Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного цивільного суду

Відповіді переглянуті та перероблені  з урахуванням змін внесених новим ЦПК.

              Поки що не знайшов відповідей на три питання з практики ЄСПЛ, але це справа часу              Можливо у когось є відповіді на ці питання (виокремлені червоним), пишіть у коментарях. Ми всі будемо вам вдячні.


251. За якою виборчою системою в Україні проводяться вибори міського голови (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч)?

Вибори міського (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, що збігається відповідно з територією міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм або територією об’єднаної міської громади (далі - територія міста). (ч. 4 ст. 2 ЗУ «Про місцеві вибори»).

252. За якою процедурою працівники Національного антикорупційного бюро мають право витребувати оперативні матеріали та кримінальні провадження від інших правоохоронних органів?
За рішенням Директора Національного бюро, погодженим з прокурором (п. 2 ч. 1 ст. 17 ЗУ «Про Національне антикорупційне бюро України»).

253. За якою процедурою, згідно з Конституцією України, призначається Міністр закордонних справ України?
Верховною Радою України за поданням Президента України (п. 12 ст. 85 Конституції).

254. Завод пред'явив до Банку та Гришка позов у межах цивільної юрисдикції про визнання недійсним кредитного договору, укладеного між Заводом в особі директора Гришка та Банком. Позов обґрунтований тим, що договір був укладений внаслідок зловмисної домовленості директора заводу та представника Банку, внаслідок чого кредитні кошти були переведені на особисті рахунки директора Заводу. Яку ухвалу має постановити суддя на стадії відкриття провадження за таким позовом?
Новий ЦПК Укр..
Стаття 186. Відмова у відкритті провадження у справі
1. Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:
1) заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;

255. Загальну кількість суддів у суді загальної юрисдикції визначає:
Кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів (ст. 19 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

256. Зазначте відмінні риси спадкової трансмісії та спадкування за правом представлення.
За правом представлення онуки (правнуки), прабаба, прадід, племінники спадкодавця, двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку, яка належала б їх відповідному родичу, якби він був живий. Тобто це батько чи мати, дід чи баба, брат чи сестра спадкодавця, дядько чи тітка спадкодавця, що повинні були б успадковувати, але померли до відкриття спадщини (ст. 1266 ЦК – спадкування за правом представлення).
Якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія) (ст. 1276 ЦК).
Спадкову трансмісію слід відрізняти від спадкування за правом представлення:
1. Спадкова трансмісія можлива як при спадкуванні за законом, так і при спадкуванні за заповітом, в той час як спадкування за правом представлення виникає лише при спадкуванні за законом.
2. Спадкова трансмісія виникає тоді, коли трансмітент помер після відкриття спадщини, але не встиг її прийняти. При спадкуванні за правом представлення спадкоємець помирає до відкриття спадщини.
3. При спадковій трансмісії не обмежується коло спадкоємців - трансмісарів. Головне, щоб особа закликалася до спадкування після смерті трансмітента. Водночас, при спадкуванні за правом представлення ст. 1266 ЦК України обмежує коло спадкоємців.

257. Закладом охорони здоров'я була подана позовна заява про позбавлення батьківських прав Особу 1 та Особу 2 (батьків дитини) стосовно малолітніх Особи 3(2003 р. н.) та Особи 4 (2004 р. н.). До матеріалів справи надано у письмовій формі думку малолітніх дітей по даній справі. Чи має право суд постановити рішення в супереч думці дитини і за яких обставин?
Так.
Стаття 171 СК. Врахування думки дитини при вирішенні питань, що стосуються її життя
1. Дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім'ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім'ї.
2. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.
3. Суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

258. Залежно від способу утворення державні органи України поділяються на…
Виборні і призначувані.

259. Заповіт, складений і підписаний за заповідача особою, яка не мала на це права…
Є нікчемним (ч. 1 ст. 1257 ЦК).

260. Заявник в національних судах у справі щодо позбавлення його батьківських прав, не був залучений до розгляду справи, в результаті яких приймались рішення. Обмеження щодо його особистої участі було виправданим, оскільки було зумовлено забороною на в'їзд в Україну. В оскаржуваних провадженнях заявника представляв адвокат, якого він обрав самостійно. Яке право заявника було порушено?
Порушено передбачене ст. 8 Конвенції право на  повагу до сімейного життя.
Рішення ЄСПЛ у справі "Хант проти України" від 07.12.2006: «Заявник не був залучений в провадження, в результаті яких приймались рішення, в тій мірі, яка є достатньою для забезпечення захисту його інтересів, а державні органи вийшли за межі своєї дискреції і не забезпечили рівновагу між інтересами заявника та інших осіб. Таким чином, у цій справі права заявника, гарантовані статтею 8 Конвенції, були порушені.

261. Заявник-дочка батьків, які спільно проживали у державі-відповідачі, в якій законодавчо до 1996 року були заборонені розлучення, оскаржила неможливість бути спадкоємицею батьків через неможливість ними укладення шлюбу, пов'язану із забороною розірвання шлюбу за законодавством цієї держави. До якого висновку Європейський суд з прав людини дійшов при вирішення даної ситуації?

262. Заявники, сімейна пара іракського походження з трьома неповнолітніми дітьми, орендувала квартиру в м Стокгольмі на підставі договору комерційного найму. Угода включала зобов'язання наймачів не встановлювати "зовнішню антену і подібне обладнання" і дотримуватися "порядку і добрих звичаїв". При вселенні заявники використовували існуючу супутникову антену для прийому телевізійних програм на арабській мові і фарсі. Після зміни домовласника їм було вказано демонтувати антену, а коли вони не виконали цієї вимоги, їх повідомили про розірвання договору. Незважаючи на те, що вони прибрали існуючу антену і замінили її мобільним пристроєм на підставці, яка висувалася через кухонне вікно,домовласник порушив проти них судовий розгляд і виселив наймачів з орендованого приміщення. Яке право було порушено у відповідності до практики Європейського суду з прав людини?

263. Заявники, які спільно проживали у країні, в якій законодавчо з 1937 по 1996 роки були заборонені розлучення, оскаржили неможливість розірвання шлюбу до Європейського суду з прав людини. До якого висновку прийшов Європейський суд з прав людини в даному випадку?

264. Заявниця, яка походить з традиційної мусульманської сім'ї і вважає своїм релігійним обов'язком носити ісламську хустку, оскаржувала заборону на її носіння,встановлене університетськими правилами щодо одягу у вищому навчальному закладі. Яким чином Європейським судом з прав людини були визначені дії вищого навчального закладу у відповідності до Європейської конвенції захисту прав людини і основоположних свобод?:
Суд визнав, що правила, запроваджені Стамбульським університетом, які встановили обмеження стосовно носіння ісламських хусток, та заходи із забезпечення їх виконання були виправданими в принципі та пропорційними до існуючої мети, і тому можуть вважатися "необхідними в демократичному суспільстві" (рішення від 29.06.2004 Палати у справах "Лейла Шахін проти Туреччини" та "Зейнеп Текін проти Туреччини").

265. Заявниця, яка працювала особистим помічником декана, скаржилася на те, що її телефонні розмови, електронне листування і використання Інтернету на робочому місці підлягали контролю за рішенням заступника декана з метою уникнення надмірного використання обладнання коледжу в особистих цілях. Яким чином Європейський суд з прав людини визначив такі дії коледжу?
«Копланд проти Сполученого Королівства» (Coplandv. theUnitedKingdom)від 3 квітня 2007 року, заява No 62617/00 – ЄСПЛ визнав порушення статті 8 Конвенції (право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції) щодо моніторингу інформації про телефонні дзвінки, використання електронної пошти чи інтернету працівницею за відсутності відповідного закону для такого втручання, хоча не виключив ситуації, що такий моніторинг може в деяких випадках бути визнано «необхідним в демократичному суспільстві» і з законною метою, проте, з огляду на відсутність законності втручання, ЄСПЛ не розглядав питання необхідності в цій справі.

266. Звільнення з якої підстави є дисциплінарним стягненням?
Звільнення як захід дисциплінарного стягнення — це розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу на підставі пунктів:
- 3 (систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення);
- 4 (прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин),
- 7 (появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння);
- 8 (вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського вплив),
- статті 40 і пункту 1 статті 41 КЗпП, а саме: одноразового грубого порушення трудових обов'язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, установи, організації, його заступниками, а також службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєно персональні звання, і службовими особами державної контрольно-ревізійної служби та органів державного контролю за цінами
(п. 22 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 року № 9; далі — Постанова № 9).

267. Згідно зі ст. 159 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції. На якому етапі процедури внесення змін до Конституції України має бути надано висновок Конституційного Суду України?
{Офіційне тлумачення статті 159 див. в Рішенні Конституційного Суду 
№ 8-рп/98 від 09.06.98}
Виходячи із змісту цих положень наявність висновку Конституційного Суду України 
зумовлена не поданням законопроектів про внесення змін до Конституції України до Верховної 
Ради України ,а їх розглядом. Верховна Рада України не може розглядати ці законопроекти за
 відсутності висновку Конституційного СудуУкраїни. Це дає підстави стверджувати, що
 висновок має бути надано після внесення законопроекту до Верховної Ради України, 
але до його розгляду Верховною Радою України. При цьому мається на увазі розгляд цих 
законопроектів лише на пленарних засіданнях Верховної Ради України (частина друга статті 
84 Конституції України).
Отже, відповідно до положень Конституції України висновок Конституційного Суду 
України має бути надано до початку розгляду законопроекту про внесення змін до 
Конституції України на пленарному засіданні Верховної Ради України. Наявність висновку
 Конституційного Суду України про те, що законопроект відповідає вимогам статей 157 і 158
 Конституції України, є умовою для його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради
 України. 

268. Згідно із Законом України "Про фінансовий лізинг" витрати на утримання предмета лізингу, пов'язані з його експлуатацією, технічним обслуговуванням, ремонтом, якщо інше не встановлено договором або законом, несе…
Лізингоодержувач (ч. 2 ст. 14 ЗУ «Про фінансовий лізинг»).

269. Землі під канатними дорогами належать до земель…
Міського електротранспорту (ст. 74 ЗК України).

270. Іваненко звернувся до суду із позовом, вказавши, що Петренко порушив його права, оскільки розмістив оголошення на стовпі про те, що Іваненко пропонує мешканцям кварталу послуги з ремонту покрівлі, натомість жодних документів про відповідний фах немає, виконує роботи неякісно, працює повільно, та закликав звертатись за такими послуга мине до Іваненко, а до нього. У позовній заяві Іваненко зазначив, що дійсно не має відповідного фаху, натомість працює завжди якісно та швидко. Що має бути об'єктом цивільно-правового захисту у наведеній ситуації?
Ділова репутація.
Пункт 4 ППВСУ «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» від 27.02.2009 № 1: «Чинне законодавство не містить визначення понять гідності, честі чи ділової репутації, оскільки вони є морально-етичними категоріями й одночасно особистими немайновими правами, яким закон надає значення самостійних об'єктів судового захисту.
Зокрема, під гідністю слід розуміти визнання цінності кожної фізичної особи як унікальної біопсихосоціальної цінності, з честю пов'язується позитивна соціальна оцінка особи в очах оточуючих, яка ґрунтується на відповідності її діянь (поведінки) загальноприйнятим уявленням про добро і зло, а під діловою репутацією фізичної особи розуміється набута особою суспільна оцінка її ділових і професійних якостей при виконанні нею трудових, службових, громадських чи інших обов'язків. Під діловою репутацією юридичної особи, у тому числі підприємницьких товариств, фізичних осіб - підприємців, адвокатів, нотаріусів та інших осіб, розуміється оцінка їх підприємницької, громадської, професійної чи іншої діяльності, яку здійснює така особа як учасник суспільних відносин.»

271. Іванов звернувся до суду з заявою про забезпечення доказів у майбутній справі, адже він мав намір звернутись до суду з позовом до Петрова. Про невідкладність її розгляду у заяві не вказувалось. Судовий збір не сплачувався. Суддя в ухвалі про забезпечення доказів надав Іванову строк для звернення із оформленою позовною заявою - три дні з моменту звернення з заявою про забезпечення доказів. Петров оскаржив ухвалу суду про забезпечення доказів. Що у вказаній ситуації є порушення вимог Цивільного процесуального кодексу?
Новий ЦПК
Стаття 116. Підстави та порядок забезпечення доказів
1. Суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.
3. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.
4. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.
5. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.
Стаття 117. Заява про забезпечення доказів
1. У заяві про забезпечення доказів зазначається:
1) найменування суду, до якого подається заява;
2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку та адресу електронної пошти, за наявності;
3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) іншої сторони (сторін), якщо вона відома заявнику, а також якщо відомі відомості, що її ідентифікують: її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти;
4) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні;
5) обґрунтування необхідності забезпечення доказів;
6) спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази;
7) перелік документів, що додаються до заяви.
2. Заява підписується заявником або його представником. До заяви, яка подана представником заявника, має бути додано документ, що підтверджує його повноваження.
3. За подання заяви про забезпечення доказів сплачується судовий збір у розмірі, встановленому законом. Документ, що підтверджує сплату судового збору, додається до заяви.
4. Суд, встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.
Стаття 118. Розгляд заяви про забезпечення доказів
1. Заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею.
2. Заява розглядається не пізніше п’яти днів з дня її надходження до суду.
3. Заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.
7. Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

272. Інспектор поліції несе службу у селі і при цьому прямо підпорядкований у зв'язку з виконанням службових обов'язків своєму тестю, місцем проходження служби якого є інше село зі статусом районного центру. Як слід кваліфікувати зазначені обставини в контексті положень статті 27 Закону України "Про запобігання корупції"?
Порушення обмежень спільної роботи близьких осіб.


273. Інститут відводу передбачений для гарантування реалізації принципу цивільного процесу…
Новий ЦПК. Ст.. 36
Об’єктивності та неупередженості.

274. Кабінетом Міністрів України було прийняте рішення про утворення нового державного агентства. Який орган уповноважений проводити спеціальну перевірку претендентів на посади новоствореного агентства, за умови відсутності в ньому відповідного структурного підрозділу?
Організація проведення спеціальної перевірки у новостворених державних органах покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної служби, до моменту утворення у такому новоствореному органі відповідального за це структурного підрозділу. Ст.. 56 ЗУ Про запобігання корупції
Нацдержслужба (п. 3 Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком від 25.03.2015 № 171).

275. Кандидат на посаду судді Верховного Суду в поданих документах вказав, що у нього відсутній стаж на посаді судді, але є досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді протягом 12-ти років. Яке рішення має прийняти Вища кваліфікаційна комісія суддів стосовно цього кандидата?
Стаття 38 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів». Суддя Верховного Суду
1. Суддею Верховного Суду може бути особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а також відповідає одній із таких вимог:
1) має стаж роботи на посаді судді не менше десяти років;
2) має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років;
3) має досвід професійної діяльності адвоката, в тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років;
{Пункт 3 частини першої статті 38 в редакції Закону№ 1798-VIII від 21.12.2016}
4) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до вимог, визначених пунктами 1-3 цієї частини, щонайменше десять років.
Ч. 5 ст. 71 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»: до добору кандидатів на посаду судді допускаються особи, які подали всі необхідні документи, визначені частиною першою цієї статті, та відповідають установленим цим Законом вимогам до кандидата на посаду судді на день подання заяви про участь у доборі.

276. Кандидат на посаду судді під час складання ПОВТОРНОГО кваліфікаційного іспиту в 2016 році набрав менше 75 відсотків правильних відповідей. В 2017 році останній подав заяву на проходження наступного іспиту. Вища кваліфікаційна комісія суддів надала можливість скласти наступний іспит. Чи відповідає прийняте рішення вимогам законодавства?
Ні. Відповідно до ч.ч. 7, 8 ст. 78 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» якщо особа набрала менше 75 відсотків максимально можливого балу кваліфікаційного іспиту, вона вважається такою, що не склала кваліфікаційний іспит. Особа, яка не склала кваліфікаційний іспит, може бути допущена до складення такого іспиту повторно не раніше ніж через рік. Особа, яка не склала кваліфікаційний іспит повторно, може бути допущена до наступного іспиту не раніш як через два роки.

277. Квартирно-експлуатаційний відділ звернувся із позовом до А. про виселення зі службового жилого приміщення, мотивуючи вимоги тим, що військову частину, де проходив службу відповідач було розформовано і наказом командира відповідач вибув до нового місця служби в інший населений пункт. Відповідач проти позову заперечував, вказуючи на те, що він вимушено змінив місце проходження служби, за новим місцем служби іншим службовим житлом не забезпечений. У спірній службовій квартирі проживають і зареєстровані його дружина та двоє малолітніх дітей. З чого має виходити суд при ухваленні рішення?
З Постанови ВСУ від 13.11.2013 у справі № 6-115 цс 13:
«Розглядаючи справи цієї категорії, суди повинні враховувати інтереси сторін і вирішувати такі спори залежно від установленого та на підставі закону, а також ураховувати, що внаслідок виселення відповідачів без надання іншого жилого приміщення у зв’язку з переміщенням по службі одного із подружжя, пов’язаним з переїздом в іншу місцевість, без забезпечення житлом, порушується право цих осіб і членів їхніх сімей на житло.
Відповідачами надано аргументи про неможливість їх виселення без надання іншого жилого приміщення: малолітні діти, неможливість отримання житла за новим місцем призначення, перевід до нового місця служби не залежав від відповідача.
Зазначені аргументи не враховані та не перевірено і не встановлено судом фактів, які б свідчили про явну потребу суспільства у житлі, що має звільнити військовослужбовець, та чи буде відповідати це виселення вимогам закону ураховуючи наведені доводи відповідача.»
ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ
у справі за № 6-115 цс 13
Кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.
Кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла (стаття8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).
Судом має надаватись адекватне обґрунтування для відхилення аргументів заявників стосовно застосування відповідного законодавства та надаватись оцінка виселення в контексті пропорційності застосування такого закону.

278. Ким визначається місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, у разі, якщо батьки проживають окремо?
Дитиною («нею самою» - ч. 3 ст. 160 СК України).

279. Ким вноситься виправлення у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей у трудовій книжці?
Власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис (п. 2.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників).

280. Ким і в якому порядку видається судовий наказ?
Новий ЦПК
Стаття 160. Стягнення на підставі судового наказу
1. Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.
Стаття 167. Порядок розгляду заяв про видачу судового наказу
1. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження, а якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, - протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частинами п’ятою, шостою статті 165 цього Кодексу, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.
2. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.
3. Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований у порядку, передбаченому цим розділом.
Стаття 168. Зміст судового наказу
3. Судовий наказ складається і підписується суддею у двох примірниках, один з яких залишається у суді, а другий видається під розписку або надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного після набрання ним законної сили у разі відсутності електронної офіційної адреси.
Стаття 169. Надіслання боржникові копії судового наказу
1. Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має.
2. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.
3. Копія (текст) судового наказу, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, разом з додатками надсилаються фізичній особі - боржнику на адресу, зазначену в документах, передбачених частиною шостою статті 165 цього Кодексу, а боржнику - юридичній особі чи фізичній особі - підприємцю - за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

281. Ким ініціюється питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту?
Більшістю від конституційного складу Верховної Ради України (ст. 111 Конституції).

282. Ким може працювати в Україні іноземець?
Ч. 4 ст. 3 ЗУ «Про зайнятість населення»: іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, яких визнано в Україні біженцями, яким надано притулок в Україні, яких визнано особами, що потребують додаткового захисту, яким надано тимчасовий захист, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну, мають право на зайнятість на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.
Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються роботодавцями на роботу на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, виданого в порядку, визначеному цим Законом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Ч. 1 ст. 42 ЗУ «Про зайнятість населення» підприємства, установи та організації мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволу, що видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, на строк до одного року, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Ч.ч. 4, 5 ст. 42 ЗУ «Про зайнятість населення» іноземці та особи без громадянства мають право провадити в Україні інвестиційну, зовнішньоекономічну та інші види діяльності відповідно до законодавства. Іноземці та особи без громадянства не можуть призначатися на посаду або займатися трудовою діяльністю у разі, коли відповідно до законодавства призначення на відповідну посаду або провадження відповідного виду діяльності пов'язане з належністю до громадянства України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Не можуть працювати:
- нотаріусами (Закон України «Про нотаріат»);
- суддями (Закон України «Про судоустрій і статус суддів»);
- державними службовцями (Закон України «Про державну службу»).

283. Ким може працювати неповнолітня особа?
Стаття 190 КЗпПУ. Роботи, на яких забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років
Забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.
Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.
Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

284. Ким подається до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України?
Президентом України або не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України (ст. 156 Конституції).

285. Ким проводиться спеціальна перевірка щодо наявності у суб'єктів, на яких поширюється дія Закону "Про запобігання корупції", корпоративних прав?
Міністерством юстиції України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (п. 2 ч. 4 ст. 57 ЗУ «Про запобігання корупції»).

286. Ким проголошується всеукраїнський референдум за народною ініціативою?
Президентом України (п. 6 ст. 106 Конституції, ч. 5 ст. 14 ЗУ «Про всеукраїнський референдум»).

287. Ким створюється Національна служба посередництва і примирення?
Президентом України (п. 1 ПОЛОЖЕННЯ про Національну службу посередництва і примирення).

288. Ким та з яких підстав призначається Прем'єр-міністр України?
Верховною Радою України за поданням Президента України (п. 12 ст. 85 Конституції).

289. Кліпмейкер Шуров А.Г. та Товариство з обмеженою відповідальністю "Лілея"уклали непойменований договір, за умовами якого Товариство отримало право на використання кліпів у спосіб, зазначений в договорі, а також право дозволяти або забороняти використання зазначених творів іншим особам. У свою чергу, Товариство згідно з умовами договору зобов'язалося виплачувати Шурову А.Г. платежі у формі роялті. Як має бути кваліфіковано цей договір?
Авторський договір про передачу невиключного права на використання твору
ст. 32 З.У. «Про авторське право та суміжні права»
3. За авторським договором про передачу виключного  права  на  використання   твору  автор  (чи  інша  особа,  яка  має  виключне  авторське  право)  передає  право  використовувати   твір   певним  способом і у встановлених межах тільки одній особі,  якій ці права передаються,  і надає цій особі  право  дозволяти  або  забороняти подібне використання твору іншим особам.  При цьому за особою, яка передає виключне право на використання твору, залишається право на використання цього твору лише в частині прав, що не передаються.
     4. За авторським договором про передачу невиключного права на використання твору автор (чи інша особа,  яка має авторське право)  передає іншій особі право використовувати твір певним способом і у встановлених межах.  При цьому за особою,  яка передає  невиключне право,  зберігається  право  на  використання  твору і на передачу невиключного права на використання твору іншим особам.
6. Права на використання твору,  що передаються за авторським договором, вважаються невиключними, якщо у договорі не передбачено передачі виключних прав на використання твору.

290. Коваленко надав Адамову у позику 700 гривень для закупівлі нової партії товару у магазин. Повернення коштів в якому розмірі має право вимагати Коваленко по спливу строку договору позики?
Суму позики та проценти
Стаття 1046. Договір позики
1. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.
Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.
Стаття 1048. Проценти за договором позики
1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.
У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.
2. Договір позики вважається безпроцентним, якщо:
1) він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін;
2) позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками.

291. Кого з перелічених нижче осіб можна віднести до тих, які беруть участь у  справі?
Новий ЦПК.
Стаття 42. Склад учасників справи
1. У справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.
2. При розгляді вимог у наказному провадженні учасниками справи є заявник та боржник.
3. У справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.
4. У справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.
5. У справах про оскарження рішення третейського суду, оспорювання рішення міжнародного комерційного арбітражу та про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу учасниками справи є учасники (сторони) третейського розгляду, особи, які не брали участі у третейському розгляді, якщо третейський суд вирішив питання про їхні права та обов’язки, а також сторони арбітражного розгляду.

292. Кого із зазначених осіб може бути виселено із службового жилого приміщення без надання іншого жилого приміщення?
Робітники і службовці, що припинили трудові відносини з підприємством, установою, організацією, а також громадяни, які виключені з членів колгоспу або вийшли з колгоспу за власним бажанням, підлягають виселенню з службового жилого приміщення з усіма особами, які з ними проживають, без надання іншого жилого приміщення (ст. 124 ЖК Української РСР).
 Стаття 125. ЖК
 Без надання іншого жилого приміщення у випадках, зазначених у статті 124 цього Кодексу, не може бути виселено:
 інвалідів війни та інших інвалідів з числа військовослужбовців, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, що їх вони дістали при захисті СРСР чи при виконанні інших обов'язків військової служби, або внаслідок захворювання, зв'язаного з перебуванням на фронті; учасників Великої Вітчизняної війни, які перебували у складі діючої армії; сім'ї військовослужбовців і партизанів, які загинули або пропали безвісти при захисті СРСР чи при виконанні інших обов'язків військової служби; сім'ї військовослужбовців; інвалідів з числа осіб рядового і начальницького складу органів Міністерства внутрішніх справ СРСР, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, що їх вони дістали при виконанні службових обов'язків;
 осіб, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації, що надали їм службове жиле приміщення, не менш як десять років;
 осіб, що звільнені з посади, у зв'язку з якою їм було надано жиле приміщення, але не припинили трудових відносин з підприємством, установою, організацією, які надали це приміщення;
 осіб, звільнених у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації або за скороченням чисельності чи штату працівників;
 пенсіонерів по старості, персональних пенсіонерів; членів сім'ї померлого працівника, якому було надано службове жиле приміщення; інвалідів праці I і II груп, інвалідів I і II груп з числа військовослужбовців і прирівняних до них осіб та осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;
{ Офіційне тлумачення словосполучення "пенсіонерів по старості", що міститься в абзаці шостому статті 125, див. в Рішенні Конституційного Суду N 6-рп/2014 ( v006p710-14 ) від 11.06.2014 }
 одиноких осіб з неповнолітніми дітьми, які проживають разом з ними.

293. Коли може бути поданий законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України і не був прийнятий?
Не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту (ст. 158 Конституції).

294. Коли набирає законної сили заочне рішення?
Новий ЦПК
Стаття 289. Законна сила заочного рішення
1. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.
Стаття 284. Порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення
1. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.
2. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.
3. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.
4. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.
Стаття 354. Строк на апеляційне оскарження
1. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.
Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.
2. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:
1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;
2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.
3. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

295. Коли обіцянка винагороди вважається публічною?
Якщо вона сповіщена у засобах масової інформації або іншим чином невизначеному колу осіб (ч. 2 ст. 1144 ЦК).

296. Коли опіка над фізичною особою встановлюється органом опіки та піклування?
Орган опіки та піклування встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, крім випадків, встановлених частинами першою та другою статті 60 цього Кодексу (ст. 61 ЦК).
Стаття 60 ЦК
1. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.
2. Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

297. Коли подається заява про виклик свідка в разі проведення попереднього судового засідання?
Новий ЦПК Стаття 91. Виклик свідка
1. Виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи.
2. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім’я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.
3. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.
4. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

298. Коли позивач має права змінити підставу позову?
Новий ЦПК ст..49
3. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п’ять днів до початку першого судового засідання у справі.
4. У разі направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції зміна предмета, підстав позову не допускаються, крім випадків, визначених цією статтею.
Зміна предмета або підстав позову при новому розгляді справи допускається в строки, встановлені частиною третьою цієї статті, лише у випадку, якщо це необхідно для захисту прав позивача у зв’язку із зміною фактичних обставин справи, що сталася після закінчення підготовчого засідання, або, якщо справа розглядалася за правилами спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання при первісному розгляді справи.
5. У разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

299. Коли позивач може відмовитися від позову?
Новий ЦПК ст..49
1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу;

300. Коли починається перебіг процесуального строку?
Новий ЦПК
Стаття 123. Початок перебігу процесуальних строків
1. Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.


Питання №№ 201 - 250                                                           Питання №№ 301 - 350

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів