Тестові запитання №№ 251 - 300 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів



Відповіді підготовлені та надані колективом суддів та зазнали редакційних правок з мого боку.

         251. Яким документом визначається розмір водоохоронних зон

Порядок визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режим ведення господарської діяльності в них встановлюються Кабінетом Міністрів України. Ч. 6 ст. 87 ВК України
Постановою КМУ від 8 травня 1996 р. № 486  «Про затвердження Порядку визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режиму ведення господарської діяльності в них»

252. Строк оренди земельної ділянки не може перевищувати
50 років (Ст. 19 ЗУ «Про оренду землі»)

253. Землі сільськогосподарського призначення можуть належати на праві власності…
3. Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування:
а) громадянам - для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства;
б) сільськогосподарським підприємствам - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;
в) сільськогосподарським науково-дослідним установам та навчальним закладам, сільським професійно-технічним училищам та загальноосвітнім школам - для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства;
г) несільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям, релігійним організаціям і об'єднанням громадян - для ведення підсобного сільського господарства;
ґ) оптовим ринкам сільськогосподарської продукції - для розміщення власної інфраструктури.
5. Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. (ст. 22 ЗК Укр).

254. У якому розмірі створюється резервний фонд земель у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій?
У розмірі до 15 відсотків площі усіх сільськогосподарських угідь, які були у постійному користуванні відповідних підприємств, установ та організацій. (Ч. 10 ст. 25 ЗК України)

255. Право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на ..
поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться, якщо інше не встановлено законом та не порушує прав інших осіб. (Ч. 2 ст. 79 ЗК України)

256. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки ..
несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. (Ч.2 ст. 81 ЗК України).

257. Земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності..
лише громадянам, якщо інше не встановлено законом. (ч. 1 ст. 89 ЗК України)

У спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки
а) подружжя;
б) членів фермерського господарства, якщо інше не передбачено угодою між ними;
в) співвласників жилого будинку;
г) співвласників багатоквартирного будинку.

258. Чи можуть власники земельних ділянок використовувати для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові насадження, водні об’єкти, а також інші корисні властивості землі
Так, можуть.
Власники земельних ділянок мають право: використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові насадження, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі; (п. г ч. 1 ст. 90 ЗК України)

259. Протягом якого часу, з моменту отримання заяви громадянина, має бути прийнято рішення щодо приватизації земельної ділянки
У місячний строк (ч. 2 ст. 118 ЗК України)

260. Які підстави набуття права на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність)
Умовами набуття громадянами права власності або користування на земельну ділянку є добрсовісне, відкрите і безперервне користування нею протягом 15 років. Відсутність бодаой однієї з цих умов, свідчить про відсутність достатніх підстав для застосування норми набувальної давності.
Добросовісне користування – це використання земельної ділянки за цільовим призначенням з дотриманням користувачем екологічного, земельного, аграрного, містобудівного, водного та іншого законодавства, виконання правил добросусідства та обмежень, повязаних з встановленням земельних сервітутів.
Відкрите користування – передбачає, що про таке відомо сусідам, уповноваженим органам, які не порушували питання про самовільне використання земельної ділянки, про сплату податків чи отримання субсідій.
Безперевне користування передбачає користування земельною ділянкою протягом 15 років.

Стаття 119. ЗК України  Набуття права на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність)
1. Громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Розмір цієї земельної ділянки встановлюється у межах норм, визначених цим Кодексом.

261. Чи може бути укладений договір, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, у разі відсутності кадастрового номеру земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти 
Ні, не може.
Істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.
Укладення договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що пов'язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера. (ст. 120 ЗК України.)

В разі відчуження нерухомості, розташованої на земельній ділянці без присвоєння їй окремого кадастрового номера, такий правочин є НЕДІЙСНИМ.

262. В якому розмірі громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок у містах із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).
Не більше 0,10 га.
Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара (п. г ч. 1 ст. 121 ЗК України):

263. В якому розмірі громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства?
В розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району; (п. а ч. 1 ст. 121 ЗК України)

264. Хто може бути покупцем земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського призначення?
1. Громадяни України, які мають сільськогосподарську освіту або досвід роботи у сільському господарстві чи займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва;
2. Юридичні особи України, установчими документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва. (ч. 1 ст. 130 ЗК України)

265. З якого моменту виникає право оренди земельної ділянки?
З моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 ЗК України.)

266. Чи зберігається дія земельного сервітуту у разі переходу прав на земельну ділянку, щодо якої встановлений земельний сервітут, до іншої особи?
Так, зберігається.
Дія земельного сервітуту зберігається у разі переходу прав на земельну ділянку, щодо якої встановлений земельний сервітут, до іншої особи. (ч. 1 ст. 101 ЗК України)

267. Що таке емфітевзис за Земельним кодексом України?
Емфітевзис – це право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (ч. 1 ст. 102-1 ЗК України)

268. Що таке суперфіцій за Земельним кодексом України?
Суперфіцій -  це право користування чужою земельною ділянкою для забудови (ч. 1 ст. 102-1 ЗК України)

269. За рішенням якого органу здійснюється повернення самовільно зайнятих земельних ділянок?
За рішенням суду. (ч. 3 ст. 212 ЗК України).

270. В яких випадках виключно судом вирішуються земельні спори?
Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей. (ч. 2 ст. 158 ЗК України)

271. Повернення самовільно зайняти земельних ділянок провадиться за…
рішенням суду (ч. 3 ст. 212 ЗК України)

272. За рахунок яких коштів здійснюються роботи з нанесення знятої грунтової маси на малопродуктивні землі?
Роботи з нанесення знятої  ґрунтової  маси  на  малопродуктивні землі здійснюються за бажанням власників або землекористувачів,  у  тому  числі  орендарів,  цих  земельних ділянок за їх рахунок. (ст. 52 ЗУ «Про охорону земель»)

273. Які суб’єкти мають право на одержання в оренду земельних ділянок для городництва із земель державної та комунальної власності?
Громадяни та їх об’єднання (ст. 36 ЗК України)

274. Які земельні ділянки можуть передаватись у заставу?
У заставу можуть передаватися земельні ділянки державної, комунальної та приватної власності, якщо інше не встановлено законом, а також права на них - право оренди земельної ділянки, право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), якщо інше не передбачено законом.
Земельна ділянка або право на неї може бути передано у заставу лише за умови присвоєння земельній ділянці кадастрового номера в порядку, визначеному законом.
Земельна ділянка, що перебуває у спільній власності (або право спільної оренди земельної ділянки), може бути передана (передано) у заставу за згодою всіх співвласників (співорендарів).
Передача в заставу частини земельної ділянки (або права на частину земельної ділянки) здійснюється після виділення її в натурі (на місцевості) відповідно до документації із землеустрою. (ст. 133 ЗК України)

275. Чи мають право власники земельних ділянок та землекористувачі здійснювати зняття та перенесення грунтового покриву земельних ділянок за її межі?
Мають, але за наявності спеціального дозволу.
Власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі. (ч. 2 ст. 168 ЗК України).

276. Який орган здійснює ведення моніторингу земель?
Ведення моніторингу земель здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища (ч. 5 ст. 191 ЗК України)

277. За чий рахунок здійснюються заходи щодо приведення самовільно зайнятих земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будівельних споруд?
Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. (ч. 2 ст. 212 ЗК України)

278. Що є підставою для здійснення землевласником чи землекористувачем зняття та перенесення грунтового покриву земельних ділянок?
Спеціальний дозвіл, виданий  центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі. (ч. 2 ст. 168 ЗК України).

279. Яким органом встановлюються нормативи у галузі охорони земель та відтворення родючості грунтів?
Нормативні документи із стандартизації в галузі охорони земель та відтворення родючості ґрунтів встановлюються Кабінетом Міністрів України. (Ч. 3 ст. 165 ЗК України)

280. За який строк орендодавець має право отримати орендну плату від орендаря у разі розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення?
У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення - за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань. (ч. 2 ст. 32 ЗУ «Про оренду землі»)

281. В якому випадку орендодавець має право на відшкодування збитків від орендаря?
У разі погіршення орендарем корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов’язаних із зміною її стану, орендодавець має право на відшкодування збитків. (ч. 1 ст. 29 «Про оренду землі»)

282. Чи може бути примусово відчужена з мотивів суспільної необхідності земельна ділянка, що знаходиться у приватній власності?
Так, може.

У разі неотримання згоди власника земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з викупом цих об'єктів для суспільних потреб зазначені об'єкти можуть бути примусово відчужені у державну чи комунальну власність лише як виняток з мотивів суспільної необхідності і виключно під розміщення:
об'єктів національної безпеки і оборони;
лінійних об'єктів та об'єктів транспортної і енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, магістральних трубопроводів, ліній електропередачі, аеропортів, морських портів, нафтових і газових терміналів, електростанцій) та об'єктів, необхідних для їх експлуатації; об'єктів, пов'язаних із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення;
об'єктів природно-заповідного фонду;
кладовищ.
(ч. 1 ст. 15 ЗУ «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності»)

283. Громадянам та їх об’єднанням можуть надаватися земельні ділянки для городництва із земель державної або комунальної власності на підставі?
рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень (без аукціону)  (ч. 1 ст. 116 ЗК України).

284. Які суб’єкти можуть набувати право постійного користування землями водного фонду?
У постійне користування землі водного фонду надаються водогосподарським спеціалізованим організаціям, іншим підприємствам, установам і організаціям, в яких створено спеціалізовані служби по догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами та підтриманню їх у належному стані (ч. 2 ст. 85 ВК України)

285. Які землі відносяться до до техногенно забруднених?
До техногенно забруднених земель відносяться землі радіаційно небезпечні та радіоактивно забруднені, землі, забруднені важкими металами, іншими хімічними елементами тощо. (ч. 2 ст. 169 ЗК України).

286. Які землі підлягають вилученню із сільськогосподарського обігу?
Техногенно забруднені землі сільськогосподарського призначення, на яких не забезпечується одержання продукції, що відповідає встановленим вимогам (нормам, правилам, нормативам), підлягають вилученню із сільськогосподарського обігу та консервації. (ч. 1 ст. 170 ЗК України)

287. До якої категорії земель належать малопродуктивні землі?
До категорії земель сільськогосподарського призначення.
До малопродуктивних земель відносяться сільськогосподарські угіддя, ґрунти яких характеризуються негативними природними властивостями, низькою родючістю, а їх господарське використання за призначенням є економічно неефективним (п. а ч. 1 ст. 19, ч. 2 ст. 171 ЗК України)

288. На якій підставі здійснюється консервація земель?
Консервація земель здійснюється за рішеннями органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на підставі договорів з власниками земельних ділянок. (ч. 3 ст. 173 ЗК України)

289. Які земельні ділянки входять до складу земель рекреаційного призначення?
До земель рекреаційного призначення належать земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, навчально-туристських та екологічних стежок, маркованих трас, земельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, об'єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кемпінгів, яхт-клубів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об'єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об'єктів стаціонарної рекреації. (ст. 51 ЗК України)

290. Під час реєстрації шлюбу наречена забажала мати потрійне прізвище. Чи має вона на це право і чому?
Ні, не має.
Якщо на момент реєстрації шлюбу прізвище нареченої, нареченого вже є подвійним, вона, він має право замінити одну із частин свого прізвища на прізвище другого. (ст. 35 СК України).

291. Майно, набуте особами під час недійсного шлюбу, належить їм на праві..
..спільної часткової власності (ч. 2 ст. 45 СК України)

292. У якому випадку шлюб вважається фіктивним?
Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя (ч. 2 ст. 40 СК України)

293. У разі визнання одного із подружжя недієздатним, ким може бути пред’явлений позов про розірвання шлюбу?
Опікун має право пред'явити позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним. (ч. 5 ст. 110 СК України)

294. В якій формі повинна відображатися домовленість подружжя про зміну шлюбного договору?
Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. (ч. 2 ст. 100 СК України)

295. У яких випадках можлива одностороння зміна умов шлюбного договору за рішенням суду?
У випадках коли цього вимагають інтереси одного з подружжя, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення (ч. 3 ст. 100 СК України)

296. Що не може бути врегульовано у шлюбному договорі?
Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. (ч. 3 ст. 93 СК України)

297. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею ..
чотирнадцяти років (ч.2 ст. 6 СК України)

298. До яких вимог, що випливають із сімейних відносин позовна давність НЕ застосовується?
1. До вимог, що випливають із сімейних відносин, позовна давність не застосовується, крім випадків, передбачених частиною другою статті 72, частиною другою статті 129, частиною третьою статті 138, частиною третьою статті 139 цього Кодексу.

Виключення:
До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки. (ч.2 ст. 72 СК)
2. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство. (ч.2 ст. 129 СК)
3. До вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини. (ч. 3 ст. 138 СК)
3. До вимоги про визнання материнства встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір'ю дитини. (ч. 3 ст. 139 СК)

299. Чи має право суд розглядати справи про позбавлення батьківських прав без участі органу опіки та піклування і чому?
Ні, не має
4. При розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов’язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.
5. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.
6. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини. (ст. 19 СК України)

300 Під час перебування у шлюбі подружжя придбало у власність земельну ділянку для будівництва житла та оформило її на чоловіка. Чи є земельна ділянка об’єктом спільної сумісної власності подружжя?
Так, є об’єктом спільної сумісної власності подружжя.

1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).
2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. (ст. 60 СК Укр.)

Питання №№ 201 -250                                    Питання №№ 301 - 350

Коментарі

  1. Питання 251: розміри і межі водоохоронних зон визнчаться проектом на основі нормативно-технічної документації - п. 5 Положення.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів