розгляду було надано стороні обвинувачення висновок експерта, експертизу для отримання якого, було призначено на стадії досудового розслідування. Прокурор заперечував проти визнання такого висновку доказом, у зв'язку із тим, що його не було відкрито разом з іншими матеріалами. Яке рішення повинен прийняти суд?
Залежно від обставин справи (коли був отриманий висновок, до направлення обвинувального акта до суду, чи після). Може бути прийнятий судом.
Частини 11, 12 статті 290 КПК. Відкриття матеріалів іншій стороні.
11. Сторони кримінального провадження зобов'язані здійснювати відкриття одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судового розгляду.
12. Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття матеріалів відповідно до положень цієї статті, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази.

500. Стороною обвинувачення було залучено як свідка священнослужителя, якому зі сповіді потерпілого стали відомі обставини вчинення кримінального правопорушення. Зі слів священнослужителя потерпілий дозволив йому під час їх зустрічі надати показання щодо змісту сповіді в суді. Потерпілий до суду не з`явився у зв'язку із тяжкою хворобою. Яке рішення повинен прийняти суд?
Свідок не може бути допитаний без письмової згоди довірителя про звільнення від обов’язку зберігати професійну таємницю.
Частини 2, 3 статті 65 КПК. Свідок.
2. Не можуть бути допитані як свідки:
1) захисник, представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, законний представник потерпілого, цивільного позивача у кримінальному провадженні - про обставини, які стали їм відомі у зв'язку з виконанням функцій представника чи захисника;
2) адвокати - про відомості, які становлять адвокатську таємницю;
3) нотаріуси - про відомості, які становлять нотаріальну таємницю;
4) медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя особи - про відомості, які становлять лікарську таємницю;
5) священнослужителі - про відомості, одержані ними на сповіді віруючих;
6) журналісти - про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;
7) професійні судді, народні засідателі та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення, за винятком випадків кримінального провадження щодо прийняття суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, ухвали;
8) особи, які брали участь в укладенні та виконанні угоди про примирення в кримінальному провадженні, - про обставини, які стали їм відомі у зв'язку з участю в укладенні та виконанні угоди про примирення;
9) особи, до яких застосовані заходи безпеки, - щодо дійсних даних про їх особи;
10) особи, які мають відомості про дійсні дані про осіб, до яких застосовані заходи безпеки, - щодо цих даних.

3. Особи, передбачені пунктами 1 - 5 частини другої цієї статті, з приводу зазначених довірених відомостей можуть бути звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм ці відомості, у визначеному нею обсязі. Таке звільнення здійснюється у письмовій формі за підписом особи, що довірила зазначені відомості.

Питання №№ 401 - 450                                                                    Питання №№ 501 - 550

Коментарі

  1. 451 питання. Не належний доказ. Моніторинг банківських рахунків здійснюється у провадженнях, віднесених до підслідності НАБУ (ст. 269-1)

    ВідповістиВидалити
  2. Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що ви допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів