Тестові запитання №№ 401 - 450 з цивільної спеціалізації для проведення іспитів під час кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів



Відповіді підготовлені та надані колективом суддів та зазнали редакційних правок з мого боку.


401. Вкажіть, чи буде комісія по трудових спорах обов'язковим первинним органом по розгляду спору про поновлення на роботі, що виник на підприємстві з числом працюючих 19 чоловік…
Ні, не буде.
Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами працівників про поновлення на роботі незалежно від підстав припинення трудового договору, зміну дати і формулювання причини звільнення, оплату за час вимушеного прогулу або виконання нижчеоплачуваної роботи, за винятком спорів працівників, вказаних у частині третій статті 221 і статті 222 цього Кодексу. (п. 2 ч. 1 ст. 232 КЗпП України)
Установлений порядок розгляду трудових спорів не поширюється на спори про дострокове звільнення від виборної платної посади членів громадських та інших об'єднань громадян за рішенням органів, що їх обрали. (ч. 3 ст. 221 КЗпП України)
Особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, які мають класні чини, встановлюється законодавством. (ст. 222 КЗпП України)

402. Вкажіть, яке із зазначених рішень підлягає негайному виконанню…
Ст. 430 ЦПК України:
Суд допускає негайне виконання рішень у справах про:
стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць;
присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць;
відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, - у межах суми стягнення за один місяць;
поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника;
відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала;
розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб;
примусову госпіталізацію чи продовження строку примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу;
встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України;
надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.
2. Суд, ухвалюючи рішення, може допустити негайне його виконання у разі стягнення всієї суми боргу при присудженні платежів, визначених пунктами 1-3 частини першої цієї статті.

403. У разі, якщо працівник не погоджується з відрахуванням із заробітної плати, здійсненим для покриття завданої ним шкоди, він може звернутися…
якщо працівник не згоден з відрахуванням або його розміром, трудовий спір за його заявою розглядається в порядку, передбаченому законодавством. (ч.2 ст.136 КЗпП,)
Порядок розгляду трудових спорів передбачений ст.221 КЗпП.
Трудові спори розглядаються:
1) комісіями по трудових спорах;
2) районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами.

404. Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються спори про відмову у прийнятті на роботу…
Ч. 2 ст. 232 КЗпП України:
1) працівників, запрошених на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації;
2) молодих спеціалістів, які закінчили вищий навчальний заклад і в установленому порядку направлені на роботу на дане підприємство, в установу, організацію;
3) вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років або дитину-інваліда, а одиноких матерів (батьків) - при наявності дитини віком до чотирнадцяти років;
4) виборних працівників після закінчення строку повноважень;
5) працівників, яким надано право поворотного прийняття на роботу;
6) інших осіб, з якими власник або уповноважений ним орган відповідно до чинного законодавства зобов'язаний укласти трудовий договір.

405. З якого часу починається перебіг місячного строку для звернення до суду у справах про звільнення?
в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. (ч. 1 ст. 233 КЗпП України)

406. Протягом якого строку працівник вправі звернутися з позовною заявою до суду щодо виплати компенсації за невикористану відпустку?
Без обмеження строком.
У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. (ч. 2 ст. 233 КЗпП України)

407. Якщо спірні відносини НЕ врегульовані законом, який закон застосовує суд?
закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права). (ч. 9 ст. 10 ЦПК України)

408. Для забезпечення якого принципу цивільного судочинства судом враховується в сукупності: завдання цивільного судочинства, забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами, особливості предмета спору, ціну позову, складність справи, значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов’язаних із відповідними процесуальними діями, тощо?
Пропорційності (ст. 11 ЦПК України).

409. Які права мають особи, які НЕ брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, які подали апеляційну чи касаційну скаргу на відповідне рішення?
ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії з документів, долучених до справи, одержувати копії судових рішень в порядку, передбаченому цим Кодексом (ч. 2 ст. 8 ЦПК України)
Після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою особи, яка не брала участі у справі, але суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, така особа користується процесуальними правами і несе процесуальні обов’язки учасника справи. (ч. 3 ст. 152 ЦПК України)
Особа, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, має право подати касаційну скаргу на судове рішення лише після його перегляду в апеляційному порядку за її апеляційною скаргою. Після відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою особи, яка не брала участі у справі, але суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, така особа користується процесуальними правами і несе процесуальні обов’язки учасника справи. (ч. 4 ст. 389 ЦПК України)

410. Яке процесуальне рішення повинен прийняти суд, який розглядає справу,   якщо відвід заявляється повторно з підстав,  розглянутих раніше?
Залишити подану повторно заяву про відвід без розгляду (ч. 5 ст. 39 ЦПК України).

411. Чи можуть судді та присяжні бути допитаними як свідки щодо обставин обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення?
Ні, не можуть (п. 4 ч. 1 ст. 70 ЦПК України).

412. Які дії, при колегіальному розгляді справи, може вчинити суддя, не згодний з рішенням?
Письмово викласти свою окрему думку (ч. 3 ст. 35 ЦПК України).

413. Чи може суддя суду апеляційної інстанції, який брав участь у вирішенні справи, отримавши заяву про перегляд судового рішення у цій справі у зв’язку з виключними обставинами, брати участь у розгляді такої заяви?
Ні, не може (ч. 6 ст. 37 ЦПК України).

414. Вкажіть порядок вирішення питання про відвід, якщо на час подання заяви про відвід судді у суді здійснюють правосуддя менше трьох суддів?
Якщо на час подання заяви про відвід судді у суді здійснюють правосуддя менше трьох суддів, вирішення питання про відвід здійснюється в нарадчій кімнаті суддею, який розглядає справу чи вчиняє іншу процесуальну дію, про що виноситься ухвала. (ч. 5 ст. 40 ЦПК України)

415. Хто  є учасниками справи  у справах про оскарження рішення третейського суду та про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду?
учасники (сторони) третейського розгляду, особи, які не брали участі у третейському розгляді, якщо третейський суд вирішив питання про їхні права та обов’язки, а також сторони арбітражного розгляду (ч. 5 ст. 42 ЦПК України).

416. Вкажіть, які дії вчиняє суд, якщо до закінчення підготовчого засідання позивач подав письмову заяву про зміну підстав позову без надання доказів направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи?
не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду. (ч. 5 ст. 49 ЦПК України).

417. Вкажіть, на якій стадії судового процесу сторони можуть укласти мирову угоду?
на будь-якій стадії судового процесу. (Ч. 7 ст. 49 ЦПК України)

418. У якому порядку  суд першої інстанції замінює первісного відповідача належним відповідачем?
Стаття 51. Залучення до участі у справі співвідповідача. Заміна неналежного відповідача
1. Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.
2. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.
3. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.
4. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.
5. Відповідач, замінений іншим відповідачем, має право заявити вимогу про компенсацію судових витрат, здійснених ним внаслідок необґрунтованих дій позивача. Питання про розподіл судових витрат вирішується в ухвалі про заміну неналежного відповідача.

419. Вкажіть, на якій стадії судового процесу суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи?
на будь-якій стадії судового процесу. (ч. 1 ст. 55 ЦПК УкраїниJ

420. У якому порядку суд першої інстанції має право залучити до участі у справі співвідповідача?
Стаття 51. Залучення до участі у справі співвідповідача. Заміна неналежного відповідача
1. Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.
2. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.
3. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.
4. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.
5. Відповідач, замінений іншим відповідачем, має право заявити вимогу про компенсацію судових витрат, здійснених ним внаслідок необґрунтованих дій позивача. Питання про розподіл судових витрат вирішується в ухвалі про заміну неналежного відповідача.

421. Який документ подає третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, щоб вступити у справу?
позов до однієї або декількох сторін. (ч. 1 ст. 52 ЦПК України)

422. Які дії вчиняє суд, якщо законний представник НЕ має права вести справу в суді з підстав, встановлених законом?
суд за поданням органу опіки та піклування замінює законного представника. (ч. 3 ст. 63 ЦПК України)

423. Вкажіть, які процесуальні права та обов’язки мають органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб?
процесуальні права та обов’язки особи, в інтересах якої вони діють, за винятком права укладати мирову угоду. (ч. 1 ст. 57 ЦПК Укр.)
1. Учасники справи мають право:
1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;
2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам;
3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;
4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти;
5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках;
6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.
2. Учасники справи зобов’язані:
1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу;
2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи;
3) з’являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов’язковою;
4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази;
5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні;
6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки;
7) виконувати інші процесуальні обов’язки, визначені законом або судом. (ч.1, 2 ст. 43 ЦПК Укр.).
Частини 2, 3 ст. 49 ЦПК України)
2. Крім прав та обов’язків, визначених у статті 43 цього Кодексу:
1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу;
2) позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження;
3) відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.
3. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п’ять днів до початку першого судового засідання у справі.

424. На якій стадії судового розгляду прокурор може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи?
У визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами. (ч. 3 ст. 56 ЦПК України)

425. Хто може бути представником у суді, крім розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи)?
Стаття 60 ЦПК Особи, які можуть бути представниками
1. Представником у суді може бути адвокат або законний представник.
2. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.
3. Органи або інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі.
4. Одна й та сама особа може бути одночасно представником декількох позивачів або декількох відповідачів або декількох третіх осіб на одній стороні, за умови відсутності конфлікту інтересів між ними.
Стаття 61 ЦПК Особи, які не можуть бути представниками
1. Не може бути представником в суді особа, яка бере участь у справі як секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач та свідок або є помічником судді, який розглядає справу.
2. Особа не може бути представником, якщо вона у цій справі представляє або представляла іншу особу, інтереси якої у цій справі суперечать інтересам її довірителя.
3. Судді, прокурори, слідчі, працівники підрозділів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, не можуть бути представниками в суді, крім випадків, коли вони діють від імені відповідного органу, що є стороною або третьою особою в справі, чи як законні представники.

426. Особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, може бути представником під час розгляду спорів, що виникають з…
Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу. (ч. 2. ст. 60 ЦПК)

427. Якими документами у цивільному процесі підтверджуються повноваження адвоката як представника сторони?
Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність". (ч. 4. ст.  62 ЦПК)
Стаття 26 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»  Підстави для здійснення адвокатської діяльності
1. Адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.
Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:
1) договір про надання правової допомоги;
2) довіреність;
3) ордер;
4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.
2. Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.
3. Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.
4. Адвокат зобов’язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

428. У якості експерта з питань права може залучатись особа...
Як експерт з питань права може залучатися особа, яка має науковий ступінь та є визнаним фахівцем у галузі права. Рішення про допуск до участі в справі експерта з питань права та долучення його висновку до матеріалів справи ухвалюється судом. (ст. 73. ЦПК)

429. Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред'являються до суду…
..за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини. (ч. 3 ст. 30 ЦПК Укр.)

430. Позови про зняття арешту з майна пред'являються до суду…
..за місцезнаходженням цього майна або основної його частини (ч. 2 ст. 30 ЦПК Укр.)

431. Вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій розглядаються судом…
..визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги (ч. 8 ст. 30 ЦПК Укр.)

432. Які дії суду, якщо справа була прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності,  але в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду…
Суд продовжує розгляд справи, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду. (ч. 2 ст. 31 ЦПК України)

433. У розумінні ст.77 ЦПК України, належними є докази…
..які містять інформацію щодо предмета доказування.
Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. (ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК Укр.)

434. Обставини, які визнаються учасниками справи…
..не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. (ч. 1 ст. 81 ЦПК України)

435. Речові докази, які НЕ можна доставити до суду…
..оглядаються за їх місцезнаходженням (ч. 1 ст. 85 ЦПК Укр.).

436. В яких наведених випадках призначення експертизи судом є обов'язковим?
Призначення експертизи судом є обов’язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами.
Призначення експертизи судом є обов’язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:
1) характер і ступінь ушкодження здоров’я;
2) психічний стан особи;
3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати. (ст. 105 ЦПК Укр.).

437. Судом може бути призначена додаткова експертиза, якщо висновок експерта буде визнано…
.. неповним або неясним. (ч. 1 ст. 113 ЦПК Укр.).

438. Висновок експерта у галузі права…
…не може містити оцінки доказів, вказівок про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про переваги одних доказів над іншими, про те, яке рішення має бути прийнято за результатами розгляду справи. (Ч. 2 ст. 114 ЦПК Укр.)
…не є доказом, має допоміжний (консультативний) характер і не є обов’язковим для суду.( Ч. 1 ст. 115 ЦПК Укр.)

439. Встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання процесуальних вимог, суд постановляє ухвалу, якою…
...повертає її заявникові (ч. 4 ст. 117 ЦПК Укр.)

440. Заява про забезпечення доказів розглядається судом…
1. Заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею.
2. Заява розглядається не пізніше п’яти днів з дня її надходження до суду. (ч. 1, 2 ст. 118 ЦПК Укр.)

441. Зупинення провадження у справі…
це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об'єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.
Стаття 251. Обов’язок суду зупинити провадження у справі
1. Суд зобов’язаний зупинити провадження у справі у разі:
1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво;
2) перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції;
3) призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених статтею 63 цього Кодексу;
4) надання сторонам у справі про розірвання шлюбу строку для примирення;
5) прийняття рішення про врегулювання спору за участю судді;
6) об’єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об’єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.
2. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Стаття 252. Право суду зупинити провадження у справі
1. Суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках:
1) перебування учасника справи на альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання або на строковій військовій службі;
2) захворювання учасника справи, підтвердженого медичною довідкою, що виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу;
3) перебування учасника справи у довгостроковому службовому відрядженні;
4) розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності;
5) призначення судом експертизи;
6) направлення судового доручення щодо збирання доказів у порядку, встановленому статтею 87 цього Кодексу;
7) надходження заяви про відвід;
8) звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави;
9) прийняття ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом;
10) перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі) у касаційному порядку палатою, об’єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду.
2. Не допускається зупинення провадження у справі про стягнення аліментів з підстави наявності спору про батьківство (материнство), визначення місця проживання дитини, про участь одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною.
3. Суд не зупиняє провадження у випадках, встановлених пунктами 1-3 частини першої цієї статті, якщо відсутня сторона веде справу через свого представника.
4. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

442. У разі пропуску, встановленого судом процесуального строку, такий строк…
..може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. (ч.2 ст. 127 ЦПК Укр.)

443. Судова повістка про виклик повинна бути вручена…
5. Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно. (ст. 128 ЦПК Укр)

444. Чи зобов'язані учасники справи повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи?
Так, зобов’язані.
Учасники судового процесу зобов’язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. (ст. 131 ЦПК)

445. Чи може суд зобов'язати сторони внести на депозитний рахунок суду попередньо визначену суму судових витрат, пов'язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією…
Так, може.
1. Суд може зобов’язати сторони внести на депозитний рахунок суду попередньо визначену суму судових витрат, пов’язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією, про що постановляє ухвалу (забезпечення судових витрат). (ст. 135 ЦПК)

446. Що враховує суд при вирішенні питання про відстрочку або розстрочку сплати судового збору…
1. Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.
2. Якщо у встановлений судом строк судові витрати не будуть сплачені, заява відповідно до статті 257 цього Кодексу залишається без розгляду, або витрати стягуються за судовим рішенням у справі, коли сплата судових витрат була відстрочена або розстрочена до ухвалення цього рішення.
3. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов’язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.
4. У разі подання позовної заяви після подання заяви про забезпечення доказів або позову розмір судового збору зменшується на розмір судового збору, сплаченого за відповідну заяву про забезпечення доказів або позову. (ст. 136 ЦПК)

447. Граничний розмір компенсації за судовим рішенням витрат сторін та їх представників, що пов'язані з явкою до суду, встановлюється…
3. Граничний розмір компенсації за судовим рішенням витрат сторін та їхніх представників, що пов’язані з явкою до суду, встановлюється Кабінетом Міністрів України. (ст. 138 ЦПК)

448. Чи враховує суд при вирішенні питання про розподіл судових витрат дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи на якій такі дії вчинялись…
Так, враховує.
3. При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує:
1) чи пов’язані ці витрати з розглядом справи;
2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес;
3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо;
4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися. (ст. 141 ЦПК).

449. Чи  може суд застосувати кілька видів забезпечення позову?
Так,  може.
Стаття 150. Види забезпечення позову
1. Позов забезпечується:
1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;
2) забороною вчиняти певні дії;
3) встановленням обов’язку вчинити певні дії;
4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов’язання;
5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту;
6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;
7) передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам, які не мають інтересу в результаті вирішення спору;
8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів;
9) арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги;
10) іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1-9 цієї частини.
2. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

450. За одночасного існування яких умов суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів?
1. Суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:
1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;
2) відповідач не з’явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;
3) відповідач не подав відзив;
4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.
2. У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у випадку неявки в судове засідання всіх відповідачів.
3. У разі зміни позивачем предмета або підстави позову, зміни розміру позовних вимог суд відкладає судовий розгляд для повідомлення про це відповідача. (ст. 280 ЦПК Укр.).
 
Питання №№ 351 - 400                                         Питання №№ 451 - 500

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відповіді на запитання №№ 1 - 50 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 251 - 300 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду

Відповіді на запитання №№ 301 - 350 з переліку запитань для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді Касаційного кримінального суду