Відповіді на запитання №№ 201 - 250 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного цивільного суду

Відповіді переглянуті та перероблені  з урахуванням змін внесених новим ЦПК.

201. З якого моменту припиняються повноваження народного депутата України в разі винесення судом обвинувального вироку щодо нього?
З дня набрання вироком законної сили (ст. 81 Конституції).

202. З якого моменту суддя Конституційного Суду України набуває повноважень?

203. З якого моменту укладений подружжям шлюбний договір набирає чинності?
У день його нотаріального посвідчення (ч. 2 ст. 95 СК).

204. З якого часу починається перебіг місячного строку для звернення до суду у справах про звільнення?

205. З якого часу профспілкова організація набуває правосуб'єктності?
З моменту легалізації(ст. 16 ЗУ «Про професійні спілки,їх права та гарантії діяльності).
Профспілки, їх об'єднання легалізуються шляхом повідомлення на відповідність заявленому статусу.
Легалізація всеукраїнських профспілок та їх об'єднань, інших профспілок та їх об'єднань здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань.
Для легалізації профспілок, об'єднань профспілок їх засновники або керівники виборних органів подають заяви. До заяви додаються статут (положення), протокол з'їзду, конференції, установчих або загальних зборів членів профспілки з рішенням про його затвердження, відомості про виборні органи, наявність організацій профспілки у відповідних адміністративно-територіальних одиницях, про засновників об'єднань.
На підставі поданих профспілкою, об'єднанням профспілок документів легалізуючий орган у місячний термін підтверджує заявлений статус за ознаками, визначеними статтею 11 цього Закону, включає профспілку, об'єднання профспілок до реєстру об'єднань громадян і видає профспілці, об'єднанню профспілок свідоцтво про легалізацію із зазначенням відповідного статусу.
Легалізуючий орган не може відмовити в легалізації профспілки, об'єднання профспілок.

206. З якою метою Велика Палата Верховного Суду може діяти в якості суду касаційної інстанції?
З метою забезпечення однакового застосування норм права касаційними судами (п. 1 ч. 2 ст. 45 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

207. З якою метою може використовуватись житло, наймачем якого є юридична особа?
Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб (ч. 2 ст. 813 ЦК).

208. З якою метою проводиться попереднє судове засідання?
У зв’язку зі змінами в ЦПК питання буде пере формульоване, але надамо відповідь на близьке за змістом питання
Стаття 196. Мета і строк проведення підготовчого засідання
1. Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Стаття 189. Завдання та строк підготовчого провадження
1. Завданнями підготовчого провадження є:
1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу;
2) з’ясування заперечень проти позовних вимог;
3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів;
4) вирішення відводів;
5) визначення порядку розгляду справи;
6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

 209. З якою метою створюються берегові смуги водних шляхів?
Для проведення робіт, пов'язаних з судноплавством (ч. 1 ст. 92 Водного кодексу України).

210. З якою періодичністю відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" здійснюється контроль за витрачанням Національним агентством з питань запобігання корупції коштів?
Один раз на два роки (ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про запобігання корупції»).

211. За договором найму житла, укладеного між Акціонерним товариством (наймодавець) та Р. (наймач) строком на 2 роки, останньому була надана в користування однокімнатна квартира. Протягом усього строку дії договору Р. належним чином виконував обов'язки наймача. У день закінчення строку дії договору наймодавець листом повідомив наймача про те, що відносини найму житла припинились у зв'язку із закінченням строку дії договору, і що Р. повинен звільнити житло, оскільки надалі воно буде використовуватись для проживання в ньому працівників Акціонерного товариства. Р. відмовився звільняти квартиру. Акціонерне товариство звернулось із позовом до Р. про виселення його із квартири. З чого має виходити суд при ухваленні рішення?
Ч. 1 ст. 822 ЦК: не пізніше ніж за три місяці до спливу строку договору найму житла наймодавець може запропонувати наймачеві укласти договір на таких самих або інших умовах чи попередити наймача про відмову від укладення договору на новий строк. Якщо наймодавець не попередив наймача, а наймач не звільнив помешкання, договір вважається укладеним на таких самих умовах і на такий самий строк.

212. За договором найму житла, укладеного між М. (наймодавець) та В. (наймач), останньому переданий у користування житловий будинок. В. належним чином виконував обов'язки наймача за договором. Через 15 місяців після укладення договору найму М. попередив В. про те, що через два місяці договір найму житлового будинку буде розірваним, оскільки у зв'язку із одруженням сина даний будинок потрібен М. для проживання у ньому його разом з дружиною та донькою. Через два місяці В. відмовився звільняти житловий будинок, і М. звернувся із позовом про розірвання договору найму. З чого має виходити суд при ухваленні рішення?
Ч. 3 ст. 825 ЦК: договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім'ї. Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

Ч. 3 ст. 168 ЖК Укр. не застосовується, так як: за часом ЦК Укр. прийнятий пізніше та відповідно до ч. 3 ст. 810 ЦК є спеціальним законом для цих правовідносин (До договору найму житла, крім найму житла, що є об'єктом права державної або комунальної власності, застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.)

213. За домовленістю сторін припинення зобов'язання можливо зарахуванням зустрічних однорідних вимог. В яких випадках не допускається зарахування зустрічних вимог?
(ст. 602 ЦК)
Не допускається зарахування зустрічних вимог:
1) про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю;
2) про стягнення аліментів;
4) у разі спливу позовної давності;
5) в інших випадках, встановлених договором або законом.

214. За заявою позивача Верховний Суд України в порядку перегляду судових рішень скасував рішення апеляційного суду та ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, залишивши в силі рішення суду першої інстанції. Позивач у зв'язку з розглядом справи у Верховному Суді України поніс судові витрати, а саме - судовий збір і витрати на правову допомогу. Що має зробити позивач для отримання відшкодування понесених судових витрат?
Новий ЦПК.
Ч. 13 ст. 141 ЦПК, Якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Ч. 8 ст. 141 ЦПК Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв’язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).
Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п’яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.
У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 270 ЦПК суд, що ухвалив рішення, може за заявою осіб, які беруть участь у справі, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

215. За ким законодавство не передбачає збереження місця роботи?
Місце роботи зберігається за:
працівниками, обраними на виборні посади (ст. 118 КЗпПУ);
на час виконання державних або громадських обов'язків, у т.ч. за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом (ст. 119 КЗпПУ);
відрядженими працівниками (ст. 121 КЗпПУ);
при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва (ст. 122 КЗпПУ);
при впровадженні винаходу, корисної моделі, промислового зразка або раціоналізаторської пропозиції на іншому підприємстві, в установі, організації за працівниками зберігається посада за місцем постійної роботи (ст. 126 КЗпПУ);
за працівниками, які перебувають у відпустці (ст. 2 ЗУ «Про відпустки»).

216. За кошти, отримані на весіллі, подружжя купило: дружині шубу, чоловіку -шкіряну куртку та меблі в квартиру. Чи належать усі придбані речі подружжю на праві спільної сумісної власності?
Ні. Шуба і куртка є особистою приватною власністю як речі індивідуального користування (ч. 2 ст. 57 СК), а меблі – спільною сумісною власністю подружжя (ст. 60 СК).

217. За наявності сукупності яких умов працівник може бути притягнутий до матеріальної відповідальності?
Згідно з ч.2 ст.130 КЗпП умовами настання матеріальної відповідальності працівника є:
1) пряма дійсна шкода;
2) протиправна поведінка працівника;
3) вина в діях чи бездіяльності працівника;
4) прямий причинний зв’язок між протиправною і винною дією чи бездіяльністю працівника і шкодою, яка настала (Узагальнення Практики застосування судами законодавства, що регулює матеріальну відповідальність працівників за шкоду, заподіяну роботодавцю, ПП ВССУ від 11.12.2015 № 12).

218. За поданням якого органу Президент України здійснює призначення на посаду судді?
Вищої ради правосуддя (ст. 128 Конституції).

219. За положеннями Цивільного кодексу України, авторське право не поширюється на:
Авторське право не поширюється на ідеї, процеси, методи діяльності або математичні концепції як такі (ч. 3 ст. 433 ЦК).

220. За рахунок який коштів здійснюються роботи з нанесення знятої ґрунтової маси на малопродуктивні землі?
роботи з нанесення знятої  ґрунтової маси  на  малопродуктивні землі здійснюються за бажанням власників або землекористувачів,  у  тому  числі  орендарів,  цих  земельних ділянок за їх рахунок.  (ст. 52 ЗУ «Про охорону земель»).

221. За рішенням якого органу здійснюється повернення самовільно зайнятих земельних ділянок?
Суду (ч. 3 ст. 212 ЗК).

222. За умови використання яких земельних ділянок громадяни та юридичні особи звільняються від плати за землю?
Земельних ділянок, що перебувають у стадії сільськогосподарського освоєння (ст. 205 ЗК).

223. За усною згодою дружини чоловік поклав спільні кошти в банк на депозит. Строк дії депозитного договору продовжувався автоматично. Через деяких час вони вирішили розірвати шлюб. Який правовий режим поширюється на цей депозит?
Спільна сумісна власність подружжя.
 Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя (ст. 61 СК).

224. За участю яких осіб проводиться попереднє судове засідання?
За участю сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (ст. 130 ЦПК України).

225. За чиєю пропозицією Верховна Рада України може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України?
Верховна Рада України за пропозицією Президента України або не менш як третини від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України (ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про КМУ»).

226. За чий рахунок здійснюються заходи щодо приведення самовільно зайнятих земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будівельних споруд?
За рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки (ч. 2 ст. 212 ЗК України).

227. За який строк орендодавець має право отримати орендну плату від орендаря у разі розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення?
За шість місяців (ч. 2 ст. 32 ЗУ «Про оренду землі»).

228. За якими критеріями здійснюється поділ юридичних осіб публічного та приватного права?
За порядком створення юридичних осіб.
Юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права.
Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування (ч. 2 ст. 81 ЦК).

229. За яких обов’язкових умов допускається обмеження права на свободу вираження поглядів, передбаченого ст.10 Європейської конвенції захисту прав людини і основоположних свобод?
В інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб, для запобігання розголошенню конфіденційної інформації або для підтримання авторитету і безсторонності суду (ст. 10 Конвенції).

230. За яких обставин допит малолітніх свідків проводиться в присутності батьків,усиновлювачів, опікунів, піклувальників?
Новий ЦПК ст.. 232
1. Допит малолітніх свідків і, за розсудом суду, неповнолітніх свідків проводиться в присутності батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, якщо вони не заінтересовані у справі, або представників органів опіки та піклування, а також служби у справах дітей.

231. За яких обставин забороняється утворення і діяльність політичних партій в Україні?
Утворення і діяльність політичних партій забороняється, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на:
1) ліквідацію незалежності України;
2) зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;
3) порушення суверенітету і територіальної цілісності України;
4) підрив безпеки держави;
5) незаконне захоплення державної влади;
6) пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі;
7) посягання на права і свободи людини;
8) посягання на здоров'я населення;
9) пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки (ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про політичні партії»).

232. За яких обставин зміст особистих паперів, листів, записів телефонних розмов, телеграм та інших видів кореспонденції фізичних осіб може бути оголошений і досліджений у відкритому судовому засіданні?
Новий ЦПК, ст. 236
1. Зміст особистих паперів, листів, записів телефонних розмов, телеграм та інших видів кореспонденції фізичних осіб може бути досліджений у відкритому судовому засіданні або оголошений за клопотанням учасника справи лише за згодою осіб, визначених Цивільним кодексом України.

233. За яких обставин нещасний випадок вважається таким, що пов'язаний звиробництвом?
Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов'язаний з виробництвом, і складається акт за формою Н-1, є:
1) виконання потерпілим трудових (посадових) обов'язків за режимом роботи підприємства, у тому числі у відрядженні;
2) перебування на робочому місці, на території підприємства* або в іншому місці для виконанням потерпілим трудових (посадових) обов'язків чи завдань роботодавця з моменту прибуття потерпілого на підприємство до його відбуття, що фіксується відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства, в тому числі протягом робочого та надурочного часу;
3) підготовка до роботи та приведення в порядок після закінчення роботи знарядь виробництва, засобів захисту, одягу, а також здійснення заходів щодо особистої гігієни, пересування по території підприємства перед початком роботи і після її закінчення;
4) виконання завдань відповідно до розпорядження роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні, святкові та неробочі дні;
5) проїзд на роботу чи з роботи на транспортному засобі, що належить підприємству, або іншому транспортному засобі, наданому роботодавцем відповідно до укладеного договору;
6) використання власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за письмовим дорученням роботодавця чи безпосереднього керівника робіт;
7) виконання дій в інтересах підприємства, на якому працює потерпілий, тобто дій, які не належать до його трудових (посадових) обов'язків, зокрема із запобігання виникненню аварій або рятування людей та майна підприємства, будь-які дії за дорученням роботодавця; участь у спортивних змаганнях, інших масових заходах та акціях, які проводяться підприємством самостійно або за рішенням органів управління за наявності відповідного розпорядження роботодавця;
8) ліквідація наслідків аварії, надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру на виробничих об'єктах і транспортних засобах, що використовуються підприємством;
9) надання підприємством шефської (благодійної) допомоги іншим підприємствам, установам, організаціям за наявності відповідного рішення роботодавця;
10) перебування потерпілого у транспортному засобі або на його стоянці, на території вахтового селища, у тому числі під час змінного відпочинку, якщо настання нещасного випадку пов'язане з виконанням потерпілим трудових (посадових) обов'язків або з впливом на нього небезпечних чи шкідливих виробничих факторів чи середовища;
11) прямування потерпілого до об'єкта (між об'єктами) обслуговування за затвердженим маршрутом або до будь-якого об'єкта за дорученням роботодавця;
12) прямування потерпілого до місця чи з місця відрядження згідно з установленим завданням, у тому числі на транспортному засобі будь-якого виду та форми власності;
13) раптова серцева смерть потерпілого внаслідок гострої серцево-судинної недостатності під час перебування на підземних роботах (видобування корисних копалин, будівництво, реконструкція, технічне переоснащення і капітальний ремонт шахт, рудників, копалень, метрополітенів, підземних каналів, тунелів та інших підземних споруд, проведення геологорозвідувальних робіт під землею) або після підйому потерпілого на поверхню з даною ознакою, що підтверджено медичним висновком;
14) скоєння самогубства працівником плавскладу на суднах морського, річкового та рибопромислового флоту в разі перевищення обумовленого колективним договором строку перебування у рейсі або його смерті під час перебування у рейсі внаслідок впливу психофізіологічних, небезпечних чи шкідливих виробничих факторів;
15) оголошення потерпілого померлим унаслідок його зникнення, пов'язаного з нещасним випадком під час виконання ним трудових (посадових) обов'язків;
16) заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв'язку з виконанням ним трудових (посадових) обов'язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування, крім випадків з'ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів;
17) одержання потерпілим травми або інших ушкоджень внаслідок погіршення стану його здоров'я, яке сталося під впливом небезпечного виробничого фактора чи середовища у процесі виконання ним трудових (посадових) обов'язків, що підтверджено медичним висновком;
18) раптове погіршення стану здоров'я потерпілого або його смерті під час виконання трудових (посадових) обов'язків внаслідок впливу небезпечних чи шкідливих виробничих факторів та/або факторів важкості чи напруженості трудового процесу, що підтверджено медичним висновком**, або якщо потерпілий не пройшов обов'язкового медичного огляду відповідно до законодавства, а робота, що виконувалася, протипоказана потерпілому відповідно до медичного висновку;
19) перебування потерпілого на території підприємства або в іншому місці роботи під час перерви для відпочинку та харчування, яка встановлюється згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, технологічної перерви, а також під час перебування на території підприємства у зв'язку з проведенням виробничої наради, одержанням заробітної плати, проходженням обов'язкового медичного огляду тощо або проведенням з дозволу чи за ініціативою роботодавця професійних та кваліфікаційних конкурсів, спортивних змагань та тренувань чи заходів, передбачених колективним договором, якщо настання нещасного випадку пов'язано з впливом небезпечних чи шкідливих виробничих факторів, що підтверджено медичним висновком
(п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві).

234. За яких обставин нещасний випадок, що стався з працівником, уважається нещасним випадком НЕВИРОБНИЧОГО характеру?
Обставинами, за яких нещасні випадки не визнаються такими, що пов'язані з виробництвом, є:
1) перебування за місцем постійного проживання на території польових і вахтових селищ;
2) використання в особистих цілях без відома роботодавця транспортних засобів, устаткування, інструментів, матеріалів тощо, які належать або використовуються підприємством (крім випадків, що сталися внаслідок їх несправності, що підтверджено відповідними висновками);
3) погіршення стану здоров'я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, а також їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо), що підтверджено відповідним медичним висновком, якщо це не пов'язано із застосуванням таких речовин у виробничому процесі чи порушенням вимог щодо їх зберігання і транспортування, або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп'яніння, до настання нещасного випадку був відсторонений від роботи відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору;
4) алкогольне, токсичне чи наркотичне сп'яніння, не зумовлене виробничим процесом, що стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин його настання, що підтверджено відповідним медичним висновком;
6) природна смерть, смерть від загального захворювання або самогубство (крім випадків, зазначених у пункті 15 цього Порядку), що підтверджено висновками судово-медичної експертизи та/або відповідною постановою про закриття кримінального провадження.
(п. 16 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві).

235. За яких умов виникає право власності на об'єкт нерухомості, що є самочинним будівництвом?
Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно (ч. 3 ст. 376 ЦК).

236. За яких умов договір дарування може бути визнаний недійсним?
ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК ВСУу справі № 6-372цс16 від 27.04.2016р.:
Відповідно до частини третьої статті 203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.  
Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним. Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом (частина перша статті 229 ЦК України).
Відповідно до статей 229–233 ЦК України правочин, вчинений під впливом помилки, обману, насильства, зловмисної домовленості представника однієї сторони з другою стороною або внаслідок впливу тяжкої обставини, є оспорюваним. Обставини, щодо яких помилилася сторона правочину (стаття 229 ЦК України), мають існувати саме на момент вчинення правочину. Особа на підтвердження своїх вимог про визнання правочину недійсним повинна довести, що така помилка дійсно була і має істотне значення. Помилка внаслідок власного недбальства, незнання закону чи неправильного його тлумачення однією зі сторін не може бути підставою для визнання правочину недійсним.
Відповідно до статті 717 ЦК України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.
За змістом статей 203, 717 ЦК України договір дарування вважається укладеним, якщо сторони мають повне уявлення не лише про предмет договору, а й досягли згоди щодо всіх його істотних умов. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не вважається договором дарування, правовою метою якого є передача власником свого майна у власність іншої особи без отримання взаємної винагороди.
Ураховуючи викладене, особа на підтвердження своїх вимог про визнання правочину недійсним повинна довести на підставі належних і допустимих доказів, у тому числі пояснень сторін і письмових доказів, наявність обставин, які вказують на помилку, – неправильне сприйняття нею фактичних обставин правочину, що вплинуло на її волевиявлення, і що ця помилка дійсно була і має істотне значення. Такими обставинами є: вік позивача, його стан здоров'я та потреба у зв'язку із цим у догляді й сторонній допомозі; наявність у позивача спірного житла як єдиного; відсутність фактичної передачі спірного нерухомого майна за оспорюваним договором дарувальником обдаровуваному та продовження позивачем проживати в спірній квартирі після укладення договору дарування.
Отже, наявність чи відсутність помилки – неправильного сприйняття позивачем фактичних обставин правочину, що вплинуло на волевиявлення особи під час укладення договору дарування замість договору довічного утримання, суд визначає не тільки за фактом прочитання сторонами тексту оспорюваного договору дарування та роз'яснення нотаріусом суті договору, а й за такими обставинами, як: вік позивача, його стан здоров'я та потреба у зв'язку із цим у догляді й сторонній допомозі; наявність у позивача спірного житла як єдиного; відсутність фактичної передачі спірного нерухомого майна за оспорюваним договором дарувальником обдаровуваному та продовження позивачем проживати в спірній квартирі після укладення договору дарування.
Лише в разі встановлення цих обставин норми частинипершоїстатті 229 та статей 203 і 717 ЦКУкраїни у сукупності вважаються правильно застосованими.

237. За яких умов договір найму житла вважається пролонгованим (укладеним на тих самих умовах і на такий самий строк)?
Не пізніше ніж за три місяці до спливу строку договору найму житла наймодавець може запропонувати наймачеві укласти договір на таких самих або інших умовах чи попередити наймача про відмову від укладення договору на новий строк. Якщо наймодавець не попередив наймача, а наймач не звільнив помешкання, договір вважається укладеним на таких самих умовах і на такий самий строк. (ст. 822 ЦК)

238. За яких умов електронний цифровий підпис прирівнюється до власноручного підпису відповідно до ЗУ "Про електронний цифровий підпис"?
Електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) у разі, якщо:
електронний цифровий підпис підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису;
під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення електронного цифрового підпису;
особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті (ст. 3 ЗУ «Про електронний цифровий підпис»).

239. За яких умов Конституція України НЕ може бути змінена?
В умовах воєнного або надзвичайного стану (ст. 157 Конституції).

240. За яких умов майно НЕ вважається таким, що вибуло з володіння власника поза його волею?
Відповідно до закріпленого в статті 387 ЦК України загального правила власник має необмежене право витребувати майно із чужого незаконного володіння.
Витребування майна шляхом віндикації застосовується до відносин речово-правового характеру, зокрема якщо між власником і володільцем майна немає договірних відносин і майно перебуває у володільця не на підставі укладеного з власником договору (з правової позиції ВСУ, постанова від 16.09.2015р. у справі № 6-1203цс15).
Тобто майно, передане власником іншій особі у володіння або користування за договором між ними, не може вважатися таким, що вибуло з володіння власника не з його волі.

241. За яких умов може бути застосований речово-правовий спосіб захисту права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння? (негаторний позов)
За умови, що власник має майно у своєму володінні, однак протиправна поведінка інших осіб перешкоджає йому здійснювати права користування та розпорядження ним.
Стаття 391 ЦК. Захист права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння
1. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

242. За яких умов на житловий будинок НЕ може бути звернуто стягнення?
Ч. 1 ст. 50 ЗУ «Про виконавче провадження»: звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

243. За яких умов НЕ дозволяється вносити зміни до Конституції України?
В умовах воєнного або надзвичайного стану (ст. 157 Конституції).

244. За якої підстави суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків, не позбавляючи їх батьківських прав?
Суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2 - 5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання (ч. 1 ст. 170 СК).
Пункти 2-5 ст. 164 СК:
2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

245. За якої умови (умов) договір, укладений виконавчим органом товариства, може бути визнаний недійсним?
ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК Верховного Суду України у справі про визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між юридичною та фізичною особами, з підстав відсутності у представника юридичної особи (директора товариства) повноважень. Справа № № 6 - 62 цс 16, від 27.04.2016
Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 27 квітня 2016 року розглянув справу № 6 - 62 цс 16, предметом якої був спір про визнання договору купівлі-продажу нежилого приміщення недійсним.
При розгляді цієї справи Верховний Суд України зробив правовий висновок, відповідно до якого з огляду на приписи статей 92, 203, 215 ЦК України, договір, укладений від імені юридичної особи її виконавчим органом (директором) з третьою особою, може бути визнаний недійсним із підстав порушення цим органом установленого обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи, якщо відповідні обмеження існували на момент укладення оспорюваного договору.
У разі визнання судом недійсним рішення загальних зборів учасників товариства, яким визначені повноваження виконавчого органу, це рішення є недійсним з моменту його прийняття. Для вирішення в подальшому спору про визнання недійсним договору, укладеного виконавчим органом товариства в той період, коли рішення загальних зборів учасників товариства було дійсне, зазначена обставина має правове значення. Вона підтверджує, що станом на час укладення оспорюваного договору повноваження щодо представництва юридичної особи у виконавчого органу були відсутні чи обмежені.
Разом із тим, частина третя статті 92 ЦК України встановлює виняток із загального правила щодо визначення правових наслідків вчинення правочину представником із перевищенням повноважень. Для третьої особи, яка уклала договір із юридичною особою, обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи, в тому числі й повноважень виконавчого органу товариства, загалом не мають юридичної сили, хоча б відповідні обмеження й існували на момент укладення договору.
З огляду на наведене, визнання судом недійсним рішення загальних зборів учасників товариства саме по собі не може слугувати єдиною підставою для висновку про недійсність договору. Такий договір може бути визнаний недійсним із зазначених підстав у тому разі, якщо буде встановлено, що сама третя особа, контрагент юридичної особи за договором, діяла недобросовісно і нерозумно.

246. За якої умови громадяни можуть проводити публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії?
Завчасно сповістити про їх проведення органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування (ст. 39 Конституції, Рішення КСУ від 08.09.2016 № 6-рп/2016).

247. За якої умови громадяни України мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації?
Завчасно сповістити про їх проведення органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування (ст. 39 Конституції).

248. За якої умови допускається вихід з громадянства України?
Вихід з громадянства України допускається, якщо особа набула громадянство іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те, що громадянин України набуде її громадянство, якщо вийде з громадянства України (ст. 18 ЗУ «Про громадянство України»).
Це буквальна відповідь на питання. У ст.. 18 Закону встановлений обширний список підстав за яких особа може вийти з громадянства України.

249. За якої умови є можливим повторне подання законопроекту про внесення змін до розділів I, III і XIII Конституції України з одного й того самого питання?
Повторне подання законопроекту про внесення змін до розділів I, III і XIII цієї Конституції з одного й того самого питання можливе лише до Верховної Ради України наступного скликання (ст. 156 Конституції).

250. За якої умови переглядається орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб?
За згодою сторін (ст. 23 ЗУ «Про оренду землі»).


Питання №№ 151 - 200                                                          Питання №№ 251 - 300


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів