Тестові запитання №№ 301 - 350 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів



 Відповіді підготовлені та надані колективом суддів та зазнали редакційних правок з мого боку.


301. За усною згодою дружини чоловік поклав спільні кошти в банк на депозит. Трохи згодом чоловік отримав премію до професійного свята і ці ж кошти довніс на депозит. Строк дії депозитного договору продовжувався автоматично. Через деякий час дружина подала позов про розлучення та поділ спільно нажитого майна. Дитина залишалася проживати з матір’ю. Який правовий режим і чому поширюється на ту частину депозиту, що сформована за рахунок додаткового внеску чоловіка?
частина депозиту, що сформована за рахунок додаткового внеску чоловіка, а саме за рахунок премії до професійного свята, є особистою приватною власністю чоловіка в силу ч. 3 ст. 57 СК України, а нараховані на цю довнесену частину коштів відсотки є спільною сумісною власністю подружжя в силу ч.3 ст. 61 СК України.

Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка  ( ст.57 СК Укр)
ч.3. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.
Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.
ч.7. Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.
Ст. 61. Об'єкти права спільної сумісної власності
ч. 2. Об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.
ч. 3. Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

302. В якому випадку договір, укладений одним із подружжя щодо розпорядження майном, що є об'єктом спільної сумісної власності подружжя, може бути визнаний недійсним?
2. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.
3. Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.
Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена. (ст. 65. СК Укр.)

303. Яка річ може бути об’єктом спільної сумісної власності подружжя?
1. Об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.
2. Об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.
3. Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
4. Речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, лікарське обладнання тощо), придбані за час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. (ст.. 61 СК Укр)

304. При вирішенні спору про поділ майна суд…
Стаття 70 СК Укр.:
ч.2. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.
ч.3 За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування
Стаття 71 СК Укр.
1. Майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.
2. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.
3. Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.
4. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України.
5. Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

305. До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу застосовується позовна давність…
2. До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки.
Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності. (ст.. 72 СК Укр)

306. Якщо на момент розірвання шлюбу жінці, чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як п'ять років, вона, він матимуть право на утримання після досягнення цього пенсійного віку, за умови, що у шлюбі вони спільно проживали…
3. Якщо на момент розірвання шлюбу жінці, чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як п'ять років, вона, він матимуть право на утримання після досягнення цього пенсійного віку, за умови, що у шлюбі вони спільно проживали не менш як десять років. (ст.. 76 СК Укр).

307. Аліменти одному з подружжя присуджуються за рішенням суду…
Стаття 77 СК України:
1. Утримання одному з подружжя надається другим із подружжя у натуральній або грошовій формі за їхньою згодою.
2. За рішенням суду аліменти присуджуються одному з подружжя, як правило, у грошовій формі.
3. Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.
4. Якщо платник аліментів виїжджає на постійне місце проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти можуть бути сплачені наперед за час, визначений домовленістю подружжя, а у разі спору - за рішенням суду.
Стаття 79 СК України
1. Аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви.
2. Якщо позивач вживав заходів щодо одержання аліментів від відповідача, але не міг їх одержати внаслідок ухилення відповідача від їх сплати, суд, залежно від обставин справи, може постановити рішення про стягнення аліментів за минулий час, але не більш як за один рік.
3. Якщо один із подружжя одержує аліменти у зв'язку з інвалідністю, сплата аліментів триває протягом строку інвалідності. У разі подання відповідного документа про продовження строку інвалідності стягнення аліментів продовжується на відповідний строк без додаткового рішення суду про це.
Стаття 80 СК України
1. Аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі.
2. Розмір аліментів одному з подружжя суд визначає з урахуванням можливості одержання утримання від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення.
3. Розмір аліментів, визначений судом, може бути згодом змінений за рішенням суду за позовною заявою платника або одержувача аліментів у разі зміни їхнього матеріального і (або) сімейного стану.

308. Якщо після припинення права на утримання одного з подружжя виконання рішення суду про стягнення аліментів буде продовжуватися, всі суми, одержані як аліменти…
2. Якщо після припинення права на утримання виконання рішення суду про стягнення аліментів буде продовжуватися, всі суми, одержані як аліменти, вважаються такими, що одержані без достатньої правової підстави, і підлягають поверненню у повному обсязі, але не більш як за три роки. (стаття 82 СК Укр)

309. Дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років…
Стаття 84 СК Укр.
2. Дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років.
3. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років.
4. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.
5. Аліменти, присуджені дружині під час вагітності, сплачуються після народження дитини без додаткового рішення суду.
6. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.
Стаття 85 СК України
1. Право дружини на утримання, передбачене статтею 84 цього Кодексу, припиняється в разі припинення вагітності, народження дитини мертвою або якщо дитина передана на виховання іншій особі, а також у разі смерті дитини.
2. Право дружини на утримання припиняється, якщо за рішенням суду виключено відомості про чоловіка як батька з актового запису про народження дитини.

310. Якщо один із подружжя, в тому числі і працездатний, проживає з дитиною-інвалідом, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання…
Стаття 88 СК України
1. Якщо один із подружжя, в тому числі і працездатний, проживає з дитиною-інвалідом, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу.
Право на утримання триває протягом всього часу проживання з дитиною-інвалідом та опікування нею і не залежить від матеріального становища того з батьків, з ким вона проживає.
2. Розмір аліментів тому з подружжя, з ким проживає дитина-інвалід, визначається за рішенням суду відповідно до частини першої статті 80 цього Кодексу, без урахування можливості одержання аліментів від своїх батьків, повнолітніх дочки або сина.

311. Який правовий режим майна, що набуте за час спільного проживання жінкою та чоловіком однією сім’єю, але таких, що не перебували у шлюбі між собою або в іншому шлюбі?
ст. 74 СК України
1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

312. Які дії має вчиняти орган державної реєстрації актів цивільного стану при отриманні від неповнолітньої особи заяви про визнання себе батьком дитини?
Повідомляє батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини. У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган державної реєстрації актів цивільного стану повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини (ч. 2 ст. 126 СК).

313. З досягненням якого віку дитини її місце проживання визначається за спільною згодою бітьків та самої дитини?
З 10 років (ч. 2 ст. 160 СК).

314. У подружжя народилася дитина. Батьки забажали дитині дати чотири імені. Чи мали вони на це право?
Можливо, якщо це випливає зі звичаю нац. меншини, до якої належить батько і (або) матір. В іншому випадку – не більше двох імен (ч. 2 ст. 146 СК).

315. Що є підставою припинення обов’язку батьків з утримання своїх дітей?
Досягнення дитиною повноліття (ст. 180 СК).
Укладення договору про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (ст. 190 СК) припиняє право на аліменти, однак не звільняє від участі в додаткових витратах.
Якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з батьків і забезпечує повністю її потреби, батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину (ст. 188 СК).

316. Майно, придбане батьками або одним із них для забезпечення розвитку, навчання та виховання дитини (одяг, інші речі особистого вжитку, іграшки, книги, музичні інструменти, спортивне обладнання тощо), є…
Власністю дитини (ст. 174 СК).

317. Майно, набуте батьками і дітьми за рахунок їхньої спільної праці чи спільних коштів, належить…
Їм на праві спільної сумісної власності (ст. 175 СК).

318. Дохід, одержаний від використання майна малолітньої дитини, батьки…
Мають право використовувати на виховання та утримання інших дітей та на невідкладні потреби сім'ї (ч. 1 ст. 178 СК).

319. Суд визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі…
За заявою одержувача (ч. 1 ст. 184 СК)

320. Додаткові витрати на дитину…
Можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно (ч. 2 ст. 185 СК).

321. Якщо платник аліментів на дитину є неповнолітнім та прострочив сплату аліментів…
Неустойка не сплачується (ч. 3 ст. 196 СК).

322. Повнолітні дочка, син зобов’язані…
Піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу (ч. 1 ст. 172 СК).
Утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги (ч.1 ст. 202 СК).

323. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину у разі...
Якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з батьків і забезпечує повністю її потреби (ст. 188 СК).

324. Що мають право вимагати усиновителі, якщо дитина, яка ними була усиновлена, страждає на психічну чи іншу тяжку невиліковну хворобу, про що вони не знали і не могли знати на час усиновлення?
Скасування усиновлення (п. 2 . 1 ст. 238 СК)
Але згідно з СК – усиновлювачі, а не усиновителі.

325. Які правові наслідки встановлення режиму окремого проживання подружжя?
1) майно, набуте в майбутньому дружиною та чоловіком, не вважатиметься набутим у шлюбі;
2) дитина, народжена дружиною після спливу десяти місяців, не вважатиметься такою, що походить від її чоловіка (ч. 2 ст. 120 СК).


326. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється...
1. Заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано такий заробіток (дохід) в Україні чи за кордоном.
2. Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.
У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном, за заявою одержувача аліментів державний виконавець, приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості.
Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а у разі спору – судом. (ст. 195 СК України)

327. Переведення жилих будинків житлово-будівельних кооперативів у нежилі здійснюється…
Переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. У виняткових випадках переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі може здійснюватися за рішенням органів, зазначених у частині другій статті 7 цього Кодексу.
Переведення жилих будинків і жилих приміщень відомчого і громадського житлового фонду в нежилі провадиться за пропозиціями відповідних міністерств, державних комітетів, відомств і центральних органів громадських організацій.
Переведення жилих будинків і жилих приміщень, що належать колгоспам, у нежилі здійснюється за рішенням загальних зборів членів колгоспу або зборів уповноважених.
Переведення жилих будинків житлово-будівельних кооперативів у нежилі не допускається. (Ст. 8 ЖК України)

328. З якою метою може використовуватись житло, наймачем якого є юридична особа?
Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб (ч. 2 ст. 813 ЦК).

329. Норма загальної площі користування житлом на ОДНУ особу відповідно до ЖК встановлюється у розмірі…
Норма загальної площі встановлюється у розмірі 21 квадратного метра на одну особу. (ст.66 ЖК)
Норма жилої площі в Українській РСР встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метру на одну особу. (ст.47 ЖК )

330. Що є підставою для вселення в надане жиле приміщення?
На підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.
Ордер може бути видано лише на вільне жиле приміщення.
Форма ордера встановлюється Радою Міністрів Української РСР.
Видача ордерів на жилі приміщення у військових містечках провадиться в порядку, передбаченому законодавством Союзу СРСР. (ст.. 58 ЖК)

331. Які особи мають право на приватизацію житлових приміщень?
Громадяни України, які постійно проживають в квартирах (будинках) або перебували на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов.
Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.
Кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз. (ч.4,5 ст.5 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду»)

332. Які з об'єктів державного житлового фонду НЕ підлягають приватизації?
Не підлягають приватизації: квартири-музеї; квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв; квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, що перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного (обов'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. (ст.. 2 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду»)

333. Угода про обмін жилими приміщеннями між їх наймачами набирає чинності з моменту…
Статтею 79 ЖК передбачено, що наймач жилого приміщення вправі за письмовою згодою членів сім'ї, що проживають разом із ним, включаючи тимчасово відсутніх, провести обмін займаного приміщення з іншим наймачем або членом житлово-будівельного кооперативу, в тому числі з проживаючими в іншому населеному пункті.
Угода про обмін жилими приміщеннями набирає чинності з моменту одержання ордерів, що видаються виконавчими комітетами місцевих Рад народних депутатів (частина перша статті 58). Відмову у видачі ордера може бути оскаржено в судовому порядку в шестимісячний строк. (ст..83 ЖК)

334. У якій формі укладається договір найму житла, сторонами якого є дві фізичні особи?
Договір найму (оренди) житла укладається у письмовій формі (ст. 811 ЦК України). Примітка: Договір оренди (найму) житла може бути посвідчений нотаріально за бажанням сторін.
Договір найму жилого приміщення в будинку житлово-будівельного кооперативу укладається в письмовій формі з наступною реєстрацією в правлінні житлово-будівельного кооперативу (ч.3 ст.144 ЖК УРСР)
Договір найму жилого приміщення в будинку (квартирі), що належить громадянинові, укладається між власником будинку (квартири) і наймачем у письмовій формі з наступною реєстрацією у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів або в органі управління, що ним утворюється. (ч.1 ст.158 ЖК УРСР)

335. Чи може юридична особа бути стороною договору найму житла?
Так.
Сторонами у договорі найму житла можуть бути фізичні та юридичні особи. Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб. (Ст. 813 ЦК України)

336. В якому випадку договір найму (оренди) житла підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню?
Договір оренди житла з викупом підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. (ч. 2 ст. 811 ЦК Укр)
2. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню. (ст. 793 ЦК Укр)

337. Які правові наслідки тимчасової відсутності наймача або членів його сім'ї у жилому приміщенні будинку державного чи громадського житлового фонду без поважних причин понад шість місяців?
Ці особи можуть бути в судовому порядку визнані такими, що втратили право на проживання в даному житлі. (ст. 71, 72 ЖК Укр.)

338. У договорі найму житла, укладеного між Акціонерним товариством (наймодавець) і Р. (наймач) передбачено, що разом з наймачем у помешканні постійно проживатиме його дружина К. Хто несе відповідальність перед наймодавцем за порушення умов договору?
Р. (наймач).
наймач несе відповідальність перед наймодавцем за порушення умов договору особами, які проживають разом з ним. (ч. 2 ст. 816 ЦК України)

339. Громадянин В. уклав договір найму 1-кімнатної квартири із її власником С. Договором передбачалось, що В. винаймає квартиру один. Через півроку В. зареєстрував шлюб із У., у зв'язку із чим постало питання щодо можливості її проживання у даній квартирі. Чи має право В. вселити У. в квартиру?
Так, за згодою наймодавця С.
Наймач та особи, які постійно проживають разом з ним, мають право за їхньою взаємною згодою та за згодою наймодавця вселити у житло інших осіб для постійного проживання у ньому. (ч. 1 ст. 817 ЦК України)

340. Які правові наслідки смерті наймача за договором найму житла, укладеного відповідно до положень Цивільного кодексу України, якщо разом із наймачем у помешканні постійно проживали інші особи?
наймачами можуть стати усі інші повнолітні особи, які постійно проживали з колишнім наймачем, або, за погодженням з наймодавцем, одна або кілька із цих осіб. У цьому разі договір найму житла залишається чинним на попередніх умовах. (Ч. 2 ст. 824 ЦК України)

341. У чому полягає одна із передбачених Цивільним кодексом України особливостей договору найму житла строком до одного року, порівняно із іншими договорами найму житла?
При короткостроковому наймі:
у договорі найму житла не вимагається вказувати осіб, які проживатимуть разом із наймачем; ці особи не набувають рівних з наймачем прав та обов'язків щодо користування житлом;
не застосовуються правила щодо тимчасових мешканців;
наймач не має переважного права на укладення договору найму житла на новий строк;
наймач не має права вимагати переведення на нього прав наймача та (або) відшкодування збитків, завданих відмовою укласти з ним договір на новий строк;
у разі продажу житла, яке було предметом договору найму, наймач не має переважного перед іншими особами права на його придбання;
не застосовуються правила щодо піднайму житла;
не застосовуються правила щодо заміни наймача.
До договору найму житла, укладеного на строк до одного року (короткостроковий найм), не застосовуються положення частини першої статті 816, положення статті 818 та статей 822-824 цього Кодексу. (ч. 2 ст. 821 ЦК України)

342. На підставі чого відбувається користування жилими приміщеннями у будинках державного і громадського житлового фонду?
На підставі договору найму жилого приміщення, укладеного на підставі ордера на жиле приміщення.
Користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.
Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім'я якого видано ордер. (ч. 1, 2 ст. 61 ЖК України)

343. У разі вибуття наймача та всіх членів його сім'ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті договір найму жилого приміщення вважається розірваним…
з дня вибуття (ч. 2 ст. 167 ЖК України:.

344. У разі визнання ордера на жиле приміщення недійсним внаслідок неправомірних дій осіб, які одержали ордер, вони…
підлягають виселенню без надання іншого жилого приміщення.
Якщо громадяни, зазначені в ордері, раніше користувалися жилим приміщенням у будинку державного або громадського житлового фонду, їм повинно бути надано жиле приміщення, яке вони раніше займали, або інше жиле приміщення. (ч. 1 ст. 117 ЖК України)

345. Виконання власником квартири робіт з перепланування такої квартири, які не передбачають втручання в несучі конструкції…
Виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується. (ст. 152 ЖК України)

346. Договір найму жилого приміщення між власником будинку (квартири) і наймачем укладається…
Договір найму житла укладається у письмовій формі. Договір оренди житла з викупом підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. (ст. 811 ЦК України)
Договір найму жилого приміщення укладається між власником будинку (квартири) і наймачем у письмовій формі з наступною реєстрацією у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів або в органі управління, що ним утворюється.
Договір повинен містити вказівку на предмет договору, строк, на який він укладається, визначати права і обов'язки наймодавця і наймача та інші умови найму. (ст. 158 ЖК)

347. Оберіть, який вид приміщення може бути самостійним предметом договору найму жилого приміщення в будинку, що належить громадянинові на праві приватної власності?
Предметом договору найму житла можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина. Помешкання має бути придатним для постійного проживання у ньому. (ч.ч. 1, 2 ст. 812 ЦК України)
Предметом договору найму в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, може бути як ізольоване, так і неізольоване жиле приміщення (кімната, зв'язана з іншою кімнатою спільним входом), а також частина кімнати. Не можуть бути самостійним предметом договору найму приміщення, непридатні для проживання (підвали тощо), а також підсобні приміщення (кухня, коридор, комора та ін.). (ст. 159 ЖК )

348. Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності…
мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. (ч. 1 ст. 405 ЦК Укр.)

Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору. (ст. 160 ЖК )

349. У разі припинення договору найму жилого приміщення в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, наймач і особи, які проживають разом з ним, зобов'язані звільнити жиле приміщення, а в разі відмовлення…
підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого жилого приміщення. (ст. 169 ЖК Укр. )

350. При переході права власності на жилий будинок, (частину будинку, квартиру), в якому знаходиться здане в найом жиле приміщення, до іншої особи…
1. У разі зміни власника житла, переданого у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. (ст. 814 ЦК Укр)

договір найму зберігає силу до закінчення зазначеного в ньому строку. Якщо договір найму укладено без зазначення строку, новий власник будинку (квартири) вправі вимагати його розірвання у випадках і в порядку, передбачених статтею 168 цього Кодексу. (ст. 170 ЖК України)

Договір найму жилого приміщення, укладений на невизначений строк, може бути розірвано за вимогою наймодавця, якщо жиле приміщення, займане наймачем, необхідне для проживання йому та членам його сім'ї. У цьому випадку власник будинку (квартири) повинен попередити наймача про наступне розірвання договору за три місяці. (ч. 1 ст. 168 ЖК Укр)
3. Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім'ї.
Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці. (ст. 825 ЦК Укр)

Договір найму жилого приміщення, укладений як на визначений так і на невизначений строк, може бути розірвано за вимогою наймодавця, якщо наймач або особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують його не за призначенням, або систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи одному будинку, а також у разі систематичного невнесення наймачем квартирної плати і плати за комунальні послуги. (ст. 168 ЖК України)

Питання №№ 251 - 300                                            Питання №№ 351 - 400

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Тестові запитання №№ 201 - 250 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів