Тестові запитання №№ 101 - 150 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів


 Відповіді підготовлені та надані колективом суддів та зазнали редакційних правок з мого боку.


101. Що є вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю?
Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. (ч. 1 ст. 145 ЦК)

102. В якому із наведених нижче товариств засновником НЕ може бути одна особа?
Повне або командитне товариство.
Стаття 114. ЦК Укр.Учасники господарського товариства
1. Учасником господарського товариства може бути фізична або юридична особа.
Обмеження щодо участі у господарських товариствах може бути встановлено законом.
2. Господарське товариство, крім повного і командитного товариств, може бути створене однією особою, яка стає його єдиним учасником.


Товариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа. Особа може бути учасником лише одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника. (ч. 2 ст. 141 ЦК)

103. Дієздатність товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється через…
Стаття 92 ЦК. Цивільна дієздатність юридичної особи
Юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.
У випадках, встановлених законом, юридична особа може набувати цивільних прав та обов'язків і здійснювати їх через своїх учасників.
Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень. У відносинах із третіми особами обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи не має юридичної сили, крім випадків, коли юридична особа доведе, що третя особа знала чи за всіма обставинами не могла не знати про такі обмеження.

Стаття 145 ЦК. Управління товариством з обмеженою відповідальністю
Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників.
У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства.
Компетенція виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю, порядок ухвалення ним рішень і порядок вчинення дій від імені товариства встановлюються цим Кодексом, іншим законом і статутом товариства.

104. Установчим документом командитного товариства є…
Командитне товариство створюється і діє на підставі засновницького договору. Засновницький договір підписується усіма повними учасниками. (ч. 1 ст. 134 ЦК)

105. Яка юридична особа може мати комерційне (фірмове) найменування?
Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування. Комерційне (фірмове) найменування юридичної особи може бути зареєстроване у порядку, встановленому законом. (ч. 2 ст. 90 ЦК)

106. З якого моменту вважається завершеним припинення юридичних осіб шляхом злиття?
Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. (ч. 2 ст. 104 ЦК)

107. Установчим документом повного товариства є…
Повне товариство створюється і діє на підставі засновницького договору. Засновницький договір підписується всіма його учасниками. (ч. 1 ст. 120 ЦК)

108. Чи відповідають учасники повного товариства за його зобов'язаннями?
Так.
Повним є товариство, учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність за його зобов'язаннями усім майном, що їм належить. (ч. 1 ст. 119 ЦК).
Стаття 124 ЦК. Відповідальність учасників повного товариства за його зобов'язаннями
У разі недостатності у повного товариства майна для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі учасники повного товариства солідарно відповідають за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, на яке може бути звернене стягнення.
Учасник повного товариства відповідає за боргами товариства незалежно від того, виникли ці борги до чи після його вступу в товариство.
Учасник повного товариства, який вибув із товариства, відповідає за зобов'язаннями товариства, що виникли до моменту його вибуття, рівною мірою з учасниками, що залишилися, протягом трьох років з дня затвердження звіту про діяльність товариства за рік, у якому він вибув із товариства.
Учасник повного товариства, який сплатив повністю борги товариства, має право звернутися з регресною вимогою у відповідній частині до інших учасників, які несуть перед ним відповідальність пропорційно своїм часткам у складеному капіталі товариства.

109. Назвою виконавчого органу товариства відповідно до установчих документів або закону може бути…
Назвою виконавчого органу товариства відповідно до установчих документів або закону може бути "правління", "дирекція" тощо. (ч. 4 ст. 99 ЦК).

110. Виробничі кооперативи належать до…
Товариств, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства) (ч. 1 ст. 84 ЦК)
Виробничим кооперативом є добровільне об'єднання громадян на засадах членства для спільної виробничої або іншої господарської діяльності, яка базується на їхній особистій трудовій участі та об'єднанні його членами майнових пайових внесків. Статутом кооперативу та законом може бути передбачено участь у діяльності виробничого кооперативу на засадах членства також інших осіб. (ч. 1 ст. 163 ЦК)

111. Товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками можуть бути створені в таких організаційно-правових формах…
Товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи. (ч. 1 ст. 84 ЦК)

112. Що не вказують в статуті товариства?
У статуті товариства вказуються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом. (ч. 1 ст. 88 ЦК)

113. Представник здійснює свої повноваження…
від імені другої сторони, яку представляє (ч. 1 ст. 237 ЦК України);
… на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства (ч. 3 ст. 237 ЦК України).
особисто. Він може передати своє повноваження частково або в повному обсязі іншій особі, якщо це встановлено договором або законом між особою, яку представляють, і представником, або якщо представник був вимушений до цього з метою охорони інтересів особи, яку він представляє (ч. 1 ст. 240 ЦК України);
за довіреністю (ст. 244 ЦК України);
… до 1) закінчення строку довіреності; 2) скасування довіреності особою, яка її видала; 3) відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю; 4) припинення юридичної особи, яка видала довіреність; 5) припинення юридичної особи, якій видана довіреність; 6) смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності; 7) смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності (ч. 1 ст. 248 ЦК України).

114. Обсяг повноважень законного представника та їх зміст визначаються…
законом (ст. 242 ЦК України; на відміну від представництва на підставі довіреності, де – волевиявленням довірителя).
Ст. 242 ЦК України - Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною.

115. Особа, яка видала довіреність, може в будь-який час її скасувати, окрім…
Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення. Відмова від цього права є нікчемною. (ч. 1 ст. 249 ЦК)

116. Не є об'єктом цивільних прав…
Об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага. (ст. 177 ЦК)

117. Строком є…
Строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. ( ч. 1 ст. 251 ЦК)

118. Строк, що визначений роками, спливає…
Строк, що визначений роками, спливає у відповідні місяць та число останнього року строку. ( ч. 1 ст. 254 ЦК).

119. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю…
Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. (ст. 257 ЦК)

120. З якого моменту починається перебіг позовної давності у разі  порушення права або інтересу неповнолітньої особи?
У разі порушення цивільного права або інтересу неповнолітньої особи позовна давність починається від дня досягнення нею повноліття. (ч. 4 ст. 261 ЦК)

121. Перебіг позовної давності переривається…
Стаття 264 ЦК. Переривання перебігу позовної давності
1.                Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку.
2.                Позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.
3.                Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

122. На які вимоги позовна давність не поширюється?
Стаття 268 ЦК. Вимоги, на які позовна давність не поширюється
Позовна давність не поширюється:
на вимогу, що випливає із порушення особистих немайнових прав, крім випадків, встановлених законом;
на вимогу вкладника до банку (фінансової установи) про видачу вкладу;
на вимогу про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, крім випадків завдання такої шкоди внаслідок недоліків товару, що є рухомим майном, у тому числі таким, що є складовою частиною іншого рухомого чи нерухомого майна, включаючи електроенергію;
на вимогу страхувальника (застрахованої особи) до страховика про здійснення страхової виплати (страхового відшкодування);
на вимогу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного матеріального резерву, стосовно виконання зобов'язань, що випливають із Закону України "Про державний матеріальний резерв";
на вимогу про визнання недійсним правочину, предметом якого є відчуження гуртожитку як об’єкта нерухомого майна та/або його частини, на який поширюється дія Закону України"Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", про визнання недійсним свідоцтва про право власності на такий гуртожиток як об’єкт нерухомого майна та/або його частини, про визнання недійсним акта передачі такого гуртожитку як об’єкта нерухомого майна та/або його частини до статутного капіталу (фонду) товариства (організації), створеного у процесі приватизації (корпоратизації) колишніх державних (комунальних) підприємств.
2. Законом можуть бути встановлені також інші вимоги, на які не поширюється позовна давність.

123. Які наслідки настають у випадку, коли громадянин А. виконав своє грошове зобов’язання перед громадянином В. після спливу позовної давності, незнаючи про її закінчення?
Особа, яка виконала зобов'язання після спливу позовної давності, не має права вимагати повернення виконаного, навіть якщо вона у момент виконання не знала про сплив позовної давності. (ч. 1 ст. 267 ЦК)

124. Що таке інформація як об’єкт цивільних прав?
Стаття 200 ЦК. Інформація
Інформацією є будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.
Суб'єкт відносин у сфері інформації може вимагати усунення порушень його права та відшкодування майнової і моральної шкоди, завданої такими правопорушеннями.
Порядок використання інформації та захисту права на неї встановлюється законом.

125. Іваненко звернувся до суду із позовом, вказавши, що Петренко порушив його права, оскільки розмістив оголошення на стовпі про те, що Іваненко пропонує мешканцям кварталу послуги з ремонту покрівлі, натомість жодних документів про відповідний фах не має, виконує роботи неякісно, працює повільно, та закликав звертатись за такими послугами не до Іваненко, а до нього. У позовній заяві Іваненко зазначив, що дійсно не має відповідного фаху, натомість працює завжди якісно та швидко. Що має бути об'єктом цивільно-правового захисту у наведеній ситуації?
Особисте немайнове право на недоторканість ділової репутації позивача (ст. 299 ЦК України).
Гідність, ділова репутація (ст. ст. 297, 299 ЦК України).

126. За якої умови медична допомога може бути надана повнолітній дієздатній особі без її згоди?
У невідкладних випадках, за наявності реальної загрози життю фізичної особи, медична допомога надається без згоди фізичної особи або її батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника.(ч. 5 ст. 284 ЦК)

127. До яких речей відповідно до ЦК України відноситься підприємство як єдиний майновий комплекс?
Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю. (ч. 3 ст. 191 ЦК)

128. Безхазяйна нерухомість після спливу одного року з дня взяття на облік може переходити за рішенням суду…
Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. (ч. 2 ст. 335 ЦК)

129. В якому випадку припинення права власності відбувається без відшкодування власникові вартості майна?
У випадку конфіскації.
До особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду як санкція за вчинення правопорушення (конфіскація) у випадках, встановлених законом. Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно. (ч. 1 ст. 354 ЦК)

130. За яких умов виникає право власноті на об'єкт нерухомості, що є самочинним будівництвом?
Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. (ч. 3 ст. 376 ЦК)

131. Що складає зміст права власності?
Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. (ч. 1 ст. 317 ЦК)

132. Від імені українського народу право власності здійснюють…
Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, встановлених Конституцією України. (ч. 2 ст. 324 ЦК)

133. Чи набуває на нову річ право власності особа, яка самочинно переробила чужу річ?
Ні.
Особа, яка самочинно переробила чужу річ, не набуває право власності на нову річ і зобов'язана відшкодувати власникові матеріалу його вартість. (ч. 2 ст. 332 ЦК)

134. Рішення про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності приймає…
Суд.
Примусове відчуження  земельних  ділянок,  інших  об'єктів нерухомого  майна,  що  на  ній  розміщені,  з  мотивів суспільної необхідності здійснюється за рішенням суду. ( ч. 3 ст. 15 ЗУ «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності).

135. З якого моменту виникає право власності на житловий будинок?
Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).
Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.
Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.
(ч. 2 ст. 331 ЦК)

136. Протягом якого часу, з дня отримання повідомлення продавця про намір продати свою частку, зберігається за співвласником переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності на рухоме майно?
Протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення (ч. 2 ст. 362 ЦК)

137. Якщо особа заволоділа нерухомим майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред’явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю…
Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. (ч. 1 ст. 344 ЦК)

138. Від імені Українського народу права власника здійснюють…
Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, встановлених Конституцією України. (ч. 2 ст. 324 ЦК)

139. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють…
Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади. (ч. 2 ст. 326 ЦК)

140. Право власності за набувальною давністю на транспортні засоби…
Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. (ч. 1 ст. 344 ЦК)

141. До позовних вимог співвласника про переведення прав та обов’язків покупця у разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі застосовується позовна давність…
До таких вимог застосовується позовна давність в один рік. Ч. 4 ст. 362 ЦК України

142. Суб’єктами права власності на землю (земельну ділянку) є…
1. Суб'єктами права власності на землю (земельну ділянку) є фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади.
2. Іноземці, особи без громадянства можуть набувати право власності на землю (земельні ділянки) відповідно до закону.
3. Іноземні юридичні особи, іноземні держави та міжнародні організації можуть бути суб'єктами права власності на землю (земельну ділянку) у випадках, встановлених законом.
Чч. 1-3 ст. 374 ЦПК України

143. Власник житлового будинку, квартири…
1. Власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.
2. Власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.
Ст. 383 ЦПК України

144. Склад та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати…
2. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.
3. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими.
Законом може бути встановлено обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи.
Чч. 2-3 ст. 325 ЦПК України

145. Суб’єктами права спільної часткової власності можуть бути…
Суб'єктами права спільної часткової власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади.
Ч. 2 ст. 356 ЦПК України

146. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють…
Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування
Ч. 2 ст. 327 ЦПК України

147. Які права щодо земельної ділянки, на якій розміщений житловий будинок, переходять до покупця житлового будинку, за умови, що продавець мав право користування земельною ділянкою?
До особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).
Ч. 1 ст. 377 ЦК України

148. Для якого речового права на чуже майно  характерним є право власника вимагати від користувача знесення споруджених будівель та приведення земельної ділянки до попереднього стану при припиненні права користування земельною ділянкою?
Суперфіцій - це довгострокове, відчужуване та успадковуване право користування земельною ділянкою, переданою відплатно чи безоплатно особі для будівництва та експлуатації на ній будівель та споруд, на які в останньої виникає право власності.
1. У разі припинення права користування земельною ділянкою, на якій була споруджена будівля (споруда), власник земельної ділянки та власник цієї будівлі (споруди) визначають правові наслідки такого припинення.
У разі недосягнення домовленості між ними власник земельної ділянки має право вимагати від власника будівлі (споруди) її знесення та приведення земельної ділянки до стану, в якому вона була до надання її у користування.
Чч. 1-2 ст. 417 ЦК України;
Ст. ст. 395, 413 ЦК України

149. За яких умов майно НЕ вважається таким, що вибуло з володіння власника поза його волею?
якщо майно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень. 
Ч.2 ст. 388 ЦК України

150. Чи може суд застосувати з власної ініціативи реституцію як наслідок недійсності оспорюваного правочину, якщо такої вимоги не міститься в позовній заяві?
Вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою заінтересованою особою.
Суд може застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи.
Ч. 5 ст. 216 ЦК України
 

 Питання №№ 51 - 100                                                Питання №№ 151 - 200

Коментарі

  1. №137, ч.3 ст.344 ЦК - через 15 років з часу спливу позовної давності

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Питання 122, треба позовна давність не розповсюджується на вимоги про стягненн заробітної плати.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів