Відповіді на запитання №№ 151 - 200 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного цивільного суду

Відповіді переглянуті та перероблені  з урахуванням змін внесених новим ЦПК.


151. До суду з заявою про забезпечення доказів звернулась особа, вказавши, що позовну заяву вона надасть трішки пізніше. Заява була розглянута на четвертий день після її надходження. Ухвалою суду особі було надано триденний строк для подання позовної заяви. Судовий збір сплачено не було. Що у вказаній ситуації суперечить положенням цивільного процесуального законодавства?
Новий ЦПК
Стаття 116. Підстави та порядок забезпечення доказів
1. Суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.
3. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.
5. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.
Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази (показання свідків, висновки експертів тощо) не можуть бути використані в іншій справі.
Стаття 117. Заява про забезпечення доказів
3. За подання заяви про забезпечення доказів сплачується судовий збір у розмірі, встановленому законом. Документ, що підтверджує сплату судового збору, додається до заяви.
4. Суд, встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.
Стаття 118. Розгляд заяви про забезпечення доказів
1. Заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею.
2. Заява розглядається не пізніше п’яти днів з дня її надходження до суду.

152. До суду з позовною заявою звернулась особа про обмеження цивільної дієздатності її чоловіка у зв'язку із тим, що він зловживає азартними іграми. Позовна заява була подана за місцем проживання чоловіка, про обмеження дієздатності якого йшлося. Судовий збір не було сплачено. Які вимоги щодо порушення цивільної справи у суді було порушено у вказаній ситуації?
Новий ЦПК
Заява не має бути позовною (ст. 297 ЦПК України); має бути сплачено судовий збір.

153. До суду з позовною заявою про відмову від спадщини на користь свого молодшого брата звернувся громадянин, вказавши, що він передумав отримувати частину спадщину, а оскільки строк для прийняття спадщини вже минув, і відповідні свідоцтва вже отримали два старших і молодший брат, він просив задовольнити його вимоги та здійснити перерозподіл спадкового майна між трьома братами таким чином, щоб та частка, яка мала належати йому, перейшла до молодшого брата. Які дії з боку суду мають бути вчиненні щодо вказаної заяви?
Постановити ухвалу про відкриття провадження і призначення справи до попереднього судового засідання.
Відмовити в задоволенні позову.
Згідно ч. 1 ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини).
Стаття 1280 ЦК України. Перерозподіл спадщини
1. Якщо після спливу строку для прийняття спадщини і після розподілу її між спадкоємцями спадщину прийняли інші спадкоємці (частини друга і третя статті 1272 цього Кодексу), вона підлягає перерозподілу між ними.
Такі спадкоємці мають право вимагати передання їм у натурі частини майна, яке збереглося, або сплати грошової компенсації.
2. Якщо майно, на яке претендує спадкоємець, що пропустив строк для прийняття спадщини, перейшло як відумерле до територіальної громади і збереглося, спадкоємець має право вимагати його передання в натурі. У разі його продажу

154. До суду касаційної інстанції разом із касаційною скаргою надійшла заява про забезпечення позову. По касаційній скарзі через три дні була постановлена ухвала про відкриття касаційного провадження, а заява про забезпечення позову була розглянута у день її надходження та повернена заявнику. В ухвалі, зокрема, зазначалось на неможливість подання заяви про забезпечення позову на стадії касаційного провадження, адже норми Цивільного процесуального кодексу України про касаційне провадження не передбачають забезпечення позову на цій стадії. Що у вказаній ситуації було порушено та суперечить нормам цивільного процесуального законодавства?
Пункт 7 ППВСУ «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» від 22.12.2006 № 9:
Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, в тому числі й на стадії апеляційного провадження, якщо заява про це надійшла до суду апеляційної інстанції або її не вирішив суд першої інстанції. Оскільки, на відміну від ч. 3 ст. 151, п. 7 ч. 1 ст. 301 ЦПК ( 1618-15 ), у гл. 2 розд. V цього Кодексу не передбачено забезпечення позову на стадії касаційного провадження, у разі надходження відповідної заяви її повертають заявникові.
Новий ЦПК
У ЦПК в редакції від 03.10.2017 року містяться аналогічні норми. Дивись ст. 150-153, п. 7 ч. 1 ст. 365 та розділ Касаційне провадження.
У процесі касаційного провадження вірніше говорити про зупинення виконання рішення суду, так як воно набрало законної сили 

155. До суду надійшла заява від представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку. Заява була подана за місцем проживання особи, про необхідність госпіталізації якої йшлося. У заяві зазначалось, що особа страждає на психічний розлад, вона не здатна надати усвідомлену згоду на свій огляд, натомість її обстеження можливе лише в стаціонарних умовах. Вказана особа неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність. Зазначалось також, що особа поступила до психіатричного закладу минулого вечора. До заяви було додано висновок комісії лікарів-психіатрів, який містив обґрунтування про необхідність такої госпіталізації. Що у вказаній ситуації суперечить вимогам цивільного процесуального законодавства?
Порушено правила підсудності.
Новий ЦПК
Ч. 1 ст. 339 ЦПК України: За умов, визначених Законом України "Про психіатричну допомогу", заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подаються до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

156. До суду, яким було ухвалене рішення по цивільній справі, звернулась зі скаргою на бездіяльність державного виконавця щодо примусового виконання рішення суду у справі, громадянка Іванова (позивач у справі). Через два дні після одержання скарги, суд повідомив виконавця про її надходження, сама ж скарга розглядалась на сьомий день з моменту звернення у судовому засіданні за участю заявника та представника державного виконавця, бездіяльність якого оскаржувалась. Порушення якої вимоги цивільного процесуального законодавства допущено у вказаній ситуації?
Новий ЦПК
Стаття 447. Право на звернення із скаргою до суду
1. Сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.
Стаття 448. Подання скарги
1. Скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.
2. Про подання скарги суд повідомляє відповідний орган державної виконавчої служби, приватного виконавця не пізніше наступного дня після її надходження до суду.
Стаття 450. Розгляд скарги
1. Скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

157. До форм консервації земель належить…
Консервація земель здійснюється шляхом припинення їх господарського використання на визначений термін та залуження або заліснення (ч. 2 ст. 172 ЗК).

158. До Центральної виборчої комісії звернулась ініціативна група з метою проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою й надала протоколи збору підписів громадян. В останніх було підтверджено волевиявлення 2 мільйонів громадян з 1/2 областей по 100 тисяч голосів з кожної області. Чи є підстави для відмови в проголошенні всеукраїнського референдуму за народною ініціативою?
Так.
Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області (ст.. 72 К.У.)

159. До юрисдикції загальних судів НЕ відноситься справа про…
Новий ЦПК
Стаття 19. Справи, що відносяться до юрисдикції загальних судів
1. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.
Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.
2. Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку:
1) наказного провадження;
2) позовного провадження (загального або спрощеного);
3) окремого провадження.
3. Наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.
4. Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.
Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.
5. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.
6. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є:
1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
7. Окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.
8. Суди розглядають справи про оскарження рішень третейських судів, про видачу виконавчих листів на примусове виконання рішень третейських судів, про оспорювання рішень міжнародного комерційного арбітражу, а також про визнання та надання дозволу на виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу, іноземного суду.
9. Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

160. До яких вимог, що випливають з сімейних відносин, позовна давність НЕ застосовується?
Стаття 20 СК України. Застосування позовної давності до вимог, що випливають із сімейних відносин
1. До вимог, що випливають із сімейних відносин, позовна давність не застосовується, крім випадків, передбачених частиною другою статті 72 (до вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки), частиною другою статті 129 (до вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство), частиною третьою статті 138 (до вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини), частиною третьою статті 139 цього Кодексу (до вимоги про визнання материнства встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини).
2. У випадках, передбачених частиною першою цієї статті, позовна давність застосовується судом відповідно до Цивільного кодексу України, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

161. До яких релігій застосовуються гарантії статті 9 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо свободи сповідувати свою релігію або переконання?
Релігії, які підлягають захисту за статтею 9 Конвенції (http://khoas.gov.ua/ukr/files/12_zastosuvannya_praktiki.pdf «Фулей Т. І. Застосування практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві: Роздаткові матеріали. – К.:ВАІТЕ, 2013. – 56 с.):
усі світові релігії;
Свідомість Крішни (справа «Міжнародне товариство Свідомості Крішни проти Сполученого Королівства»(ISKCON), рішення від 8 березня 1994 року);
Свідки Ієгови (справа «Коккінакіс проти Греції», рішення від 25 травня 1993 року);
Центр Божественного Світла (справа «Омкарананда і Центр Божественного світла проти Швейцарії», рішення від 19 березня 1981 року);
Саєнтологічна церква (справа «Х. і Саєнтологічна церквапроти Швеції», рішення від 5 травня 1979 року);
Друїдизм (справа «Чаппел проти Сполученого Королівства», рішення від 14 липня 1987 року).

162. До яких речей відповідно до ЦК України відноситься підприємство як єдиний майновий комплекс?
До нерухомих речей (нерухомість) (ч. 3 ст. 191 ЦК України).

163. До якого моменту відповідач може пред'явити зустрічний позов?
Новий ЦПК
Стаття 193. Зустрічний позов
1. Відповідач має право пред’явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.
2. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов’язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.
3. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об’єднуються в одне провадження з первісним позовом.
4. У випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.


164. До якого суб’єкта зобов'язана звернутися особа, уповноважена на виконання функцій держави, у разі існування сумнівів щодо наявності в неї конфлікту інтересів?
У разі існування в особи сумнівів щодо наявності в неї конфлікту інтересів вона зобов’язана звернутися за роз’ясненнями до територіального органу Національного агентства з питань запобігання корупції (ч. 5 ст. 28 ЗУ «Про запобігання корупції»).

165. До якого суб’єкта і з яких питань народний депутат України НЕ має права звернутись із депутатським запитом?
1.1. Народний депутат України не має права звертатися з вимогами чи пропозиціями до судів, до голів судів та до суддів стосовно конкретних судових справ; (Рішення КСУ від 19.05.99 №4-рп/99

166. До якого суду відповідач подає заяву про перегляд заочного рішення?
Новий ЦПК (Стаття 284). Порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення
1. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

167. До якого суду може бути подана позовна заява про скасування наказу про накладення догани викладачу Академії адвокатури України?
Новий ЦПК
До суду за місцезнаходженням Академії адвокатури України або за зареєстрованим місцем проживання чи перебування викладача.
Стаття 27. Підсудність справ за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача
1. Позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.
2. Позови до юридичних осіб пред’являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.
Стаття 28. Підсудність справ за вибором позивача
1. Позови про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.


168. До якого суду подається зустрічний позов у справі про розірвання договору оренди житлового приміщення?
НовийЦПК
6. Зустрічний позов та позов третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, незалежно від їх підсудності пред’являються в суді за місцем розгляду первісного позову. Це правило не застосовується, коли відповідно до інших визначених у цій статті правил виключної підсудності такий позов має розглядатися іншим судом, ніж тим, що розглядає первісний позов.
Стаття 30. Виключна підсудність
1. Позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов’язані між собою позовні вимоги пред’явлені одночасно щодо декількох об’єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об’єкта, вартість якого є найвищою.
2. Позови про зняття арешту з майна пред’являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.
3. Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред’являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини.
4. Позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, пред’являються за місцезнаходженням перевізника.
5. Справи про арешт судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, розглядаються судом за місцезнаходженням морського порту України, в якому перебуває судно або до якого прямує, або порту реєстрації судна.
6. Зустрічний позов та позов третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, незалежно від їх підсудності пред’являються в суді за місцем розгляду первісного позову. Це правило не застосовується, коли відповідно до інших визначених у цій статті правил виключної підсудності такий позов має розглядатися іншим судом, ніж тим, що розглядає первісний позов.
7. У випадку об’єднання позовних вимог щодо укладання, зміни, розірвання і виконання правочину з вимогами щодо іншого правочину, укладеного для забезпечення основного зобов’язання, спір розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, який є стороною основного зобов’язання.
8. Вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій розглядаються судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги.

169. До якої із вимог, що випливають із сімейних відносин, застосовується позовна давність?
- про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки (ч. 2 ст. 72 СК);
- про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство (ч. 2 ст. 129 СК);
- до вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини (ч. 3 ст. 138 СК);
- про визнання материнства встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини (ч. 3 ст. 139 СК).

170. До якої категорії земель належать малопродуктивні землі?
До земель сільськогосподарського призначення (ст. ст. 19, 22, 171 ЗК).

171. Дострокове припинення повноважень народного депутата України можливе у разі…
1) складення повноважень за його особистою заявою;
2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
4) припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;
5) якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;
6) невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції;
7) його смерті.
Повноваження народного депутата України припиняються достроково також у разі дострокового припинення відповідно до Конституції України повноважень Верховної Ради України - в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання (ст. 81 Конституції України).

172. Думка дитини повинна бути врахована при вирішенні питань щодо усиновлення, якщо дитина…
Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити (ст. 218 ЦК України).

173. Європейський суд з прав людини, розглядаючи справу "Кривіцька та Кривіцький проти України" (№ 8863/06) 2 грудня 2010 року, установив порушення ст. 8Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, зазначивши, що в процесі прийняття рішення щодо права заявників на житло, останні були позбавлені процесуальних гарантій. Міжнародною судовою установою встановлено порушення національними судами прав заявників на житло, оскільки суди не надали адекватного обґрунтування для відхилення аргументів заявників стосовно застосування відповідного законодавства та не здійснили оцінку виселення в контексті пропорційності застосування такого заходу. Що повинні враховувати суди, розглядаючи справи цієї категорії?
Розглядаючи справи цієї категорії, суди повинні враховувати інтереси сторін і вирішувати такі спори залежно від установленого та на підставі закону, а також ураховувати, що внаслідок виселення відповідачів без надання іншого жилого приміщення …. порушується право цих осіб і членів їхніх сімей на житло (Постанова ВСУ від 13 листопада 2013 року №6-115цс13).
З рішення ЄСПЛ у справі "Кривіцька та Кривіцький проти України":
(a) Загальні принципи
40. Згідно з Конвенцією поняття «житло» не обмежується приміщенням, яке законно займано або створено. Чи є конкретне місце проживання «житлом», яке підлягає захисту на підставі пункту 1 статті 8 Конвенції, залежить від фактичних обставин, а саме - від наявності достатніх та триваючих зв'язків із конкретним місцем (див., серед багатьох інших джерел, рішення у справі «Прокопович проти Росії» (Prokopovich v. Russia), заява № 58255/00, п. 36, ECHR 2004-XI (витяги).
41. Втрата житла є найбільш крайньою формою втручання у право на повагу до житла (див., серед багатьох інших джерел, рішення від 13 травня 2008 р. у справі «МакКенн проти Сполученого Королівства» (McCann v. the United Kingdom), заява № 19009/04, п. 50).
42. Втручання держави є порушенням статті 8 Конвенції, якщо воно не переслідує законну мету, одну чи декілька, що перелічені у пункті 2 статті 8, не здійснюється «згідно із законом» та не може розглядатись як «необхідне в демократичному суспільстві» (див. рішення від 18 грудня 2008 р. у справі «Савіни проти України» (Saviny v. Ukraine), заява № 39948/06, п. 47).
43. Вислів «згідно із законом» не просто вимагає, щоб оскаржуваний захід мав підставу в національному законодавстві, але також звертається до якості такого закону. Зокрема, положення закону мають бути достатньо чіткими у своїх термінах, а також закон має передбачати засоби юридичного захисту проти свавільного застосування (див., серед багатьох інших джерел, рішення від 12 червня 2008 р. у справі «Власов проти Росії» (Vlasov v. Russia), заява № 78146/01, п. 125). Функція роз'яснення та тлумачення положень національного закону належить насамперед національним судам (див., наприклад, рішення у справі «Озтюрк проти Туреччини» (Ozturk v. Turkey) [ВП], заява № 22479/93, п. 55, ECHR 1999-VI). Хоча Суд не може замінити своїм рішенням рішення національних судів та його повноваження щодо перевірки дотримання національного законодавства обмежені (див., серед багатьох інших джерел, рішення у справі «Слівенко проти Латвії» (Slivenko v. Latvia) [ВП], заява № 48321/99, п. 105, ECHR 2003-Х; та рішення від 22 жовтня 2009 р. у справі «Пауліч проти Хорватії» (Paulic v. Croatia), заява № 3572/06, п. 39), його функцією є перевірка обґрунтування національних судів з точки зору Конвенції (див. рішення у справі «Слівенко проти Латвії», зазначене вище). Щоб захистити особу від свавілля, недостатньо забезпечити формальну можливість мати змагальне провадження для оскарження застосування положення закону в її справі. Якщо ухвалене в результаті судове рішення не містить обґрунтування або доказової бази, виникле втручання у гарантоване Конвенцією право може стати непередбачуваним та, як наслідок, не відповідати вимозі законності (див., mutatis mutandis, рішення у справі «Лупса проти Румунії» (Lupsa v. Romania), заява № 10337/04, пункти 41-42, ECHR 2006-VII; та рішення від 24 квітня 2008 р. у справі «С.G. та інші проти Болгарії» (С.G. and Others v. Bulgaria), заява № 1365/07, пункти 42,46 та 49-50).
44. Крім того, втручання у право заявника на повагу до його житла має бути не лише законним, але й «необхідним у демократичному суспільстві». Інакше кажучи, воно має відповідати «нагальній суспільній необхідності», зокрема бути співрозмірним із переслідуваною законною метою (див. рішення у справі «Зехентнер проти Австрії» (Zehentner v. Austria), заява № 20082/02, п. 56, ECHR 2009-...). Концепція «житла» має першочергове значення для особистості людини, самовизначення, фізичної та моральної цілісності, підтримки взаємовідносин з іншими, усталеного та безпечного місця в суспільстві (див. рішення від 27 травня 2004 р. у справі «Коннорс проти Сполученого Королівства» (Connors v. the United Kingdom), заява № 66746/01, п. 82). Враховуючи, що виселення є серйозним втручанням у право особи на повагу до її житла, Суд надає особливої ваги процесуальним гарантіям, наданим особі в процесі прийняття рішення (див. рішення у справі «Зехентнер проти Австрії», зазначене вище, п. 60). Зокрема, навіть якщо законне право на зайняття приміщення припинено, особа вправі мати можливість, щоб співрозмірність заходу була визначена незалежним судом у світлі відповідних принципів статті 8 Конвенції (див., серед багатьох інших джерел, рішення від 9 жовтня 2007 р. у справі «Станкова проти Словаччини» (Stankova v. Slovakia), заява № 7205/02, пункти 60-63; зазначене вище рішення в справі «МакКенн проти Сполученого Королівства», п. 50; рішення від 15 січня 2009 р. у справі «Косіч проти Хорватії» (Cosic v. Croatia), заява № 28261/06, пункти 21-23; та рішення від 22 жовтня 2009 р. у справі «Пауліч проти Хорватії» (Paulic v. Croatia), заява № 3572/06, пункти 42-45). Відсутність обґрунтування в судовому рішенні підстав застосування законодавства, навіть якщо формальні вимоги було дотримано, може серед інших факторів братися до уваги при вирішенні питання, чи встановлено справедливий баланс заходом, що оскаржується (див., mutatis mutandis, рішення у справі «Беєлер проти Італії» (Beyeler v. Italy) [ВП], заява № 33202/96, п. 110, ECHR 2000-I).

174. Жінка (16 років) та чоловік (18 років), які записані батьками дитини подали до органу РАЦС заяву про реєстрацію шлюбу. Орган РАЦС відмовив у реєстрації шлюбу, мотивуючи своє рішення тим, що жінка не досягла необхідного віку (18 років). Чи має право фізична особа на шлюб, яка не досягла повноліття і які підстави?
За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам (ч. 2 ст. 23 СК України).

175. Жінка та чоловік з 2005 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, від якого мають доньку. В даний час подружжя проживають окремо, мають різні бюджети і чоловік не надає матеріальної допомоги на утримання дочки. Дочка проживає з матір'ю і знаходиться на її утриманні. Домовленості про добровільну сплату аліментів між подружжям не досягнуто. Слід зазначити, що жінка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до трьох років. В яких випадках жінка під час окремого проживання з чоловіком має право вимагати сплати аліментів на утримання дитини та на своє утримання (по догляду за дитиною)?
Дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років (ч. 2 ст. 84 СК).
Жінка має право на аліменти на утримання дитини до досягнення нею 18 років у разі, якщо дитина проживає з нею.

176. З ким із нижчеперелічених працівників може бути укладено письмовий договір про повну матеріальну відповідальність?
Стаття 135-1 КЗпП України. Письмові договори про повну матеріальну відповідальність
Письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівниками (що досягли вісімнадцятирічного віку), які займають посади або виконують роботи, безпосередньо зв'язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей. Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

177. З метою більш ефективного здійснення своїх повноважень два органи місцевого самоврядування мають намір зареєструвати асоціацію органів місцевого самоврядування з місцевим статусом. Чи можна в такому випадку розпочинати процедуру створення асоціації?
Місцева асоціація може бути створена не менш як трьома органами місцевого самоврядування (ч. 3 ст. 3 ЗУ «Про асоціації органів місцевого самоврядування»).

178. З метою врегулювання спору до судового розгляду суддя роз'яснив сторонам їх право на укладення мирової угоди, а також право позивача відмовитись від позову та право відповідача визнати позов та наслідки реалізації відповідних прав. Відповідач у попередньому судовому засіданні визнав, що окремі обставини, наведені у позовній заяві, дійсно мали місце. Потім він зазначив, що визнає позов частково. Які дії має вчинити у зв'язку із подібними заявами відповідача суд?
Новий ЦПК
Суду необхідно слухати справи по суті, але вже не потрібно доказувати ті обставини зо визнав відповідач.
Стаття 82. Підстави звільнення від доказування
1. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

179. З метою запобігання розголошенню відомостей про інтимні сторони життя позивача цивільна справа розглядалась у закритому судовому засіданні. У судовому засіданні крім осіб, які беруть участь у справі, були присутні свідки та перекладач. За результатами розгляду справи суд прилюдно проголосив лише вступну та резолютивну частини рішення. Що у вказаній ситуації не відповідає вимогам цивільного процесуального законодавства?
Новий ЦПК (стаття 7)
17. Якщо судовий розгляд проводився в закритому судовому засіданні, прилюдно оголошується лише вступна та резолютивна частини рішення, якщо такі частини не містять інформації, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій проводилися в закритому судовому засіданні. Якщо вступна та (або) резолютивна частини рішення містять таку інформацію, їх оголошення здійснюється в закритому судовому засіданні.

180. З метою проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою ініціативна група зібрала 3 млн. 100 тис. підписів громадян України, які мають право голосу, у восьми областях України. Чи існують підстави і які для відмови у проголошенні всеукраїнського референдуму?
Так.
Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області (ст.. 72 К.У.)

181. З моменту призначення якої кількості своїх членів Національне агентство з питань запобігання корупції є правомочним?
Національне агентство є правомочним з моменту призначення більше половини його загального кількісного складу (ч. 5 ст. 4 ЗУ «Про запобігання корупції»).
Національне агентство є колегіальним органом, до складу якого входить п’ять членів (ч. 1 ст. 5 «Про запобігання корупції»).

182. З Петренка за виконавчим написом нотаріуса було стягнуто грошові кошти за кредитним договором. За виконавчим написом було відкрите виконавче провадження. Петренко не погодився з сумою заборгованості та нарахованими штрафними санкціями, з огляду на що підготував позов про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Хто має відповідати за таким позовом?
Відповідачем за таким позовом має бути стягувач (банк).
Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, а також нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти (частина друга статті 50 Закону України від 2 вересня 1993 року № 3425-XII "Про нотаріат").
Спори між боржниками і стягувачами, а також спори за позовами інших осіб, прав та інтересів яких стосуються нотаріальні дії чи акт, у тому числі про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, про повернення стягнутого за виконавчим написом вирішуються судом у порядку цивільного судочинства за позовами боржників або зазначених осіб до стягувачів, якщо однією зі сторін відповідного спору є фізична особа (пункт16 ПП ВССУ № 3 від 01.03.2013 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ»).

183. З Прохорова за рішенням суду була стягнута заборгованість за кредитним договором. У межах виконавчого провадження за цим рішенням була продана на прилюдних торгах його квартира. Прохоров подав позов про визнання прилюдних торгів недійсними з таких підстав: про проведення прилюдних торгів він не був повідомлений, квартира є його єдиним житлом, відсутнє рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки. Суд за результатами розгляду справи має…
У разі, коли прилюдні торги з продажу майна проводились на виконання судового рішення про стягнення кредитної заборгованості, а судове рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки відсутнє, то при вирішенні судом питання про наявність чи відсутність порушення встановлених законодавством правил проведення торгів норми закону «Про іпотеку» до спірних правовідносин не застосовуються, а застосовуються загальні норми, що регулюють правовідносини щодо реалізації нерухомого майна з прилюдних торгів, — норми закону «Про виконавче провадження» та тимчасового положення (Постанова ВСУ від 28 січня 2015 року№6-199цс14).
Сам по собі факт неналежного повідомлення боржника про проведення прилюдних торгів не може бути підставою для визнання таких торгів недійсними. Головною умовою, яку повинні встановити суди, є наявність порушень, що могли вплинути на результат торгів, тобто не тільки недотримання норм закону під час проведення прилюдних торгів, а й порушення прав і законних інтересів особи, яка їх оспорює, способом захисту яких є визнання прилюдних торгів недійсними (правова позиція ВСУ у справі № 6-2988цс15).

184. З яким позовом до суду може звернутися автор, який передав набувачеві майнові права на твір на підставі договору про їх передачу (відчуження), у разі порушення цих прав третьою особою?
Пункт 10 ПП ВСУ «Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав» від 04.06.2010 N 5:
Згідно зі статтею 14 Закону N 3792-XII особисті немайнові права автора не можуть бути передані (відчужені) іншим особам, вони охороняються безстроково.
У зв'язку з наведеним судам слід ураховувати, що автор твору є належним позивачем за позовом про заборону дій щодо використання твору, що порушують його особисті немайнові права, незалежно від того, що майнові права передано (відчужено) (стаття 31 Закону N 3792-XII) чи передано право на використання твору іншій особі (стаття 32 Закону N 3792-XII), якщо ця особа не здійснює захист цього права (стаття 52 Закону N 3792-XII).
Разом з тим право на відшкодування збитків (майнової шкоди), або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права, або виплату компенсації залишається за особою, якій у зазначених випадках передані (відчужені) майнові права чи передані виключні права на використання твору. Автор має право вимагати відшкодування моральної шкоди.

Стаття 14 ЗУ «Про авторське право і суміжні права». Особисті немайнові права автора
  1. Автору належать такі особисті немайнові права:
  1) вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора на творі і його примірниках і за будь-якого публічного використання твору, якщо це практично можливо;
  2) забороняти під час публічного використання твору згадування свого імені, якщо він як автор твору бажає залишитись анонімом;
  3) вибирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені автора на творі і його примірниках і під час будь-якого його публічного використання;
  4) вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі і репутації автора.
  2. Особисті немайнові права автора не можуть бути передані (відчужені) іншим особам.

185. З якого віку за сімейним законодавством особа втрачає правовий статус"дитина"?
З 18 років (досягнення повноліття) (ст. 6 СК України).

186. З якого моменту в орендаря виникає право власності на житло за договором оренди житла з викупом?
Після сплати орендних платежів у повному обсязі орендар набуває право власності на житло.
За договором оренди житла з викупом одна сторона - підприємство-орендодавець передає другій стороні - фізичній особі (особі-орендарю) житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря (ч. 2 ст. 810-1 ЦК).
Орендар володіє і користується житлом, отриманим в оренду, а після сплати орендних платежів у повному обсязі набуває право власності на таке житло (п. 2 Порядку оренди житла з викупом, затвердженого ПКМУ від 25.03.2009 № 274).

187. З якого моменту виникає авторське право на твори науки, літератури та мистецтва?
Авторське право виникає з моменту створення твору (ст. 437 ЦК).

188. З якого моменту виникає колективний трудовий спір?
Стаття 6 ЗУ «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»
Момент виникнення колективного трудового спору конфлікту)
Колективний трудовий спір (конфлікт) виникає з моменту, коли уповноважений представницький орган найманих працівників, категорії найманих працівників, колективу працівників або профспілки одержав від роботодавця, уповноваженої ним особи, організації роботодавців, об'єднання організацій роботодавців повідомлення про повну або часткову відмову у задоволенні колективних вимог і прийняв рішення про незгоду з рішенням роботодавця, уповноваженої ним особи, організації роботодавців, об'єднання організацій роботодавців або коли строки розгляду вимог, передбачені цим Законом, закінчилися, а відповіді від роботодавця, уповноваженої ним особи, організації роботодавців, об'єднання організацій роботодавців не надійшло.
Про виникнення колективного трудового спору (конфлікту) орган, який представляє інтереси найманих працівників або профспілки, зобов'язаний у триденний строк письмово проінформувати роботодавця, місцевий орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням підприємства та Національну службу посередництва і примирення.

189. З якого моменту виникає обов'язок у особи, яка публічно пообіцяла винагороду, виплатити її?
У разі виконання завдання і передання його результату особа, яка публічно обіцяла винагороду (нагороду), зобов'язана виплатити її (ч. 1 ст. 1148 ЦК).

190. З якого моменту виникає право власності на житловий будинок?
З моменту державної реєстрації права власності.
Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (ч. 4 ст. 334 ЦК).

191. З якого моменту готель несе відповідальність за схоронність речей особи, що проживає в ньому?
З моменту передачі речей працівникам готелю або перебування речей у відведеному для особи приміщенні.
Готель відповідає за схоронність речей, внесених до готелю особою, яка проживає у ньому. Річ вважається такою, що внесена до готелю, якщо вона передана працівникам готелю або знаходиться у відведеному для особи приміщенні. Готель відповідає за втрату грошей, інших цінностей (цінних паперів, коштовностей) лише за умови, що вони були окремо передані готелю на зберігання (ч. ч. 1, 2 ст. 975 ЦК).

192. З якого моменту згідно Конституції України набирають чинності закони України, в яких немає окремої вказівки на порядок набуття ними чинності?
Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування (ч. 5 ст. 94 Конституції України).

193. З якого моменту на народних депутатів України поширюються гарантії депутатської недоторканності?
Депутатська недоторканність поширюється на народного депутата України з моменту визнання його обраним за рішенням відповідної виборчої комісії і до моменту припинення повноважень народного депутата України (рішення КСУ від 27 жовтня 1999 року N 9-рп/99 у справі N 1-15/99).

194. З якого моменту набирають чинності нормативні акти Кабінету Міністрів України, що визначають права та обов'язки громадян?
Постанови Кабінету Міністрів, що стосуються прав і обов'язків громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях (п. 5 Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10 червня 1997 року N 503/97).

195. З якого моменту набуває чинності відставка Президента України?
З моменту проголошення ним особисто заяви про відставку на засіданні Верховної Ради України (ст. 109 Конституції).

196. З якого моменту набуває чинності закон, схвалений на всеукраїнському референдумі (окрім випадків, коли дата набрання чинності законом прямо передбачена положенням цього закону)?
Закон України, схвалений на всеукраїнському референдумі, набирає чинності з дня оголошення Центральною виборчою комісією результатів всеукраїнського референдуму, окрім випадків, коли дата набрання чинності таким Законом прямо передбачена положенням цього Закону (ч. 3 ст. 95 ЗУ «Про всеукраїнський референдум»).

197. З якого моменту нікчемний правочин є недійсним?
З моменту його вчинення (ст. 236 ЦК України).

198. З якого моменту обчислюється строк позовної давності щодо вимог страхової компанії до особи, винуватої у заподіянні шкоди?
Від дня настання страхового випадку.
ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК Верховного Суду України у спорі про стягнення з особи, винної у настанні страхового випадку, сум виплаченого страховою компанією страхового відшкодування25.12.2013:
Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у господарських та у цивільних справах 25 грудня 2013 року розглянув справу № 6-112 цс 13, предметом якої був спір про стягнення з особи, винної у настанні страхового випадку, сум виплаченого страховою компанією на користь потерпілого страхового відшкодування.
При розгляді цієї справи Верховний Суд України зробив наступний правовий висновок: у разі настання страхового випадку за договором добровільного страхування наземного транспортного засобу у потерпілої особи виникає право або вимагати відшкодування шкоди від особи, винуватої в її заподіянні, або вимагати виплати страхового відшкодування від страхової компанії, з якою нею укладено договір добровільного страхування автомобіля. У разі виплати страховою компанією страхового відшкодування до неї у межах фактичних витрат від потерпілої особи переходить право вимоги до особи, винуватої у заподіянні шкоди (ст. 993 ЦК України). При цьому перебіг позовної давності не змінюється і він обчислюється від дня настання страхового випадку (ч. 1 ст. 261, ст. 262 ЦК України).

199. З якого моменту після реєстрації безробітного у центрі зайнятості призначається допомога по безробіттю?
З восьмого дня (п. 1 розділу ІІ Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності).

200. З якого моменту покупець стає власником товару, переданого йому за договором найму-продажу?
З моменту оплати товару (ч. 2 ст. 705 ЦК).


Питання №№ 101 - 150                                                             Питання №№ 201- 250



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів