Відповіді на запитання №№ 551 - 600 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді надані та розміщуються з дозволу Юрія Феленко


551. У якому кримінальному провадженні можуть бути використані докази та відомості, одержані від запитуваної сторони в результаті виконання запиту про міжнародну правову допомогу?


Лише у кримінальному провадженні, якого стосувався запит, крім випадків, коли досягнуто домовленості про інше із запитуваною стороною
Стаття 553 КПК. Наслідки виконання запиту в іноземній державі
1. Докази та відомості, одержані від запитуваної сторони в результаті виконання запиту про міжнародну правову допомогу, можуть бути використані лише у кримінальному провадженні, якого стосувався запит, крім випадків, коли досягнуто домовленості про інше із запитуваною стороною.

552. У якому обсязі на прохання запитуючої сторони уповноважений (центральний) орган України має право забезпечити конфіденційність факту отримання запиту, його змісту та відомостей, отриманих у його результаті?
Стаття 556 КПК. Конфіденційність
1. На прохання запитуючої сторони уповноважений (центральний) орган України має право вжити додаткових заходів для забезпечення конфіденційності факту отримання запиту про міжнародну правову допомогу, його змісту та відомостей, отриманих у результаті його виконання.
2. За необхідності погоджуються умови та терміни збереження конфіденційних відомостей, отриманих у результаті виконання запиту.

553. У якому разі може бути розголошена інформація про викривача, який надає допомогу у запобіганні та протидії корупції?
Частина 3 статті 53 Закону України «Про запобігання корупції». Державний захист осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції
Інформація про викривача може бути розголошена лише за його згодою, крім випадків, встановлених законом.

554. Укажіть за які злочини, вчинені організованою групою чи злочинною організацією, підлягає кримінальній відповідальності організатор організованої групи чи злочинної організації?
Частина 1 статті 30 КК. Кримінальна відповідальність організаторів та учасників організованої групи чи злочинної організації
1. Організатор організованої групи чи злочинної організації підлягає кримінальній відповідальності за всі злочини, вчинені організованою групою чи злочинною організацією, якщо вони охоплювалися його умислом.

555. Укажіть на всі групи злочинів, за які може призначатися конфіскація майна? І -злочини проти миру та безпеки людства, незалежно від ступеня тяжкості та наявності корисливого мотиву; ІІ - тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини; ІІІ - злочини проти громадської безпеки, незалежно від ступеня тяжкості та наявності корисливого мотиву; ІV - злочини проти власності, незалежно від ступеня тяжкості та наявності корисливого мотиву; V - злочини проти основ національної безпеки України, незалежно від ступеня тяжкості та наявності корисливого мотиву; VI - корисливі злочини, незалежно від їх ступеня тяжкості.
ІІ - тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини;
ІІІ - злочини проти громадської безпеки, незалежно від ступеня тяжкості та наявності корисливого мотиву;
V - злочини проти основ національної безпеки України, незалежно від ступеня тяжкості та наявності корисливого мотиву.
Частина 2 статті 59 КК. Конфіскація майна.

556. Укажіть обставину, яка НЕ відноситься до обставин, що виключають злочинність діяння.
Залежно від варіантів відповідей.
Обставини, що виключають злочинність діяння (ст.ст. 36-43 КК):
- необхідна оборона,
- уявна оборона,
- затримання особи, що вчинила злочин,
- крайня необхідність,
- фізичний або психічний примус,
- виконання наказу або розпорядження,
- діяння пов’язане з ризиком,
- виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

557. Укажіть у якому із зазначених випадків строки покарання можуть обчислюватися в днях?
Залежно від варіантів відповідей.
Арешт, який застосовується до неповнолітніх, встановлюється на строк від 15 до 45 діб.

558. Укажіть, вчинення якого злочину уповноваженою особою юридичної особи від імені та в інтересах цієї юридичної особи, є підставою для застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи?

559. Укажіть, який вид покарання НЕ може бути призначений як основний?
Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу та конфіскація майна (ч. 2 ст. 52 КК)

560. Укажіть, який із зазначених критеріїв НЕ є самодостатнім для визнання співучасника організатором злочину за змістом ч. 3 ст. 27 КК України?
Залежно від варіантів відповідей.
Частина 3 статті 27 КК. Види співучасників.
3. Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

561. Україною було відкладено запит компетентного органу іноземної держави у зв'язку з тим, що виконання запиту перешкоджатиме розслідуванню кримінального провадження в Україні. Які правові наслідки такого відкладення?
Залежно від варіантів відповідей.
Стаття 559 КПК. Відкладення надання міжнародної правової допомоги
1. Надання правової допомоги може бути повністю або частково відкладене, якщо виконання доручення перешкоджатиме досудовому розслідуванню або судовому розгляду, що триває в Україні.
562. Уповноваженою особою Національного агентства з питань запобігання корупції було складено протокол про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією. Який порядок направлення такого протоколу до суду?
Рішення НАЗК «Про затвердження Порядку оформлення протоколів про адміністративні правопорушення та внесення приписів Національним агентством з питань запобігання корупції» № 5 від 09.06.2016. 
11. Протокол про адміністративне правопорушення виноситься з урахуванням вимог абзацу першого пункту 12 цього розділу на розгляд Національного агентства, яке приймає рішення про направлення протоколу про адміністративне правопорушення до суду.
12. Протокол про вчинення адміністративних правопорушень, передбачених статтями 172-4–172-9 КУпАП, разом із копією рішення Національного агентства та іншими матеріалами у триденний строк з моменту його складення надсилається до місцевого загального суду за місцем вчинення корупційного правопорушення.
У разі вчинення корупційного або пов`язаного з корупцією правопорушення службовою особою, яка працює в апараті суду, протокол разом із копією рішення Національного агентства та іншими матеріалами надсилається до суду вищої інстанції для визначення підсудності.
У супровідному листі до протоколу про адміністративне правопорушення висловлюється клопотання про направлення до Національного агентства копії судового рішення у справі.
Копія протоколу про адміністративне правопорушення, копія рішення Національного агентства про направлення протоколу про адміністративне правопорушення до суду та копія супровідного листа залишаються у Національному агентстві та приєднуються до матеріалів електронної справи про адміністративні правопорушення.
13. Уповноважена особа Національного агентства, яка склала протокол про адміністративне правопорушення, одночасно з надісланням його до суду надсилає органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, де працює особа, яка притягається до відповідальності, повідомлення про складення протоколу із зазначенням характеру вчиненого правопорушення та норми закону, яку порушено.

563. Ухвала про роз'яснення судового рішення або відмову у його роз'ясненні може бути оскаржена…
Частина 4 статті 380 КПК. Роз’яснення судового рішення.
4. Ухвалу про роз'яснення судового рішення або відмову у його роз'ясненні може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз'яснення судового рішення, та учасниками судового провадження.
протягом семи днів з дня її оголошення (п. 2 ч. 2 ст. 395 КПК. Порядок і строки апеляційного оскарження).

564. Ухвалою слідчого судді було надано дозвіл на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж із зазначенням ідентифікаційних ознак особистого мобільного телефону особи, з якого планувалося знімати інформацію. Згодом слідчому стало відомо, що особа почала використовувати телефон свого брата для особистих розмов. Слідчий доручив оперативним підрозділам здійснювати зняття інформації з телефону брата особи. Яке значення отриманих відомостей за результатами проведення такого зняття?
Докази є недопустимими. Зняття інформації можливо лише на підставі ухвали слідчого судді.
Стаття 86 КПК. Допустимість доказу
1. Доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.
2. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

565. Ухвалою суду відмовлено в затвердженні угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним, якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.309 КК. Підставою для відмови в затвердженні угоди було те, що обвинувачений не відшкодував судових витрат у терміни, передбачені в угоді. Чи відповідає така ухвала вимогам закону?
Не відповідає. Перелік підстав відмови є вичерпним. В даному випадку можуть бути застосовані наслідки невиконання угоди.
Частина 7 статті 474 КПК. Загальний порядок судового провадження на підставі угоди.
7. Суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:
1) умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;
2) умови угоди не відповідають інтересам суспільства;
3) умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;
4) існують обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;
5) очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань;
6) відсутні фактичні підстави для визнання винуватості.

566. Участь якого суб'єкта кримінального провадження є обов'язковою при розгляді клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, якщо документи, які посвідчують користування спеціальним правом, не були тимчасово вилучені?
Підозрюваного, його захисника.
Частина 2 статті 151 КПК. Розгляд клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом
1. Клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом розглядається слідчим суддею не пізніше трьох днів з дня його надходження до суду за участю прокурора та/або слідчого, підозрюваного, його захисника.
2. Клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, якщо документи, які посвідчують користування спеціальним правом, не були тимчасово вилучені, може розглядатися лише за участю підозрюваного, його захисника.

567. Формою діяльності Рахункової палати…
Є засідання.
Стаття 25 Закону України «Про Рахункову палату». Засідання Рахункової палати
1. Основною організаційною формою діяльності Рахункової палати є засідання Рахункової палати, що проводяться у формі відкритих слухань, на яких мають право бути присутніми народні депутати України, представники державних органів, громадськості. Якщо оприлюднення інформації, що розглядатиметься на засіданні, може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину, з дотриманням вимог, передбачених частиною другою статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", можуть проводитися закриті засідання Рахункової палати.

568. Х. дізнався, що К. отримав заробітну плату і вирішив, що останній буде повертатися додому із значною сумою грошей. Перестрівши К. біля його приватного будинку, Х. погрожував негайно спалити його будинок, якщо той не віддасть усі гроші, які він має. Оскільки К. залишив заробітну плату на робочому місці, то Х. пред'явив вимогу передати йому всі наявні в К. заощадження наступного дня, підкріплюючи свою вимогу погрозою вбити К. Надайте кримінально-правову оцінку дій Х.
Частина 1 статті 189 КК. Вимагання.
1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання).

569. Х. при здійсненні покупок в супермаркеті у місці, де як він гадав відсутнє відеоспостереження, сховав пляшку дорогого імпортного алкоголю у внутрішній частині свого верхнього одягу з метою її викрадення, проте його дії були помічені оператором камери відеоспостереження. Х. був затриманий після подолання ним касової зони та несплати прихованого товару. Кваліфікуйте дії Х.
Частина 3 статті 15 КК (незакінчений замах) ч. 1 статті 185 КК (крадіжка).

570. Хто в Україні має виключне право визначати конституційний лад?
Стаття 5 Конституції України.
Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

571. Хто визнається суб'єктом злочину, передбаченого ст. 304 КК ("Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність")?
Особа, яка до моменту втягнення підлітка у злочинну діяльність або до вчинення всіх епізодів, що утворюють систематичність втягнення в інші види антигромадської діяльності, досягла 18-річного віку.
Стаття 304 КК. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність

572. Хто входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою?
Голова Верховного Суду.
Стаття 5 Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Склад Вищої ради правосуддя.
1. Вища рада правосуддя складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох - обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох - призначає Президент України, двох - обирає Верховна Рада України, двох - обирає з’їзд адвокатів України, двох - обирає всеукраїнська конференція прокурорів, двох - обирає з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.
Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою.

573. Хто є суб'єктом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК України)?
Особа, яка досягла 16-річного віку. Залежно від того, чи вчиняла особа предикатне діяння, вирішується питання щодо форм вчинення цього злочину, у яких вона може бути суб’єктом. По-перше, особа, котра не вчиняла предикатного діяння, може бути суб’єктом злочину при його вчиненні у формі будь-якої з дій, визначених ч. 1 ст. 209 КК, за умови, що вона усвідомлювала факт одержання коштів або майна іншими особами шляхом вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння. По-друге, особа, яка вчинила предикатне  діяння, відповідає лише за вчинення фінансової операції чи правочину з коштами або іншим майном, а також за вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на них, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, а за використання таких коштів або майна – лише в разі, коли воно полягало у вчиненні фінансової операції чи правочину (п. 15 ППВСУ «Про практику застосування судами законодавства про кримінальну відповідальність за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» № 5 від 15.04.2005).
Особа, яка брала участь як виконавець чи співучасник у здійсненні первинного злочину, внаслідок вчинення якого були одержанні кошти чи інше майно, а потім легалізувала їх, несе відповідальність за сукупністю цих злочинів.

574. Хто є суб'єктом права звернення до Конституційного Суду України з питань перевірки на предмет відповідності Конституції України (конституційності) законів України?
Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України, Верховний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рада Автономної Республіки Крим.
Стаття 40 Закону України «Про Конституційний Суд України». Суб'єкти права на конституційне подання з питань прийняття рішень Конституційним Судом України
Суб'єктами права на конституційне подання з питань прийняття рішень Конституційним Судом України у випадках, передбачених пунктом 1 статті 13 цього Закону, є Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України (підпис депутата не відкликається), Верховний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

575. Хто є суб'єктом проведення екстрадиційної перевірки?
Генеральна прокуратура України (на стадії досудового розслідування) та Міністерство юстиції України (на стадії судового розгляду або виконання вироку), або за їх дорученням відповідна регіональна прокуратура.
Стаття 587 КПК. Проведення екстрадиційної перевірки.
1. Екстрадиційна перевірка обставин, що можуть перешкоджати видачі особи, проводиться центральним органом України або за його дорученням чи зверненням відповідною регіональною прокуратурою.
2. Екстрадиційна перевірка здійснюється протягом шістдесяти днів. Цей строк може бути продовжено відповідним центральним органом України.
3. Матеріали екстрадиційної перевірки разом із висновком щодо такої перевірки надсилаються відповідному центральному органу України.
Стаття 574 КПК. Центральний орган України щодо видачі особи (екстрадиції)
1. Центральними органами України щодо видачі особи (екстрадиції), якщо інше не передбачено міжнародним договором України, є відповідно Генеральна прокуратура України та Міністерство юстиції України.
2. Генеральна прокуратура України є центральним органом України щодо видачі (екстрадиції) підозрюваних, обвинувачених у кримінальних провадженнях під час досудового розслідування.
3. Міністерство юстиції України є центральним органом України щодо видачі (екстрадиції) підсудних, засуджених у кримінальних провадженнях під час судового провадження або виконання вироку.
4. Центральні органи України щодо видачі особи (екстрадиції) відповідно до цього Кодексу:
1) звертаються до компетентних органів іноземних держав із запитами про видачу особи (екстрадицію), тимчасову видачу або транзитне перевезення;
2) розглядають запити компетентних органів іноземних держав про видачу особи (екстрадицію), тимчасову видачу або транзитне перевезення та приймають рішення щодо них;
3) організовують проведення екстрадиційної перевірки;
4) організовують прийом-передачу осіб, щодо яких прийнято рішення про видачу (екстрадицію), тимчасову видачу чи транзитне перевезення;
5) здійснюють інші повноваження, визначені цим розділом або міжнародним договором про видачу особи (екстрадицію).

576. Хто є суб'єктом складу втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність ст. 304 України)?
Особа, яка до моменту втягнення підлітка у злочинну діяльність або до вчинення всіх епізодів, що утворюють систематичність втягнення в інші види антигромадської діяльності, досягла 18-річного віку.
Стаття 304 КК. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність

577. Хто з вказаних суб’єктів є суб’єктом конституційного подання до Конституційного Суду України щодо відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість?
Президент України, Кабінет Міністрів України (ст. 41 Закону України «Про Конституційний Суд України»).

578. Хто з зазначених суб’єктів приводить новообраного Президента України до присяги?
Частина 2 статті 104 Конституції України.
Приведення Президента України до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України.

579. Хто з перелічених суб’єктів не входить до складу Ради національної безпеки і оборони України за посадою?
Залежно від варіантів відповідей.
Частина 5 ст. 107 Конституції України.
До складу Ради національної безпеки і оборони України за посадою входять Прем'єр-міністр України, Міністр оборони України, Голова Служби безпеки України, Міністр внутрішніх справ України, Міністр закордонних справ України.
580. Хто з перелічених суб’єктів не має права звертатися з конституційним поданням для офіційного тлумачення Конституції України?
Залежно від варіантів відповідей.
Мають право (стаття 41 Закону України «Про Конституційний Суд України»).
Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховний Суд України, Кабінет Міністрів України, інші органи державної влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування.

581. Хто з перелічених суб’єктів схвалює Програму діяльності Кабінету Міністрів України відповідно до Конституції України?
Верховна Рада України (п. 11 ст. 85 Конституції України).

582. Хто із зазначених осіб НЕ може бути виданий іноземній державі для притягнення до кримінальної відповідальності та віддання до суду?
Громадяни України.

583. Хто  із  зазначених  суб’єктів  уповноважений  визнавати  незаконними  акти, прийняті із порушенням антикорупційного законодавства?
Залежно від варіантів відповідей.
Суд.
Стаття 67 Закону України «Про запобігання корупції». Незаконні акти та правочини
1. Нормативно-правові акти, рішення, видані (прийняті) з порушенням вимог цього Закону, підлягають скасуванню органом або посадовою особою, уповноваженою на прийняття чи скасування відповідних актів, рішень, або можуть бути визнані незаконними в судовому порядку за заявою заінтересованої фізичної особи, об'єднання громадян, юридичної особи, прокурора, органу державної влади, зокрема Національного агентства, органу місцевого самоврядування.
Орган або посадова особа надсилає до Національного агентства протягом трьох робочих днів копію прийнятого рішення про скасування або одержаного для виконання рішення суду про визнання незаконними відповідних актів або рішень.
2. Правочин, укладений внаслідок порушення вимог цього Закону, може бути визнаним недійсним.

584. Хто має право відкликати з посад Голову Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України?
Голова ВРУ – Верховною Радою України (більшістю від конституційного складу за ініціативою не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради). Статті 76-77 Закону України «Про Регламент ВРУ».
Перший заступник і заступник – за рішенням Верховної Ради України в порядку, передбаченому ст.ст. 76-77 Закону. Стаття 79 Закону.

585. Хто  може  бути  суб'єктом  злочину,  передбаченого  ст.  114  (шпигунство)  КК України?
Іноземець або особа без громадянства, які досягли 16-річного віку.
Стаття 114 КК. Шпигунство.
1. Передача або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, якщо ці дії вчинені іноземцем або особою без громадянства.

586. Хто може висловити недовіру голові районної державної адміністрації?
Відповідна районна рада (стаття 34 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»).

587. Хто повинен закрити провадження у випадку, коли була встановлена відсутність події кримінального правопорушення у провадженні, в якому є підозрюваний?
Прокурор.
Частина 4 статті 284 КПК. Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи.
Прокурор приймає постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного з підстав, передбачених частиною першою цієї статті.

588. Хто постановляє ухвалу на проведення такої негласної слідчої (розшукової) дії, як зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж?
Слідчим суддею апеляційного суду.
Стаття 247 КПК. Слідчий суддя, який здійснює розгляд клопотань щодо негласних слідчих (розшукових) дій.
1. Розгляд клопотань, який віднесений згідно з положеннями цієї глави до повноважень слідчого судді, здійснюється слідчим суддею Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, апеляційного суду області, міст Києва та Севастополя, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

589. Хто приймає рішення про відкриття матеріалів досудового розслідування стороні захисту?
Прокурор.
Стаття 290 КПК. Відкриття матеріалів іншій стороні
1. Визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов'язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

590. Хто приймає рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України?
Президент України.
Частина 3 статті 90 Конституції України.

591. Хто скликає позачергові сесії Верховної Ради України?
Голова Верховної Ради України.
Частина 2 статті 83 Конституції України.

592. Хто та за яких умов здійснює призначення судді на посаду?

593. Хто уповноважений звільняти міністра закордонних справ України?
Верховна Рада України за поданням Президента України.
Стаття 18 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Звільнення з посади члена Кабінету Міністрів України.
1. Член Кабінету Міністрів України (крім Прем’єр-міністра України) може бути звільнений з посади Верховною Радою України:
3) за поданням Президента України - Міністр закордонних справ України та Міністр оборони України;

594. Хто уповноважений на розгляд питання про відвід слідчого під час досудового розслідування?
Слідчий суддя.
Частина 2 ст. 81 КПК. Порядок вирішення питання про відвід.
2. Усі інші відводи під час досудового розслідування розглядає слідчий суддя, а під час судового провадження - суд, який його здійснює.

595. Хто уповноважений приймати рішення про продовження строку досудового розслідування до 12 місяців?
Генеральним прокурором України чи його заступником. (ст. 294 КПК).

596. Хто формує персональний склад Ради національної безпеки і оборони України відповідно до Конституції України?
Президент України (ч. 4 ст. 107 Конституції України).

597. Цивільний позивач у судовому засіданні звернувся до суду з клопотанням про визнання допустимим доказом характеристики з місця роботи обвинуваченого, мотивуючи це тим, що відомості, які в ній зазначені, підтверджують обставини, які обтяжують покарання. Яке рішення повинен прийняти суд?
Відмовити в задоволенні клопотання. Цивільний позивач не є стороною кримінального провадження.
Стаття 93 КПК. Збирання доказів.
Стаття 3 КПК. Визначення основних термінів Кодексу
1. Терміни, що їх вжито в цьому Кодексі, якщо немає окремих вказівок, мають таке значення:
19) сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники;

598. Цивільний працівник оборонного підприємства С. мав доступ до державної таємниці у зв'язку з виконанням своїх службових обов'язків. Одного разу до нього підійшов незнайомець, який ніким не представився та запропонував С. за винагороду передати окремі документи, що містять державну таємницю у сфері оборони. С. погодився, скопіював через копіювальний апарат відповідні документи під грифом "таємно" та передав їх незнайомцю. Слідство виявило, що незнайомець був представником іноземної держави. Надайте кримінально-правову оцінку діям С. за умови, що С. не знав, що надав указані документи іноземному агенту.
Стаття 328 КК. Розголошення державної таємниці
1. Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства

599. Цивільним позивачем у кримінальному провадженні виступає ТОВ "А". Хто може бути представником цивільного відповідача - юридичної особи?
Стаття 63 КПК. Представник цивільного позивача, цивільного відповідача.
особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником;
керівник чи інша особа, уповноважена законом або установчими документами, працівник юридичної особи за довіреністю - у випадку, якщо цивільним позивачем, цивільним відповідачем є юридична особа.

600. Через 20 днів після обрання підозрюваному запобіжного заходу слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про зміну обраного запобіжного заходу. В клопотанні не було зазначено нових обставин, які не розглядалися слідчим суддею, проте було вказано, що, виходячи із інтересів досудового розслідування, доцільною є зміна запобіжного заходу. Яке рішення має право прийняти слідчий суддя?
Відмовити в задоволенні клопотання.
Частина 2 статті 200 КПК. Клопотання слідчого, прокурора про зміну запобіжного заходу.
2. У клопотанні про зміну запобіжного заходу обов'язково зазначаються обставини, які:
1) виникли після прийняття попереднього рішення про застосування запобіжного заходу;
2) існували під час прийняття попереднього рішення про застосування запобіжного заходу, але про які слідчий, прокурор на той час не знав і не міг знати.

Питання №№ 501 - 550                                                                  Питання  №№ 601 - 650


Коментарі

  1. Оксана Алтухова15 вересня 2017 р. о 09:33

    № 557 Стаття 73 КК. Обчислення строків покарання
    Строки покарання обчислюються відповідно в роках, місяцях та годинах. При заміні або складанні покарань, а також у разі зарахування попереднього ув'язнення допускається обчислення строків покарання у днях.

    ВідповістиВидалити
  2. Оксана Алтухова15 вересня 2017 р. о 10:30

    № 616
    ППВССУ від 11.12.2015 року № 13 Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод
    Не допускається також укладення угоди у провадженні щодо особливо тяжких злочинів незалежно від кола суб'єктів, яким завдано шкоди внаслідок вчинення таких кримінальних правопорушень, за винятком випадку, коли наявна сукупність таких обов'язкових умов: а) вчинено особливо тяжкий злочин, який згідно з ч. 5 ст. 216 КПК віднесено до підслідності Національного антикорупційного бюро України; б) підозрюваний чи обвинувачений у такому злочині попередньо (до укладення угоди про визнання винуватості) викрив іншу особу у вчиненні злочину, який віднесено до підслідності Національного антикорупційного бюро України (незалежно від ступеня тяжкості вчиненого останнім діяння та в межах якого кримінального провадження здійснюється досудове розслідування); в) інформація щодо вчинення злочину особою, яку викрито підозрюваним/обвинуваченим, підтверджується доказами. За відсутності хоча б однієї з цих умов суд має відмовити у затвердженні угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів